Balkezesek előnyben?

A baseball elképzelhetetlen lenne a southpaw játékosok nélkül. A szó jelentése: balkezes. Az angol kifejezésnek azonban semmilyen negatív éle nincsen, ellentétben a latin sinistralis (bal oldali) szóból származó sinister-rel (baljóslatú) vagy bármelyik magyar balfék, balsiker, kétbalkezes és a többi balos szóval. Sok nyelvben a jobb oldalra használt kifejezés egyben a jó, helyes szinonimája: recht, right, droit, prav.

A southpaw két sportágban bevett fordulat az atléta balkezességére. Az egyik a boksz, a másik a baseball. Olyan híres bunyosók és küzdőharcosok fordított alapállásúak (southpaw stance), mint a WBO váltósúlyú világbajnoki övét pár napja elvesztő Manny Pacquiao vagy maga a Sárkány, Bruce Lee. Hogy a balkezesség a bokszban és egyéb sportágakban (pl. vívás, tenisz) milyen előnyökhöz juttat, arról magyarul Deák Zsigmond sportújságíró írt a Balkezes.hu portálon, vagy angolul az anythingleft-handed.co.uk-n olashatsz ugyanerről.

Etimológiai érdekesség, hogy nem csak a jazz szót köszönhetjük dobójátékosnak, hanem magát a southpaw szót is. Mivel a dobójátékos a hagyományosan tájolt pályákon nyugati irányba dobta a labdát, így a balkezesek dobó keze dél felé esett, innen a szóösszetétel: south + paw (déli mancs). A kifejezés megalkotását Finley Peter Dunne (1867-1936) chicagoi sportújságírónak, írónak és humoristának tulajdonítja az irodalmi kánon, de valószínűbb, hogy egy akkoriban terjedő baseball-szlenget emelt be írásaiba.

A mai gyerekpszichológia alapvetése, hogy szigorúan tilos a balkezes kiskölykök átszoktatása jobbkezességre, azonban ez nem mindig volt így. A balkezesek történelmi megkülönböztetéséről rengeteg sztori olvasható a Wikipedia idevágó szócikkében. Fenti illusztrációnk is egy olyan 1917-es cikkből való, ahol a balkezesség természetes, nem ördögtól való voltát magyarázzák tudományos alapokon, többek között egy southpaw baseball-játékos fotójával. Azon Tris Spoke Parker centerfielder látható, későbbi HOF , aki szerint balkezessége nem akadálya sikereinek.

Olyannyira nem, hogy a karrierszámai: .345,  3514 H, 1529 RBI.

Akkor mi is a helyzet a balkezes baseballal?

Sanford Koufax – The Left Arm of God

Al Habrosky, Randy Johnson, Barry Bonds, Wade Boggs, George Brett, Ty Cobb, Ken Griffey, Jr., Tony Gwynn, Reggie Jackson, Sandy Koufax, Don Mattingly, Stan Musial, Babe Ruth, Casey Stengel, Ted Williams mind balkezes játékosok voltak, és nem különösebben szorul magyarázatra, kik ők.

David A. Peters mérnökprofesszor a st. louisi Washington Egyetemen, aki ha jó baseballt akar látni, csak kimegy a Busch Stadionba, és megnézi a Cardinalst a World Seriesben. Ő azonban nem csak a játék élvezetét kereste a meccsekben, hanem űrmérnöki beállítottságával valami másra is felfigyelt. Míg a népesség alig tíz százaléka balkezes, addig a baseball-pályán ez az arány 25%-os. Statisztikailag ilyen egyszerű alapokon áll a feltevés, hogy a balkezesség előnyt jelent a gyémánton.

Ezt az észrevételét 2008-ban közzétette az egyetem honlapján, és a cikke eljutott a cooperstowni National Baseball Hall of Fame történészeihez is, akik a HOF dobójátékosok 21%-ról, az ütőknek pedig majdnem feléről(!) derítették ki, hogy balkezesek voltak.

Belegondolva az átlaghoz képest jóval magasabb számarányukba, olyan magától értetődő dolgokra derült fény, mint például, hogy a balkezes ütő egész egyszerűen irányban áll az egyes bázis felé. Mert amíg a jobbkezeseket az ütés lendülete a hármas bázis felé viszi, addig a balkezesek már másfél méteres előnyben vannak az egyes felé. Ez pedig több bázisra jutást és magasabb ütőátlagot jelent.

Ichiro Suzuki máris három lépés előnyben az egyes felé

Ha egy balkezes ütő áll szemben jobbkezes dobóval, jobban látja az érkező labdát, mint a jobbkezes ütő. Másodpercek törtrészét jelenti ez a sajátos mélységérzekelési előny, mégis könnyen kimutatható  a statisztikákból. Mivel a dobók között jóval gyakoribb a jobbkezes, a balkezes ütők jobb átlagot érnek el ellenük, mint a jobbkezes ütők a balkezes dobók ellen, pusztán amiatt, hogy az előbbi felállásból háromszor annyi at-bat történik.

Bleacher Report: 20 Greatest Left-Handed MLB Hitters of All Time

Peters a stadiontervezésben is a balkezes ütőknek kedvező tendenciákat vett észre, mégpedig, hogy a rightfield sok helyen rövidebb, mint a leftfield, márpedig a balkezesek általában jobbra ütnek. A Fenway Parkban a jobb oldali “Pesky’s Pole” mindössze 302 lábra (92 m) van a hazai bázistól.

A balkezes ütés nem azt jelenti, hogy az ütő játékos kizárólagosan balkezes. A fenti számok a balkezes ütésre vonatkoznak. A vizsgált Hall of Famerek csupán 20%-a volt tisztán southpaw. Avagy sok jobbkézzel dobó üt balkézzel, de egy balkezes sem dob jobbkézzel.

Statisztikai érdekesség, hogy az MLB történetének tíz legjobb szezon OPS-e (On-base plus slugging) mind balkezes ütőké.

Baseball Reference: Single-Season Leaders & Records for OPS

Mi a helyzet a dobókkal?

Big Unit galambra vadászik

A fordított alapállás az a helyzeti előny, ami leginkább a dobódombon jön ki. A jobbára jobbkezes átlag egész egyszerűen nincs felkészülve a balkezes “látványára” és mozdulataira, ahogy egy átlagos ebédnél is ha összeakadnak a könyökeik, az a jobbkezest hozza zavarba, hiszen a balkezesnek az csupán egy szokásos “szituáció”. A southpaw pitcher tizedmásodpercekkel tovább tudja a válla mögött “rejtegetni” a labdát a jobbkezes ütő elől. A LHP-t nehezebb “meglopni”, mivel eleve az egyesen álló futó felé áll, így jobban látja annak szándékait. A loogy (Lefty One-Out GuY) pedig kimondottan az a lefty reliever, akit balkezes ütők, gyengébb jobbkezesek és switch hitterek ellen szoktak behozni.

Bleacher Report: The 25 Best Left-Handed Starters In Baseball

Mi a helyzet a pozíciókkal?

Nos, elkapó például nem nagyon lehet balkezes. De az infielden is többnyire csak az egyesen fordulnak elő balkezesek. A hármas és a shortstop is szinte kizárt. (Természetesen itt a dobó kézről beszélünk.) Az egyesen viszont kimondottan előnyt jelent, ha a jobb kezén van a kesztyű. Egyrészt az outfieldről érkező labdák miatt, másrészt például buntnál direktben tud a kettesre vagy hármasra dobni, míg a jobbkezesnek félig meg kell pördülnie.

A catcher tiszta sor, bal kézzel képtelenség kidobni a bázislopással próbálkozó futót. Mivel az ütők többsége még mindig jobbkezes, ezért a balkezes elkapónak “át” kellene dobnia először az ütőt. Ezért a gyerekkorban feltűnő southpaw tehetségeket edzőik inkább más pozíciókba terelgetik, ahol kimondottan versenyelőny a balkezesség: dobó, egyes, outfielder.

Babe Ruth a 7 WS címe előtt – se nem vörös zokniban, se nem csíkosban, hanem kisligás rigóként

Érdekesség, hogy a balkezes Babe Ruth fiatalkorában játszott catchert, aki bár bal kézzel fogta meg a labdát, előbb ledobta a kesztyűt, és utána dobta el bal kézzel a labdát. De hát ugye később ő sem elkapóként vonult be a történelemkönyvekbe.

A jobbkezes rightfielder és a balkezes leftfielder előnye olyannyira elenyésző statisztikailag, hogy az outfielden bármelyik pozíciót játszthatja bal kézzel dobó játékos.

Linkek:

Modern Mechanix: LET LEFT-HANDEDNESS ALONE!

Wikipédia: Balkezesség

Japan Times: Left-handers have advantage in baseball, researcher concludes

LiveStrong: What Position Can Left-Handed Baseball Players Play?

Newsweek: Southpaw’s Revenge

Hasonló témájú írásaink:

Labda(szét)szedők

Faütő vs. fémütő

11 thoughts on “Balkezesek előnyben?

  1. robi roboter Post author

    @Gida: valamelyik cikkben szó volt róla egyébként, hogy azért futnak órajárással ellentétes irányban, és nem csak a baseballban, hanem minden futó és autósportban is, mert a jobbkezes átlag látómezeje miatt gyorsabban tud fordulni a sarkokon / bázisokon / kanyarokban abban az irányban. Plusz ugye ne felejtsük, hogy a jobbkezes dobások miatt inverzbe fordulna az egész poszt lényege, tehát ha órajárással megegyező irányba játszanák a baseballt, akkor az infielden mindenkinek balkezesenek kellene lenni. Az pedig igencsak megritkítaná a baseballra termett játékosok mezőnyét.

  2. rsk

    hamarabb kellett volna ez a cikk, feleség mindig furcsán nézett miért adok mindent a gyerek bal kezébe. de sajna nem jött be a tervem… mondjuk ütésnél még van remény! 🙂

  3. robi roboter Post author

    @rsk: valamelyik linkelt cikkben említik, hogy mickey mantle-t öt éves korától tudatosan switch hitternek nevelték. és pete rose is switch hitter volt gyerekkora óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük