College World Series 2012

Péntektől rendezik a főiskolai baseball-bajnokság, az NCAA 8 csapatos döntőjét, ami tizenkét napon át június 26-ig tart. A torna során az eddig kizárólag az MLB-t követők megismerkedhetnek a „double-elimination” csodás rendszerével is. Ami röviden annyit tesz, hogy az egyenes kieséses rendszerrel szemben két vereség után zúg ki egy csapat a versenyből.

Első körben adódik a kérdés, hogy mi egyáltalán a College World Series, ami előtt meg magáról a college baseballról is írni kellene pár szót. A talán kicsit ismertebb college futballhoz és kosárlabdához hasonlóan itt is főiskolások, egyetemisták játszanak, ám az NCAA baseballból jóval kevesebben kötnek ki a profi ligában, így az átlagos színvonal nem az eget verdesi, ezt muszáj elismerni. Az első meccset ugyan 1859-ben rendezték, azonban a college baseball csak az 1980-as évektől kezdett relatíve népszerűvé válni.

A gyakorlatiból az „elméleti” amatőrizmusra terelődés nagyszerűen megfigyelhető a korábbi döntősök névsorán. Mióta a melegebb éghajlatú területeken (Kalifornia, Florida, Texas, Arizona, stb.) elhelyezkedő iskolák elkezdtek komolyabb pénzt áldozni a sikeres szereplésre, az északiak elvétve sem ütnek labdába – kivétel az idei év, erről alant. Persze a miheztartás kedvéért, az átlagnézőszám az elitnél sem igen haladja meg a 3-4000 főt. Érdemes még megjegyezni, hogy a faütők mellett a fémütők is legálisak, és az American League szabályaival megegyezően van „kijelölt ütő” (designated hitter).

A legelső College World Series 1947-ben volt, és a névazonosság nem véletlen, az NCAA az MLB engedélyével használja a védett licenszet. 1988-ban bővítették 4-ről 8 csapatosra a kezdetektől alkalmazott „double-elimination” (duplakieséses) szisztémát, tehát az adott kvartettben egy vereség még nem jelenti az automatikus kiesést, bár nincs közvetlen visszavágó.

John Lajba Omahai Út c. szobra az új stadion előtt

A rájátszásba 64 gárda jut be, ez szűkül le 16-ra a super regionalsban, majd egyenes kieséssel 8-ra a CWS-re, melynek fő-fő fináléjában természetesen ettől függetlenül 2 csapat játszik az egyik fél második győzelméig. A döntő helyszíne a college baseball Mekkája, a nebraskai Omaha. A legendás Johnny Rosenblatt Stadium-ot 2010-ben bezárták, és amerikai módra a felújítással való vesződés helyett inkább felhúztak egy új stadiont, a TD Ameritrade Park Omaha-t, hogy az esemény a városban maradhasson.

A kétszeres bajnok és címvédő South Carolina idén is tagja a nyolcas mezőnynek, az örökranglistát pedig a USC Trojans vezeti 12 bajnoki címmel.

Az idei résztvevők:

Arizona Wildcats (Tucson, Arizona)

CWS-történelem: 16. szereplés, 3 végső győzelem (1976, 1980, 1986)

Mérleg: 43-17 (a Pac-12 csoport megosztott bajnokai)

Érdekesség: A főedző Andy Lopez 1992-ben a Pepperdine-nal ért fel a csúcsra.

Arkansas Razorbacks (Fayetteville, Arkansas)

CWS-történelem: 7. szereplés, legjobb eredmény a 2. hely (1979)

Mérleg: 44-20

Érdekesség: 44-ből 10 mérkőzést kapott pont nélkül húztak be.

Florida Gators ( Gainesville, Florida)

CWS-történelem: 8. szereplés, legjobb eredmény a 2. hely (2005, 2011)

Mérleg: 47-18 (SEC)

Érdekesség: Mike Zunino elkapót és Brian Johnson balkezes dobót a 2012-es MLB draft első körében választotta ki a Seattle Mariners illetve a Red Sox.

Florida State Seminoles (Tallahassee, Florida)

CWS-történelem: 21. szereplés, legjobb eredmény a 2. hely (legutóbb 1999-ben)

Mérleg: 47-15 (ACC bajnokok)

Érdekesség: James Ramsey outfieldert a 2012-es MLB draft első körében választotta ki a St. Louis Cardinals.

Kent State Golden Flashes (Kent, Ohio)

CWS-történelem: 1. szereplés, az első MAC konferenciából érkező csapat 1976 (!) óta

Mérleg: 46-18

Érdekesség: A regionális körben egy 21 inninges (győztes) meccset is játszottak a Kentucky Wildcats-szel.

South Carolina Gamecocks (Columbia, South Carolina)

CWS-történelem: 11. szereplés, 2 végső győzelem (2010, 2011)

Mérleg: 45-17 (SEC)

Érdekesség: 21 rájátszás-meccset nyertek zsinórban, ami aktív széria NCAA-rekord.

Stony Brook Seawolves (Stony Brook, New York)

CWS-történelem: 1. szereplés, az első északkeleti csapat 1986 (!) óta

Mérleg: 52-13 (America East bajnokok)

Érdekesség: Travis Jankowski outfieldert a 2012-es MLB draft első „supplemental” körében választotta ki a San Diego Padres. Az omahai út kiharcolása a közel 400 ezer diákkal bíró New York állami egyetemi rendszer (State University of New York) legnagyobb atlétikai sikere, a Seawolves (korábban Patriots) 1999-ig harmadosztályú volt.

UCLA Bruins (Los Angeles, Kalifornia)

CWS-történelem: 4. szereplés, legjobb eredmény a 2. hely (2010)

Mérleg: 47-14 (a Pac-12 megosztott bajnokai)

Érdekesség: Jeff Gelalich outfieldert a 2012-es MLB draft első „supplemental” körében választotta ki a Cincinnati Reds.

A lebonyolítás rendje:

klikk a nagyobb méretű képért

Minden mérkőzést közvetít az ESPN vagy az ESPN2, nem lehet hát semmi kifogás a College World Series-re hangolódás ellen!

NCAA.com: Previewing the 2012 CWS field

7 thoughts on “College World Series 2012

  1. jjncaa

    köszönöm-köszönöm, talán a következő szezonban már a kezdéstől többet foglalkozom a dologgal, bár először magát a baseballt kellene jobban megismernem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük