Hunt for October – Ki Kicsoda (NL, I. rész)

Szuper dolog a WBC selejtező, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy már két hét sincs vissza az idei májer liga alapszakaszból, és javában dúl az októberi playoff-vadászat. Tegnapelőtt pár óra eltéréssel két csapat is bebiztosította részvételét, a Reds és a Nats már biztosan ott vannak a rájátszásban. A Nationals kapcsán előkerült egy érdekes adat, miszerint 1933-ban volt utoljára playoff (baseball) csapata a fővárosnak. De azt még Washington Senators-nak hívták, és nem jogelődje a mai Nats-nek.

A Senators-t mi is megemlítettük már a Mai Shorpy és a Régi baseball fotók c. posztjainkban.

Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy vegyük végig a rájátszásra esélyes csapatokat, és kicsit piszkáljuk meg a múltjukat. Beharangozóval várjunk, amíg kialakul a végleges nyolcas mezőny – ill. idéntől tízes a ligánkénti 2-2 wild card miatt. Kezdjük a National League-gel, mégiscsak onnan került be az első két csapat, és nem csak hogy idősebb az American League-nél, de 1876-as alapításával a világ legrégebbi profi sportligája.

Az NL Centralt behúzó Cincinnati Reds a második legrégebb óta egyetlen városban működő baseball-franchise – az első a Phillies. A Reds eredettörténetét az 1863-as alapítású Red Stockings-hoz szokás kötni, ez volt az első teljesen professzionális baseball-csapat. Miután a játékosaik nagy része szétszéledt, a név Bostonba vándorolt, de erről később majd még lesz szó. 1881-ban alapították meg a jelenlegi Reds franchise-t, és 1890 óta játszanak az NL-ben.

Sparky Anderson (man.) és Johnny Bench (C)
a ’75-ös WS győzelmet ünneplik ©Corbis

A többi már történelem: 9 NL zászlójuk és 5 WS címük van, a leghíresebb csapatuk a botrányossá vált ütőgép, Pete Rose fémjelezte Big Red Machine. Arról is írtunk, hogy a csapat idén szerezte meg 10 ezredik győzelmét, hatodikként a csapatok közül.

+++++

Az NL Eastet nagy valószínűséggel a Washington Nationals nyeri, vagy legalábbis eddigi 91 győzelmének köszönhetően már biztos szereplője a rájátszásnak. Azt már tudjuk, hogy a Nats nem a Senators, de akkor kik? A jelenlegi fővárosi alakulat a Montreal Expos jogutódja. Az Expos volt az első franchise az USA-n kívül, az 1969-ben alapított csapat a ’67-es montreali világkiállításról kapta a nevét. A ’76-os olimpia után költöztek az Olimpiai-stadionba, azonban egyetlen NL East címen (1981) kívül mást nem mutattak fel.

Az idén elhunyt HOF Gary Carter (C) volt az egyik legnagyobb sztárjuk

A város nem volt kíváncsi a folyamatos lúzerkedésre, 2001-re alig tízezerre csökkent a nézőszám. Ez itthon a foci NB I-ben heti össznézőszám, azonban kint nem viccelnek, és az MLB inkább szárnyai alá vette a csapatot, és a 2004-es szezon végén Washingtonba költöztette a franchise-t. A Senators 1971-es távozása óta nem volt a fővárosnak májer baseball-csapata, azonban a Senators előtte már egyszer 1961-ben is elhagyta a várost.

Az eredeti csapat Minnesotába költözött, hogy Twins legyen, erre alapítottak egy új Senators-t, ami viszont tíz évvel később Texasba ment rangerkedni. Az utóbbi költözködés egyik legfőbb oka az volt, amire később az Expos DC-be költözését egyetlen klubtulajként vétóval jegyző Orioles tulaj, Peter Angelos is utalt: a washingtoniak nem szertik a baseballt. “There are no baseball fans in Washington D.C. That’s a fiction.” – mondta, de persze inkább a kiscsapatként pozícionált O’s tévés és egyéb bevételeit féltette az alig 60 km-re fekvő főváros új csapatának megjelenésétől. Eddig nem is sok vizet zavart a Nats, idén viszont robbantottak.  Elemzés az idei évükről majd a rájátszás előtt.

+++++

Az NL Nyugati divíziójának nagy esélyese a San Francisco Giants, ami vezeti a franchise-ok örökranglistáját több mint 10 600 győzelemmel, ez minden amerikai sportágat tekintve is a legmagasabb szám.

Roger Bresnahan, John McGraw és Rogers Hornsby © Corbis

Az egyik legrégebbi franchise a milliárdos dohányiparos John B. Day második baseball-csapataként 1883-ban New York-ban alakult eredetileg Gothams néven. Az első csapata Metropolitans néven futott, azonban ez nem azonos a mai New York Mets-szel, az utóbbi csak a történelmi előd nevét vette át 1962-es alakulásakor. A Gothams 1885-től már New York Giants néven szerepelt a nemzeti ligában, és a nagy John McGraw nevével fémjelzett korszakában az egyik legmeghatározóbb klubja volt a baseballnak.

McGraw 2763 győztes meccsel (.586) második az edzők örökranglistáján, csak az Athletics legendája, Connie Mack vezette győzelemre többször csapatát – 3731-szer, viszont az átlaga csak .486.

A McGraw féle Giants-hez kötődik a hatodik pubcast kérdéseként feltett “Shot Heard ‘Round the World” is, összesen 17 NL címet és 5 WS-győzelmet szereztek.

1957-ben aztán véget ért a new yorki baseball aranykora, a Brooklyn Dodgers és a Giants is Kaliforniába költözött. A Dodgers kapcsán már megemlítettük a new yorkiak által Hitler és Sztálin mellett a világtörténelem harmadik leggonoszabb emberének tartott Walter O’Malley szerepét:

Kérdezz meg egy (Brooklyn) Dodgers szurkolót, hogy ha csak két golyó lenne a fegyverében, és ott ülne vele szemben Sztálin, Hitler és O’Malley, kit lőne le? O’Malley-t, kétszer.

Willie Mays berendezkedik új, san franciscoi házában © Corbis

A Giants tulaj Horace Stoneham először Minnesotába akarta költöztetni az akkoriban gyengélkedő csapatot, azonban O’Malley hatására San Francisco mellett döntött. A new yorkiak a Yankees melletti két ikonikus csapatuk elvesztése után döntöttek a Mets alapításáról, ami egyrészt felvette a Giants eredeti nevét, átvette annak narancssárga színét, egymásba csúsztatott N és Y logóját, és a Dodgers kék színét is felvéve alakult ki a Mets kék-narancs színösszeállítása.

A San Francisco Giants 1962-ben pont a Dodgers-t legyőzve jutott be a World Seriesbe, ahol a Yankees-szel találkozott. Szép kacifántos new yorki sztori, mi? A Yankees a hetedik meccsen nyerte el 20. WS győzelmét – ráadásul San Francisoban.

Az 1962-es World Series elvesztése olyannyira szíven ütötte a Giants drukker Charles M. Schultz-ot, hogy a decemberi 22-i Peanuts-csíkban Charlie Brown szájába adta a kérdést: “Miért nem tudta McCovey csak egy méterrel magasabbra ütni azt a labdát?” Utalva ezzel a hetedik meccs kilencedik inningjének aljára,

/ ennek a kapcsán keveredtem egy olyan oldalra, ahol le tudod játszani a legendás derbiktől kezdve egészen a tegnap esti meccsekig minden egyes inningjének történéseit: Back to baseball!

ahol Willie McCovey 2 outnál állt ütéshez, úgy hogy Willie Mays duplája után Matty Alou  már a hármason állt, azonban McCovey legendásan erős line drive-ját a 2B Richardson lekapta, és ezzel a Yanks 1:0-ra megnyerte a mindent eldöntő hetedik meccset. A World Series MVP-je a NYY dobó Ralph Terry lett, aki 4 hit shutout complete game-t dobott aznap.

Charles M. Schulz-ról és az itthon leginkább Snoopyról ismert, ám sokszor baseballozó “Mogyorókról” is írtunk már Charlie Brown statjai és a Mogyorók c. posztjainkban.

Íme egy videó a legendás meccsről:

A Yanks aztán 1977-ig nem nyert WS-t, a Giants pedig 1989-ig nem jutott World Seriesbe, de akkor sem sok örömük volt benne. A városi rivális Oakland söpréssel nyert, ráadásul a harmadik meccset tíz nappal el kellet halasztani a Loma Prieta-földrengés miatt. Ez volt Tony LaRussa első bajnoki gyűrűje. A McGraw kapcsán említett edzői listán ő a harmadik 2728 nyertes meccsel (.536).

Node, vissza a Giants-hez! Sokévnyi sikertelenség után még az is felmerült, hogy 1992-ben esetleg Floridába viszik a klubot – akkor még nem létezett a Rays, de végül az új tulaj Peter Magowan nem csak hogy a maradás mellett döntött, hanem leigazolta a korszak egyik legnagyobb sztárját, Barry Bonds-t. A 2002-es World Series-t elvesztették az Angels-szel szemben, a Bonds-sztorit meg ismerjük, mi is oldalakat írtunk a szteroid-botrányról.

Bonds 2007 után távozott mind a 762 csillagozott homárjával, a Giants pedig két évvel ezelőtt megnyerte összességében hetedik, Friscoban az első WS-címét. Ahol azt a Rangers-t verték, akik a második Senators voltak, és először jutottak döntőbe. De erről majd az AL Ki Kicsodában bővebben.

+++++

A National League wild card race szereplőiről a második részben írtam:

Hunt for October – Ki Kicsoda (NL, II. rész)

+++++

Hasonló témájú bejegyzéseink:

All-Star gála történelem

500.

Rossz évszázad, avagy Billy a kecske bosszúja

3 thoughts on “Hunt for October – Ki Kicsoda (NL, I. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük