Pénteki pályabúcsúztató

A Facebookon és a baseball.hu-n is olvashattátok, hogy most pénteken lesz az óbudai baseballpálya bucsúztatása. Jöjjön mindenki, aki valaha megfordult ott, emlékei vannak a pályával kapcsolatban. Személyesen még nem vettem részt pályabúcsúztatón, itthon nem is nagyon emlékszem ilyenre, talán csak a Szombathelyi Anyaszomorítóknál volt olyan, hogy egy kifejezetten baseballpályának használt létesítmény megszűnt. Az MLB-ben is volt jónéhány, nekem elsőre a detroiti Tigers Stadium és a Yankees stadion ugrik be. Németországból is rémlik, amikor a Mainz Athletics pályáját, a Sandflorát, amit az amerikai hadsereg hagyott itt, meg kellett szüntetni, mert a lakókat zavarta a sok néző (!). Aztán 500 méterre onnan építettek egy újat. Itt Magyarországon eddig nem volt divat, hogy egy pályabezárás után valami új kezdődik, reméljük ezúttal ennek leszünk szemtanúi.

A pályabúcsúztató Facebook oldala: Pápá pálya

És akkor térjünk kicsit vissza a régi pályához. Én 1994-ben voltam először a pályán játszani, az sem ma volt, akkoriban még üzemelt az öltöző és a büfé. Azóta ez már nincs, de a pályának volt egyfajta hangulata. Volt időszak, amikor nézőként is sokat jártam ki, illetve 2005-től ez volt az Astros kvázi hazai pályája. Szerettem ezt a pályát, igazi találkahely volt. Az elmút 20 évben megtippelni is nehéz, hány mérkőzést játszottak, illetve hány edzés volt itt. Meccsekből szerintem kijönne az ezer, ez pedig mindenképpen komoly szám a magyar baseballban. Játszottak itt Interliga meccset, NB I, NB II,  NB III meccset, gyerekmeccseket, All-Star meccset, softball mérkőzéseket, mindent, amit el lehet képzelni.

Uj Péter írta még kb. 1995-ben:

“Tehát az elnök vezet, megyünk ketten a Brick Factoryhez. A Bécsi út végén kell felmenni a dombra, a kereszteződésben egy tábla mutat: – Látja, ki is van írva, kicsit ugyan nagyképűen. A tábla szövege: Brick Stadion Baseball Stadion. És nyíl. A régi Fonógyár-pályához mutatja az utat. Bedőlt kerítések, a földhányásra eszkábált tribünön, inkább idézőjelbe: “tribünön” vállig ér a gaz, a gyep nem kell mondanom, hogy milyen, igaz, frissen vágva, négy nagy gödör rajta, a gödrökben víz eső után. Ez a stadion. Húsz éve még rendes pálya volt. Futballpálya. Akkoriban a futball is futball volt, azt mondják. Sőt, harminc éve még BLASZ II-es meccsekre is jártak az emberek, a környékbeliek, övék volt a csapat, szurkoltak neki. Győzelem után biztosan volt ingyen Kőbányai meg pacal a kocsmárosnál, meccs előtt szotyi bélásért, és volt pálya, főleg, ahová hétköznap, ha nem edzett az “egy”, kijárhattak a kölykök is kiskapuzni. Külvárosi kiscsapat pályája volt. Volt, mert a közönség szépen eltűnt, jött a lakótelep, a kocsmáros is eltűnt (az Óbuda végromlása című fejezethez: tavaly már a régi Sipost is lebontották, no more halászlé), a kiscsapat is, a pályát fölverte a gaz, a futball valahogy tönkrement, úgy általában, a Fonógyár is bajba került, azt hiszem, és többnyire befellegzett a többi külvárosi kiscsapatoknak és pályáknak, úgyhogy aki a letűnt idő nyomába akar szegődni, annak a legendás csillaghegyi csatár, Esterházy Péter írásait kell olvasgatnia; elsősorban a Termelési regényt lehetne ajánlani. A kiscsapat pusztulása viszont egy fiatal sportnak teremtett életteret – ilyen a szelavi, meg a szociáldarwinizmus –,  a baseballosok megszerezték a pályát, csak az a kérdés, meddig maradhat az övék. A gyom mára legalább a játéktérről eltűnt. a játékosok és a klubvezetők gondozzák a gyepet. – Látta volna. hogy nézett ki, mielőtt idejött a Brick Factory! – mondja az elnök, én meg elkepzelem, mert el tudom képzelni. A pálya végében házgyári elemekből összedobált épület – klubház, öltöző, szertár, alkalmi szálláshely, menedék az esó elöl. Nagy lakótelep-építkezéseknél húztak föl ilyen munkásbarakkokat fölösleges házgyári elemekből. Ha valamire lehet mondani a népszerű lepusztult jelzőt, akkor erre a klubházszerűségre igen. Fönt,  az emeleten – mert kétszintes a drága – a kiszakadt huzatú, rozzant, billegő székeken baseballsapkás gyerekek ücsörögnek. Helyben volnánk.”

Az elmúlt 20 évben el-elvegetált a pálya, de volt egy hely, ahol összegyűltünk, meccseztünk, edzettünk. Ennek most vége. Bízzunk abban, hogy valaminek a vége, az egy új kezdete, és hamarosan az új óbudai baseball pályával újra lesz központja a budapesti baseballnak.

Aki teheti, jöjjön ki pénteken,  pár sör mellett sztorizzunk, nosztalgiázzunk, és méltó módon búcsúzzunk el a pályától…

httpv://www.youtube.com/watch?v=lgT1AidzRWM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük