Elkelt a Dodgers

A héten lassan kialakultak a nyitónapi csapatösszeállítások, de minden hírt felülírt a Dodgers eladása, és leginkább az összeg, amiért végül elkelt. 2,15 milliár dollár rengeteg pénz még Amerikában is. 2,15 milliárd dolláros vagyonnal a világ 600. leggazdagabb emberének mondhatod magadat. De ennyi pénz még a maga fizikai valójában is több annál, hogy egy jó sofőrrel a hátad mögött két sporttáskával indulj el érte. Múltkor már infografikáztunk, íme egy szép példa, ez itt egymilliárd dollár százasokban:

2,15 millárd tehát húsz-huszonegy raklapnyi pénz. Ki adott érte ennyit? Kik.

Hogy miért került eladósorba az egyik legnagyobb nevű és értékű baseball-franchise, arról rsk írt pár hónapja, amikor még Joe Torre is esélyesnek tűnt, de azóta is többször beszámoltunk a licit emelkedéséről.

A befektetőcsoport arca a kosárlabda-legenda Earvin Magic Johnson, akinek a Magic Johnson Enterprises nevű cége önmagában megér 700 milliót, de volt már a Lakers résztulajdonosa is. Tíz éve saját csillaga van a Hollywood Boulevardon, mindössze a hatodik filmszínház-tulajdonosként, ugyanis sportkarrierje után hatalmas mozihálózatot épített ki.

De nem a HIV-aktivista, háromszoros NBA-bajnok fizeti egyedül a cechet, sokkal gazdagabb emberek állnak a hatalmas pénzeket mozgató üzlet mögött. Merthogy állítólag 100%-ban készpénzzel fizettek. (Huszonegy raklapnyi dezső még nullából is kilenc a kettes után az utalásnál.) Ahogy a neve is mutatja, a Guggenheim Partners nevű befektetési társaság többek között a kőgazdag Guggenheim család pénzeit is kezeli – amiből aztán tényleg van nekik sok, becslések szerint 100 milliárd dollár körüli összeget forgat az alap. Ez nem sokkal kevesebb, mint a napokban emlegetett Új-Zéland teljes GDP-je.

A Mark Walter, Peter Guber, Bobby Patton és Todd Boehly alkotta pénzügyi csoport tagja szakmai befektetőként Stan Kasten, aki leginkább a Braves egyik legsikeresebb korszakának elnöki székéből ismert a baseballban, de nemrég volt a Nationals elnöke is.

Hogy a Dodgersért adott kétmilliárd mennyire nem aprópénz az überprofi sport világában sem, mi sem árulkodik jobban, hogy a Financial Times-től az Economist-on át minden jelentős gazdasági lap címlapsztorija volt a hír, hogy aztán egymást kövessék az értetlenkedő publicisztikák. Merthogy a napokban általunk is idézett Forbes lista a Dodgers piaci értékét “csak” 1,4 millárdra taksálta. Hogy miért érte meg mégis ennek a másfélszeresét kifizetni érte?

Hogy még inkább rálássunk az összeg hihetetlen nagyságára, az eddigi legtöbb zsetont Amerikában a Miami Dolphins NFL csapatért tették le – de az is csak a fele volt a mostaninak, “alig” 1,1 milliárd dollár. Baseballban pedig a Cubs 2009-es eladása volt az eddigi rekord 845 millióval. De még a Manchester United is “csak ” 1,47 milliárd dollárért cserélt gazdát 2005-ben, pedig minden eddigi listán őket tartják a legértékesebb sportcsapatnak. A Kevin McCabe által a Fradiért fizetett 4,7 milliárd forint (20 millió $) meg egyrészt ugye túl alacsony labda valami egészen kispályás ligában, másrészt ízléstelen tréfa a hazai állapotokat ún. profinak nevezni.

A csapat legfőbb értéke – természetesen a történelmén kívül – az USA második legnagyobb piacának számító Los Angeles plusz vonzáskörzete és persze az ottani tévés közvetítések jogai. A Fox és a Time Warner Cable jelenleg hatalmas médiapiaci csatát folytat LA körül – a Padres, az Angels, de még a nem éppen közeli, de népszerű Rangers is milliárdos szerződéseket készül kötni vagy már kötött egyik vagy másik nagy konglomerátumhoz tartozó helyi szolgáltatóval.

Hogy ezirányú tapasztalat is van bőven a befektetőcsapatban, arra elég Peter Guber CV-jébe belenézni. Volt már csúcsfőnök a Columbiánál és a Sony Picturesnél is, majd a független producerkedésbe beleunva megalapította a Mandalay Picturest, ami rengeteg A-kategóriás filmen túl a tévés piacon is roppant sikeres vállakozás.

Hogy még cifrább legyen a történet, a Dodgers 1998 és 2004 között a Fox tulajdonos News Corp-é volt. Ami meg a Myspace “sikerével” és a News of the World lehallgatási botrányával nagyot bukó sajtómágnás Rupert Murdoch-é. A Dodgers eddigi tulajairól a Wall Street Journal álított össze egy hat képpel illusztrált sorozatot.

Az ugyanazon a piacon osztozó Angels tavaly 3 milliárd dolláros szerződést kötött a Fox-szal a következő húsz évre, ennek köszönhetően érkezett hozzájuk télen Pujols. De a szintén Fox-os Lakers is belengette, hogy 25 évre 5 milliárdért plusz két új – angol ill. spanyol nyelvű – tévécsatornáért átigazolna a Time Warnerhez. A Dodgers eladásához legvégső soron az vezetett az eddigi tulajdonos McCourt házaspár totális alkalmatlanságán túl, hogy Bud Selig tavaly megfúrt egy Fox ajánlatot húsz évre 3 milliárdról, merthogy még annál is többet érnek a Dodgers tévés jogai, és nehogy Frank McCourt azt a pénzt is megdézsmálja.

A Dodgers amúgy akár a Yankees vagy a Red Sox példáját követve akár saját csatornahálózatot is gründolhatna, ha a tulajok keveselnék a 2013 után szabaddá váló tévés jogaikért repkedő súlyos milliárdokat. És ez azért helyre fog tud billenteni még egy 2 millárdos kiadási oldalt is. A befektetők tervei szerint.

Merthogy Andrew Zimbalist, az ismert sportközgazdász szerint erősen túlzó az ár, és arra figyelmeztet, hogy a kifizetendő összegen túl az új tulajdonosoknak további súlyos százmilliókat kell költeniük a stadionra és környékére. Egy másik sportmenedzsmenttel foglalkozó szaktekintély, Mark Rosentraub sem talál bármilyen üzleti racionalitáshoz köthető dolgot a bizniszben, egész egyszerűen 800 millióval túlárazottnak tartja a vételt. És arra is rámutat, hogy amíg a Rangers vagy az Angels tényleg úszik a dollármilliókban, a Dodgers új tulajdonosai pont a járulékos (stadion, stb.) költségek miatt nem fogják tudni csak és kizárólag a keret fizetésének emelésére vagy új sztárjátékosok – a mostanában megszokott, gigantikus összegű – igazolására költeni a várható tévémilliárdokat.

A legnagyobb összegű sportszerződések listájának első 50 helyéből 30(!) – nem véletlenül – a baseballban köttetett. És ebből a harmincból csak egy a kilencvenes években, az viszont pont a Dodgers-nél.

Ráadásul McCourt-ot nem ejtették a fejére, a két milliárdon felüli 150 millióért továbbra is csapódik a tulajdonosi körhöz a stadion környéki parkolási jogokban és a területek felének társtulajdonosaként. Ami az eddigi ténykedését ismerve nem a legjobb hír az új társainak.

A stadion környéki, Chavez Ravine területek egyelőre – LA-ben együdálló módon – szinte üresek, így egyértelműnek tűnik, hogy az extrém összegű üzlet inkább szól egy hosszútávú ingatlanfejlesztési bizniszről, mint szimplán egy sportcsapat eladásáról.

McCourt zsebébe eddig is dőlt a pénz, a baj azzal volt, hogy kifele viszont sokkal több folyt. Ez a típusú hozzáállás egyszerűen elfogadhatatlan az amerikai profi sportfinanszírozásban, ahol például az MLB is árgus szemekkel figyeli, hogy az arany tojást tojó tyúk egyik csapatára – ráadásul második legértékesebbikére – milyen gazdaként vigyázol. Olyan nincs, hogy te a csapatod költségvetéséből és annak kárára finanszírozod a privát luxusodat, márpedig az egykor a Red Sox-ra is licitáló, amúgy boston-i  McCourt megtette. Vágták is ki a brancsból, mint macskát…

A csapatot csődbe vivő Frank McCourt-nak nagyon nem kell aggódnia az ex-feleségének fizetendő 131 millió dolláros csekk miatt, 2004-ben mindössze 420 millióért vette a Dodgerst. De ha minden ballépését rendezi is, körülbelül 400 milliója még mindig marad a két yardból. Ez barátok közt is szép haszon, amit a bulvárhíreket vicces 3D-animációkkal elmesélő tajvani nettévé, a Next Media Animations az alábbi videóval tett érzékletessé:

Mindenesetre Magic Johnson-hoz hasonló ismert nevű MLB franchise-tulajdonos nem volt talán a rágógyáros Wrigley-família vagy a CNN alapító Ted Turner óta. És ha csak az ő neve, rendkívüli népszerűsége és Los Angeles sportjához való elkötelezettsége hamar feledtetni tudja majd a sajtóval a Dodgers körül az elmúlt években zajlott viharokat, maga a csapat és a baseball is már nagyot nyert az érkezésével.

A kulcsfigurákkal, a mr.arc Magic Johnson-nal, a mr.baseball Stan Kasten-nel és a mr.pénz Mark Walter-rel a Los Angeles Times készített interjút terveikről, elképzeléseikről:

Dodgers’ Magic Johnson: ‘You’ll see the team invest money’

Hasonló témájú írásaink:

Torre bakancslistája

Baseball infografikák

Négy nap és kezdődik…

Cheech Knows Beisból

Hüpp, hüpp, barbatrükk

7 thoughts on “Elkelt a Dodgers

  1. Rajna

    Jó kis írás, annyit mindenképpen javítanék, hogy egyszer Magic Jordanként kerül említésre, ami azért nem éppen helyes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük