Hogyan készüljünk baseball-túrára?

A pubcastben már beszéltünk róla, hogy Kinyának van egy könyve, a How to watch baseball, amiben George Brett-et kérdezték, hogy mi kell egy jó meccsnézéshez. Ő azt válaszolta, hogy hotdog és sör. Mivel az öreg kontinens legnagyobb baseball-eseménye lesz a héten, ezért összeszedtük, hogy szerintünk, gyakorlott vándorszurkolók szerint mi kell egy ilyen túrához, hogy az élmény teljes legyen. Amolyan baseballutazás bakancslista a Hungarian Baseball Freaks-től.

“Driving into the Sun”

Kezdjük az utazás részével. Rendszerint Európán belül autóval elérhetőek a desztinációk, azonban ha elég burzsujok vagyunk, mehetünk repülővel, de választhatjuk a low-budget buszos utazást is. Mindegyiket kipróbáltuk, megvannak az előnyei-hátrányai, igazából a kötelező fárasztó felvezetés, mielőtt imádott sportunkat megtekinthetjük. Mivel most Regensburg a célpont, ezért az autó az ideális választás. Alig 7 óra zötykölődés után megérkezhetünk a helyszínre. Németország, Csehország ebből a szempontból ideális. Hollandia az már egy kicsit nagyobb lépték, de az is vállalható.

Szóval az alap felállás az autó. Lehetőleg a négy személy per gépjármű arányt érdemes belőni, így sajnos frakciók jönnek létre, és az út során folytatott esélylatolgatás viszonylag szűk körben indukál órákig tartó eszmecsérét. Itt már mindenki be van zsongva, a tenyér bizsereg, természetes a meccs előtti drukk, pedig csak nézőnek megy az ember.

Nem szabad otthonhagyni mindazokat a felszereléseket és kiegészítőket, amik nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy minden flottul menjen.

– A telefon és a kesztyű fontos! Érted?

Amire mindenképpen szükségünk van, az egy okostelefon. Egyrészt kell, hogy az út menti benzinkútakhoz be tudjunk csekkolni, illetve a kapcsolattartás sem elhanyagolható szempont. Figyelni kell a roaming-tarifákra, hiába egységes az EU-szabályozás, a mobilnetes forgalommal könnyen megszabadulhatunk egy valag pénztől, amikor megkapjuk a számlát. Ezért a Net-roamingot ki kell kapcsolni, és wifi-vadász módban kell működni. Fontos csekkolni az időjárást is a célhelyszínen, hogy mégis mire készüljön az ember. Illetve a legfrissebb hírekről is tudunk értesülni. Egy ilyen túra alatt masszív a mobilhasználat, fontos, hogy legyen nálunk 220V-os, és szivargyújtóról is működő telefontöltő. Különben a Facebook ismerőseink lemondhatnak az azonnali, helyszíni élménybeszámolókról.

Ami kellhet még, az egy GPS. Általában telefonokon is működik a navigáció, de még mindig körülményes, és nem annyira megbízható, mint egy rendes GPS készülék. Itt fontos, hogy az adott térképeket frissítsük, hogy Andrea ne szívasson meg minket a négysávos úton a tarts balra, majd fordulj jobbra kombóval.

Amire még lehet készülni, hogy az utazás elviselhetőbb legyen, az a zene. Nem árt betárazni, az elején ez még konfliktusokat is szülhet, de pár túra után kialakul az egységes kompromisszum. A HBF-nél ez úgy működik, hogy pár éve elkészült az HBF Official Tour Mix, amelyen a túrák során a kocsiban, a stadionokban, a tv-ben halott zeneszámok vannak, és megunhatatlan slágereket biztosítanak az első egy-két órára. Ha csak a kocsiban heverő cd-kre hagyatkozunk, akkor áll elő az a helyzet, hogy egymás után tízszer meghallgatjuk a Metallicatól a One-t. Fel lehet dobni még az utazást egy kis Edda Best Of-fal is, amennyiben borsodi illetőségű utitársak is ülnek a gépjárműben. 🙂

HBF Official Tour Mix:
1. pirates of the caribbean
2. david guetta – when love takes over
3. wiz & mack – baseball anthem
4. andre hazes – de vlieger
5. fettes brot – lauterbach
6. metallica – one
7. katy perry – hot ‘n cold
8. black eyed peas – i gotta feeling
9. lena – satellite
10. eminem – i’m not afraid
11. neil diamond – sweet caroline
12. ashkon – don’t stop believing
13. dropkick murphys – tessie

Akkor folytassuk kicsit a kütyüvonalat, milyen eszközök jöhetnek még szóba.

Ha nem összeszokott társaság utazik, akkor előfordulhat, hogy a zene ami megy, nekünk mégsem annyira jön be, ezért tanácsos fülhallgatót vinni. Ha igazi baseball őrültek vagyunk, akkor választhatunk magunknak csapatlogós fülest, vagy baseball-helmet alakú zsírhúzót.

Ami még jól jöhet, ha nem mi vagyunk a Designated Driver, az egy kézi játékkonzol. Remekül el lehet ütni az időt vele, ha elég messzire megyünk, végigjátszhatunk akár egy 162 meccses alapszakaszt is. Gameboy, PSP, Sony Vita, bármi jó, csak legyen hozzá baseball-játékunk.

Az utazásról nagyjából ennyit, most koncentráljunk arra, amikor már odaértünk, asszimilálódtunk, és irány a stadion. Nyilván korán kell érkezni, hogy legyen időnk bemelegíteni, és összehaverkodni mindenféle jöttmenttel.

A stadionban lévő szurkolók méregetik egymást. Ezért fontos, hogy makulátlan baseballfan kinézetünk legyen, mind öltözködésben, mint asszeszoárok tekintetében. Kicsit olyan ez, mint a jachtklubban, csak itt nem az a vagány, akinek hatszámjegyű összegbe került a szvetterje, és harmincezerbe a vitorlázós flip-flopja. Itt a baseball-faktor számít, és ha erre odafigyelünk, akkor biztosan sok barátunk lesz. Tehát menjünk végig azokon a dolgokon, amik szükségesek ahhoz, hogy messziről leríjon rólunk, hogy baseballőrültek vagyunk.

Először is kell egy napszemüveg. A napgép minden baseballjátékos és szurkoló hű társa. Fontos, hogy jó minőségű UV-szűrős szemüvegünk legyen. Ha borús az idő, vagy épp esőszünet van, akkor is használhatjuk hajráfnak, vagy csak a baseballsapka sildjére felrakva is látszik, hogy profik vagyunk. Nappali meccseknél jól jön, ha süt a nap, ha polarizált a lencse, akkor még jobb képet kapunk.

Azért is hasznos a napszemüveg, mert el tudjuk titkolni, ha éppen lemaradunk egy akcióról, a társaink nem látják merre jár a tekintetünk. Jól jön még ha a tűző napon az első pár sör után kialakul a tükörponty tekintet, ezt is jól tudjuk vele leplezni. Az a nagy királyság, ha baseballos napszemüvegünk van, ez lehet meccsekre alkalmas Easton vagy egyéb baseball-szemüveg, vagy baseball-labdával, esetleg csapatlogóval elátott modell.

Ha meccsre megyünk, az az alap, hogy legyen nálunk baseballkesztyű. Egyrészt jól néz ki, másrészt lehet hogy akkora mázlink lesz, hogy valamelyik foul ball éppen a környékünkön landol, és így lesz esélyünk elkapni. 2009-ben Kinya így szerzett egy igazi game-used labdát a VB-ről. Tapasztalat alapján akkor jön a környékünkre labda, amikor a kesztyű nincs rajtunk, és általában két pattanás után valamelyik helyi háziasszony fogja elkapni. Legyünk résen, tartsuk a kezünkön a kesztyűt, lehet, hogy mázlink lesz! Érdemes már a batting practice-n is kint lenni a stadionban, így hatványozódnak az esélyeink.

Ami még nagyon menő tud lenni, ha valamilyen egyedi kesztyűnk van. Nekem van egy házilag készített night game edition kesztyűm, amit eddig egyszer használtam, de másnap a német válogatott tagjai személyesen dícsérték meg a világítós kesztyűmet. Valószínűleg valamelyik közvetítőkamera is ki fog szúrni bennünket, ha ilyenünk van.

– Sapka, napgép, kapucnis! Érted?

Nagyon fontos dolog még az outfit, az öltözet. Ha meleg az idő, és pólóban lehet lenni, akkor alap, hogy baseball témájú legyen! Lehet MLB csapatos, idézetes, HBF-es, Kenny Powers-es, mindegy, csak a baseball a lényeg. A mérkőzés egyfajta pólómustra is, mindenki megnézi a másikét, lehet belőle következtetni a kedvenc csapatra vagy a hovatartozásra. A pólót tetszés szerint kiválthatjuk bármilyen baseballmezzel, látszódjon a tömegben, hogy mi komolyan vesszük ezt! Ha hidegebb az idő, akkor alap a pulóver, a hoodie. Legjobb viselet, eső esetén még a kapucni is segíthet. Ha logó van rajta, akkor az még királyabb.

– Black and orange! Érted?

Alap, hogy bárhova mész, legyen nálad baseball-dzseki. Megtanultunk egy rotterdami túrán, hogy hiába van nyár, akkor is lehet olyan hideg, hogy meg akarsz fagyni. Szerencsére volt egy rajongói bolt, ahol aztán megvásároltuk a baseballdzsekiket, hogy mégse fagyjunk meg.

– H. Astros sapka! Érted?

A következő kötelező tartozék a baseballsapka. Mindegy milyen, lehet saját csapatos, amerikai, lényeg hogy legyen. Egy fokkal jobb a megítélésünk, ha valamelyik pályán lévő csapat sapkáját viseljük, és látszik, hogy kinek szurkolunk. Szerencsére helyben lehet kapni jó minőségű mesh-es sapkákat, általában 10-15 euró körüli összegért. Az kétszázzal számolva is max. háromezer, ezért megéri. (Kétszázzal, csak hogy tuti megérje.) Ha jól helyezkedünk meccsek után vagy a nézőtéren, akkor lehetőségünk van akár ingyen is megszerezni valamelyik játékostól.

A prágai VB-n a mexikói szövetség elnökétől is kaptunk repi sapkákat.

Ha elég bevállalósak vagyunk, és különleges alkalom van, akkor elhagyhatjuk a sapkát, és használhatunk fejpántot, pornóbajusszal kiegészítve.

Ami még nagyot tud dobni a kinézeten, az a bajnoki gyűrű. Ha egy ilyen van a kezünkön, akkor látják, hogy fasza gyerekek vagyunk. Sajnos Magyarországon ennek nincs hagyománya, de Amerikában és Németországban rendszerint osztanak. Ha mi is be akarunk kerülni az elit klubba, akkor rendelhetünk magunknak az ebay-en.

Ha az összképet nem akarjuk elrontani, akkor baseball mintájú cipőre is szükségünk lesz. Sajnos ezek nehezen beszerezhetőek, de ha van egy ilyenünk, akkor igazán királynak érezhetjük magunkat.

Ami még kiegészítő lehet, és kell is, hogy legyen, az a különböző szilikon-, illetve mostanában elterjedt labdavarrás karkötő. Lehet csapatos, pl. a német csapatok kínálatában is láttunk ilyet, de a Forrelétől is lehet rendelni. Ha ügyesek vagyunk, akkor csinálhatunk magunknak is ilyet.

Lehet még fokozni, ha titánium-germánium korbács-sajt baseball nyaklánccal is felszerelkezünk. Brit tudósok bebizonyították, hogy 18 mm-rel messzebb megy a kontakt ütés, ha áramlanak az ionok a nyakunkba. True story.

Ha szeretnénk meccs közben mutogatni, akkor szükségünk lesz egy foam-fingerre, avagy szivacskézre. Ebből is rengeteg fajta létezik, ha sikerül egy baseballost szerezni, akkor már látszik, hogy vérbeli szurkeszek vagyunk.

Amit még mindenképpen érdemes beszerezni, az egy stadion ülőke. Ez egy szivacsos cucc, komfortosabbá teszi a székünket, a tárolózsebeiben pedig tarthatjuk a sört, illetve a makukát. Léteznek ebből is csapatos verziók. Praktikus, össze lehet hajtani, és nem fagy hozzá a seggünk a székhez.

– Olimpia baseball nélkül? Az mi az? Érted?

Ha már annyira vérmes szurkolók vagyunk, hogy üzengetni szeretnénk különböző sportpolitikai köröknek, akkor jól tesszük, ha már otthon felkészülünk a megfelelő transzparenssel. Persze ez csak az első meccsen lesz jó, utána macera hurcolni egy óriásplakát méretű papírtáblát. Ezért a legjobb, ha egyszer használatos, eldobható verziót készítünk.

Szükség lehet még egy jó fényképezőgépre. Ha kattingatunk a meccsek alatt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az emlékek megmaradnak, és tudjuk majd az archívumot bányászni, hogy mi minden történt a stadionban és környékén. Kábé ennyi, amit a stadionba kell vinnünk, hogy teljes legyen az összkép. Ami még hasznos lehet, az egy tablet vagy DVD lejátszó, amivel a meccs utáni értekezleteket, illetve a meccs előtti reggeli rákészüléseket lehet feldobni baseball témájú filmekkel, vagy szép megmozdulásokból és bakikból álló videógyűjteménnyel.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy remekül fogunk szórakozni, és sok barátot fogunk szerezni a többi néző közül. Akit kicsit is érdekel a baseball, annak mindenképpen el kell mennie egyszer egy ilyen kirándulásra, biztos lehet benne, hogy jól fogja érezni magát.

Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor reszpekt. Tudni kell, hogy a poszt csomagolás közben készült, mert két nap múlva kezdődik a valaha volt legkomolyabb baseball-esemény Európában, a World Baseball Classic selejtezőtorna Regensburgban. Szóval irány Németország, a lista szükséges elemeit bepakolni, és élvezni a remek világszínvonalú mérkőzéseket!

+++++

Egyéb posztjaink a regensburgi WBC selejtezőről:

WBCQ beharangozó: Nagy-Britannia

WBCQ beharangozó: Csehország

WBCQ beharangozó: Németország

WBCQ beharangozó: Kanada

Csütörtök Regensburg?

HBF Pubcast #13

World Baseball Classic európai selejtezőcsoport

2 thoughts on “Hogyan készüljünk baseball-túrára?

  1. szenyo Post author

    Az nem annyira fontos. Brno-ban például tőlünk már nem is kérnek belépőt fizetős meccsen 😀
    Szerintem Regensburgban sem lenne gond, ha itthon maradna. De azért már beraktam, ne izgulj!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük