Billy Beane 50

Tegnapelőtt töltötte be Billy Beane az ötvenediket, úgyhogy egy kicsit Moneyballozzunk! De most nem az Athletics vagy Brad Pitt, de még csak nem is a baseball szemszögéből. Hanem a rögbiéből. Nem az amerikai fociéból, hanem a rögbiéből, annak is a legnépszerűbb, 15 fős uniós változatáéból. A tavalyi Rugby World Cup-ot Új-Zéland All Blacks-nek becézett csapata nyerte, mégpedig a Moneyball-nak is köszönhetően. Nem vicc.

A 2003-ben megjelent bestseller hamar eljutott az All Blacks segédedzőjének, Wayne Smith-nek az asztalára is, akit mindig is érdekeltek a sportstatisztikai elemzések. Ő volt az, aki bevezette a új-zélandi rögbiben a Verdusco videós meccs- és mozgáselemző rendszerét. Annyira megtetszett neki a könyvben vázolt módszer, hogy nekiállt felkutatni a rögbi Paul DePodesta-ját.

Paul DePodesta volt valójában Beane segítője, de mivel nem egyezett bele a filmes megjelenítésébe, ezért kreálták a forgatókönyvírók a dagi Peter Brand figuráját. Erről kicsit bővebben az UrbanLegends Moneyball posztjában olvashatsz.

Ken Quarrie személyében aztán rá is talált a képzett statisztikusra, aki szintén olvasta a könyvet, és ugyancsak azon gondolkodott, hogy lehet azt a kiwi nemzeti sportnak számító rögbire adaptálni. Mert amíg DePodesta arra jött rá, hogy például az error-t nem önmagában, hanem folyamatként kell értelmezni, addig a rögbisek, arra világítottak rá, hogy egy védő, aki soha nem hozza magát éles helyzetekbe, lehet, hogy alacsony hibaszázalékkal fog ütközni, viszont a csapat összjátékához roppant keveset fog hozzátenni. De Quarrie a sérülések számának a játékosok alkoholfogyasztásával való összefüggésétől egészen a RugbySmart nevű, a rögbisportot biztonságosabbá tenni akaró programon át rengeteg olyan statisztikai adatokon alapuló dologgal foglalkozik immár az új-zélandi szövetség alkalmazásában, ami nagyon hasonló ahhoz, ahogy a modern baseballban a sabermetrics-t alkalmazzák.

Billy Beane amúgy a filmmel sugalltakkal ellentétben a helyszínen nézte végig az A’s két japán meccseit.

Hasonló témájú írásaink:

Kultúrpercek: Moneyball, Oscar

Pénzcsináló, csekkolva

Kislány, a moziba be!

Mia’za krikett?

Eza’za krikett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük