WBCQ, Jupiter, Florida: Dél-Afrika és Izrael

Szenyo és Mako G kimaxolták a 2013-as World Baseball Classic regensburgi selejtezőjének résztvevőit, és már össze is pakoltak holnap kezdődő tornára, amiről majd részletes beszámolóval jelentkeznek a túrájuk végén. Mától viszont elkezdődnek a selejtezők egy másik ágának a küzdelmei: Franciaország, Izrael, Dél-Afrika és Spanyolország válogatottjai a floridai Jupiterben esnek egymásnak.

Ma este héttől – nálunk hajnali egykor – Dél-Afrika – Izrael meccsel kezdődik az öt napos torna, kezdjük mi is velük.

A WBCQ meccseket valószínűleg az All-Star hétvége kiegészítő eseményeihez (Futures Game, celeb meccs) hasonlóan nem az MLB.tv-n fogják adni, hanem a World Baseball Classic videóoldalán lehet nézni majd a streamet. Meccskezdéskor infó majd a Facebook csoportban. A jövő márciusi WBC döntő körökre pedig ugyanúgy elő kell fizetni, mint a májer meccsekre.

Dél-Afrika ott volt a 2007-es és 2009-es WBC-n is, de sok vizet nem zavartak, öt vereségük van eddig. Kanadával játszottak egyedül szorosabb meccset még a legelső tornán, a kanadaiak csak az utolsó inning alján fordítottak 11:8-ra, de Mexikótól (10:4) és az USA-tól (17:0) simán kikaptak. Aztán a 2009-esen már csak két simázást kaptak Mexikótól (14:3) és Kubától (8:1).

Dél-Afrikába, mint általában a világ minden pontjára, amerikai matrózok vitték a baseballt még a XIX. század végén. A rögbi, a foci és a krikett árnyékában sosem volt meghatározó sportág, de például az 1960-as években Európába járt meccselni a válogatott, amit aztán az apartheid rezsim miatt kitiltottak minden nemzetközi tornáról. Nincsen egységes dél-afrikai baseball ligájuk, hanem a szövetség égisze alatt több kisebb-nagyobb bajnokság szerveződött helyi szinten, ami mondjuk a hatalmas méretű országban valahol érthető is. Májer ligás játékosuk most nincsen, de a keretből kilencen az Államokban profiskodnak különböző kis-kisligás filiáléknál.

A dobóik közül egyedül Dylan Unsworth jutott el single A ligába, a többiek mind rookie ligában játszanak: Dylan De Meyer, Robert Lewis-Walker, Kieran Lovegrove vagy Hein Robb. A keretben a legnagyobb név a 2B Gift Ngoepe, aki az első fekete dél-afrikaiként jutott profi szerződéshez Amerikában. Az anyja egy helyi baseballcsapatnál dolgozott, és a klubházban lakott a család, szóval a kisklambó anyatejjel szívta magába a baseballt. Ngoepe-t aztán egy olaszországi MLB akadémiáról választotta ki a Pirates.

Ugyanabba a Gulf Coast League Pirates csapatba került, ahova az a két indiai dobójátékos, akiket egy indiai showműsor keretében választottak ki. Erről a sztoriról nemrég írtuk, hogy hamarosan film készül belőle a Mad Men c. sorozat főszereplőjével, Jon Hamm-mel. A kiscsapat amolyan multikulti olvasztótégelyként működött, az egyetlen amerikai is alaszkai volt.

Ngoepe játszott már a 2009-es WBC-n is, két triplát vágott a mexikói dobóról. Abban az évben a Sports Illustrated is lehozott egy cikket róla “A Gift From Africa” címmel, de a Baseball Prospectuson is olvasható vele egy interjú: Prospectus Q&A – Gift Ngoepe. A srác még csak 22 éves, nagyon sokat várnak tőle.

A teljes dél-afrikai roster: WBCQ South Africa

A dél-afrikai csapat nem gyenge, ha nem lennének az útlevél-játékosok, akkor akár sima egyes lenne a győzelmük. De ahogy azt szenyoék is kifejtették a pubcastben és a posztjaikban is, ilyenkor még arról is kiderül, hogy német, aki igazából holland.

Izraelben például nincs nagy hagyománya a baseballnak,

Bár az angol favicc szerint az Ótestamentum is azzal kezdődik, hogy: In the big inning…

de náluk elég egyenes ági rokonság  is, hogy válogatott lehess. A legnagyobb név mégsem játszik, hiszen Kevin Youkilis most per pillanat inkább azzal van elfoglalva, hogy a White Sox-szal megnyerják az AL Centralt. Volt róla szó, hogy szerepel, hiszen közismerten zsidó vallású, és későbbre volt datálva ez a selejtezőcsoport, ám a playoff-ról még akkor sem valószínű, hogy lemondott volna. Vagy inkább róla a ChiSox.

A másik három csapat pont azt elkerülendő kérték a torna előbbre hozatalát, nehogy a szezon végén felszabaduló zsidó származású, még aktív MLB játékosokkal felturbózott szuper-Izrael ellen kelljen meccselniük. Azonban így sem kerülhetik el a már visszavonult sztárokat.

A veterán RF Shawn Green például 1991-ben első körös draftolt volt. A negyven éves, kétszeres All-Star játékos tizenöt évet húzott le a májer ligában, 1993-ban a Blue Jays-ben kezdte, és a Mets-ből vonult vissza 2007-ben. És bár a World Seriesben nem játszott, rögtön a rookie évében meggyűrűzték. Később akkora spíler volt, hogy kihagyhatta a Yom Kippur idejére eső meccseket, még ha azok a playoff leghúzósabb idejére is estek. Mindig is ismert volt zsidó szervezetek számára törént jótékonykodásáról, így amikor felkérték a WBC válogatottságra, gondolkodás nélkül mondott igent. És íme egy videó a négy homáros meccséről: Green’s four home run game

Az elkapójuk, Brad Ausmus sem akárki, 18 évi májerkedés után alig két éve vonult vissza a Dodgersből. Ellene nem sokan fognak bázislopással próbálkozni, az egyik legjobb volt ebben a tekintetben a ligában, de ütni is nagyon tudott: MLB.com videó: An awesome day for Ausmus

Mark Loretta például a WBC laza szabályainak köszönhetően lehet izraeli válogatott, hiszen ő nem, hanem a felesége zsidó. 15 évnyi MLB infield után 2009-től a Padres klubház vezetésében dolgozik, és Ausmus jó barátja.

Gabe Kapler is 12 évnyi májer outfield után vonult vissza két éve, szóval az izreli válogatottban lesz bőven MLB tapasztalat. Még csak nem is valami szánalmas öregfiúk brancs ellen kell készülniük az ellenfeleknek, hanem tapasztalt vén rókák várják őket, mindegyik visszavonult játékos negyven alatt van.

A fiatalabbak is szinte mind minimum kisligás játékosok, a teljes rosterük statlinkekkel a neveik alatt itt böngészhető: WBCQ Israel

Az izraeli baseballról pedig bővebben:  Mop-up Duty: Baseball in Israel

+++++

Az eddigiek alapján könnyen leszűrhető a mai meccs várható felállása: tehetséges dél-afrikai fiatalok a sokat látott veteránokkal tűzdelt zsidó amerikai-izraeli válogatottal szemben. Ha úgyis ébren leszel hajnalban a májer csapatod miatt, érdemes nyitni egy új ablakot, és belenézni. Ha pedig csak emiatt maradsz ébren, akkor figyedoda, szintén hajnali egytől Brewers-Pirates ingyenmeccs az MLB.tv-n. Két ablakban két meccs. Sörödet már behűtötted?

+++++

A World Baseball Classic idei selejtezőiról további posztjaink:

Hogyan készüljünk baseball-túrára?

WBCQ beharangozó: Nagy-Britannia

WBCQ beharangozó: Csehország

WBCQ beharangozó: Németország

WBCQ beharangozó: Kanada

Csütörtök Regensburg?

HBF Pubcast #13

World Baseball Classic európai selejtezőcsoport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük