Hunt for October – Ki Kicsoda (NL, III. rész)

Sorozatunkban a playoff-esélyes csapatok történeti múltját tekintjük át. Idei szezonjukról a rájátszás kezdetén írunk majd. Mivel rengeteget utalok rájuk, íme az előző posztok:

H4O– Ki Kicsoda (NL, I. rész, Reds, Nats és Giants)

H4O – Ki Kicsoda (NL, II. rész, Braves, Cards és Brewers)

Következzen a National League wild card versenyében matematikailag még esélyes három csapat, a Dodgers, a Phillies és a D’backs. Az előző részekben mindhárom szóba került már, de nézzük őket részletesen!

A Los Angeles Dodgers new yorki csapatként indult, egészen pontosan brooklyniként. Az 1850-es években Brooklyn volt a baseball közepe. A legelső ligaszerűség 16 csapata volt helybéli. Brooklyn ma már New York legnépesebb kerülete, 1898-ig azonban önálló város volt. 1883-ban épült meg a Brooklynt Manhattannel összekötő, ikonikus Brooklyn Bridge, ezután nem sokkal kebelezte be a kerületet a robbanásszerűen fejlődő nagyváros.

Gyémánt a híd árnyékában

A Nemzeti Liga 1876-os alakulásakor a Mutuals képviselte New York-ot, akiknek az a hobokeni pálya volt a home field-jük, amin a legenda szerint az első hivatalos baseball meccset játszották 1846-ban.

A pályáról és a meccsről a Boldog 166. születésnapot baseball! c. posztunkban írtunk.

A liga első csapatai közül a Dark Blues a connecticuti Hartforból költözött Brooklynba, és lettek az egyetlen idényt megélt Brooklyn Hartfords.

A Dodgers-t egy ingatlanmágnás alapította 1883-ban Brooklyn Grays néven, és első éveiket kisligában töltötték a George Washington tiszteletére Washington Parknak elnevezett otthonukban. Az előző posztban említett American Association csődje után csatlakoztak a nemzeti ligához. 1889-ben még  AA bajnokok voltak, 1890-ben már NL bajnokok, így ők lettek az első májer csapat, akik egymást követő években két ligában is diadalmaskodtak. Sikereiknek köszönhetően magukba olvasztották az akkoriban megszűnő helyi csapatokat, a Giants (és a Mets) kapcsán már emlegetett New York Metropolitans-t és a Ward’s Wonderers-t, de még az akkori Baltimore Orioles-t is.

A városrészek egyesülése után a többi new yorki “trolley dodgersnek” hívta a brooklyniakat, utalva a kerületet behálózó troli hálózatra, illetve a troli kocsikon minden lehetséges módon csüngő helyiekre. Ráadásul az 1891-ben leégett Washington Park utáni új stadionjukat két troli vonal is határolta. Azonban 1932-ig nem használták hivatalosan a Dodgers nevet, addig voltak Grays, Grooms, Bridegrooms, Superbas de még Robins is, miközben a hivatalos nevük végig Brooklyn Base Ball Club volt.

Már a korai éveiktől kezdve a legsikeresebb klubok közé tartoztak, 1957-ig tizenkét NL címük volt, de az első WS-győzelmükre 1955 várniuk kellett, ahol aztán azt a Yankees-t verték meg, akik előtte már ötször győzték le őket World Seriesben. Ebből lett aztán az egyik legrégebbi rivalizálás a baseball-történelemben, eddig 11-szer találkozott a két csapat a bajnoki döntőben. A másik, több mint száz éves rivalizálás pedig a manhattani Giants-szel alakult ki, és ez később messze túlhaladt New Yorkon.

A sorozat első részében részleteztem a Giants new yorki múltját.

A két csapat eddigi majd 2200 találkozóján alig húsz győzelemmel szerzett többet a Giants. A Dodgers a sokat emlegetett, Giants vezette győzelmi örökranglistán sem sokkal lemaradva a harmadik helyen áll.

Kettejük közt a Cubs áll, de róluk most nem lesz szó idei, harmatgyenge szereplésük miatt. Rágómező c. bejegyzésükben azonban érintettük már történelmük egy kis szeletét.

1939-ben az ő meccsüket közvetítette először a TV, 1941-ben ők kezdtek el ütősisakot használni, de a Brooklyn Dodgers egyik legnagyobb történelmi tette, ami még jóval a gyémánton is túlmutatott, a májer ligák első színes bőrű játékosának leigazolása volt.

– Főnök, meg sem állunk a bajnoki gyűrűig!

Az 1947. április 15-én pályára lépett HOF 2B Jackie Robinsonról mi is sokat írtunk, a Robinson Day az MLB-ben c. posztban ott a lényeg. De az iBaseball (I) c. bejegyzésünkben szóba került az őt leigazoló Branch Rickey is, akit a jövő tavasszal moziba kerülő, és az egész sztorit feldolgozó 42 című moziban Harrison Ford fog alakítani. A film nemrég kijött előzetesét itt nézheted meg. Irány a moziba be!

1950-ben Walter O’Malley kivásárolta Dickey-t és a többi tulajdonost, és átvette a csapatot, aminek új pályát kellett keríteni, mert az 1913-ban megnyílt Ebbets Field bármennyire is hozzátartozott a klubtörténelemhez, elöregedett és kinőtték. A városvezetés felajánlotta neki Queens-ben a későbbi Shea Stadium – egy újabb Mets-kapcsolat – területét, azonban miután O’Malley realizálta, hogy Brooklyban nem talál alkalmas helyszínt, elkezdett más városokban gondolkodni.

A Braves előző posztban említett Milwaukee-ba költözésének anyagi és sportsikere felkeltette érdeklődését. Mindeközben a második világháború végeztével mindennapos rutinná vált a légiközlekedés, és nem kellett többé vasúti menetrendekhez igazítani a játéknapokat. A los angeles-i városvezetés épp csapatot keresett, ők azonban a Senators-ra gondoltak. Ahogy azt a Nationals kapcsán már említettem, a Senators akkoriban a Minnesotába költözést tervezte. És mivel ők meg meg a szintén költözködni készülő Giants elől happolták el a várost, így amikor O’Malley kudarcot vallott megfelelő brooklyni terület vásárlásával, a new yorki baseball-rajongók szívén azóta sem gyógyuló sebet ejtve egyszerre távozott a két csapat Kaliforniába, hogy ott folytassák rivalizálásukat a májer liga első két nyugati parti csapataként.

A Dodgers 1958. április 18-án játszotta első meccsét Los Angelesben, és ki más, mint az immár San Francisco Giants ellen. 6:5-ös győzelmüket 79 ezer(!) néző látta. Később a városi rivális Angels-szel is legendás csatákat folytattak, azonban erről majd az AL csapatok kapcsán ejtek szót.

A nyugati parton kilenc további NL zászlót gyűjtöttek, és sikeresebben vívták meg a World Series csatáikat is, mert a franchise hat bajnoki trófeájából ötöt már Los Angelesben szereztek. Eddigi utolsó WS-ükben az Oaklandet verték 4-1-re 1988-ban. A Dodgers edzője a legendás Tommy Lasorda volt, aki ekkor nyerte harmadik gyűrűjét, az Athletics-t pedig az a Tony La Russa vezette, akinek egy évet várnia kellett első gyűrűjére, ahogy arról a Giants kapcsán már szó esett.

De hogy neki is meglegyen a három, később – a szintén már felsorolt – Cards-szal még kettőt nyert. Az utolsót éppen tavaly.

A csapat idén év eleji eladásáról többször is egészen hosszan írtunk:

Torre bakancslistája

Elkelt a Dodgers

+++++

A Philadelphia Phillies költözködős szempontból a legunalmasabb franchise. Ahogy azt a Reds-szel kapcsolatban említettem, ők minden eddigi szezonjukat Cincinnatiben játszották. A Phillies azonban nem csak hogy 1883-as alapítása óta Philadelphiában székel, de az első szezonját leszámítva, amikor még Quakers-ként szerepeltek, 1884-től a Philadelphias rövidítéséből jött Philliesnek nevezik magukat. Ezzel a 128 évvel minden amerikai major sport legrégebbi egy városban és egy néven futó csapata.

Az alapítás után csatlakoztak a National League-hez, ám 1901-ben a csapat nagy része távozott a városi riválishoz, az újonnan alakult American League-ben indult Athletics-hez.

Ez az Oakland A’s őse, róluk az AL részben bővebben.

A tulajdonos William Baker legendásan smucig volt, mindössze egyetlen(!) játékos-megfigyelővel működött a klub. Gyengébb évek után 1915-ben bejutottak a World Seriesbe, ahol a Red Sox-tól kikaptak 4-1-re. Év végén távozott a HOF Grover Cleveland Alexander, aki 373 karrier-győzelmével harmadik az örökranglistán, és a csapat lejtmenetbe kezdett.

1918-tól 1948-ig mindössze egyetlen győztes szezont produkáltak 1932-ben, így a Phillies-é a valaha volt egyik leghosszabb sikertelenségi sorozat. 1930-ban felállították a mai napig élő MLB “rekordot”, abban az évben 1199 runt engedtek az ellenfeleiknek. Csak hogy tiszta legyen, ez az akkori 154 meccses szezonban is 7,79-es átlagot jelentett. Igaz, hogy a stadionjuk ütőbarátként volt számon tartva, de ez akkor is túlzás. Most hogy gondolod, mennyire is sikerült rosszul a csapatod szezonja? 1941-ben azóta is negatív klubrekord 43–111(!!!)-gyel végeztek.

Hughie Critz, a New York Giants kettese épp hozzátesz ahhoz az 1199-hez a Bakers Bowlban

Ennek a rémesen hosszú lúzer szériának köszönhető, hogy a Phillies hiába az NL klasszikus nyolcasának tagja, a győzelmi klubranglistán csak a hetedikek, és a top 20 utolsói a .473-as W-L arányukkal.

Aztán az ötvenes évek Whiz Kids-korszakában elkezdtek nyerni, bár a második WS-üket is elvesztették, ezúttal a Yanks söpörte őket 1950-ben. A hatvanas évek hullámvasútját újabb csodacsapat követte, akik végül 1980-ban a Kansas City ellenében megnyerték a klub első bajnokságát. ’83-ban az Orioles, ’93-ban a Toronto verte őket a döntőben, és máris eljutottunk napjaink rendszeres playoff-szereplő Phillies-éig, akik 2008-ban a Rays-t verték, majd címvédőként asszisztáltak a Yanks 27. WS címéhez. Így a hét NL zászlója mellé csak két bajnoki győzelme van a kék-fehér-piros színeivel a zászló előtt tisztelgő “legamerikaiabb” csapatnak.

+++++

Az NL playoff-esélyes csapatainak zárásaként következzen mind közül a legfiatalabb, az alig 15 éves Arizona Diamondbacks. Csitri.

A Nap Völgyében, a sivatag szélén fekvő Phoenix városa az ötvenes évek porfészkéből mostanra az Államok hatodik legnagyobb városává, egyben legnagyobb állami fővárosává nőtte ki magát, így magától értetődő volt, hogy májer baseball kell a hatalmas tévépiacra. Baseball is bu$iness. Ugyan már 1946-tól rendszeres Spring Training-helyszín volt magas átlaghőmérséklete miatt, és a Giants AAA filiálé Firebirds otthona, de az mégsem igazi major league.

Első kísérletre még a nyolcvanas években a Firebirds tulaja próbálta meg a városba költöző Cardinals NFL csapat tulaját egy közös használatú stadion építéséről meggyőzni, ám az megállapodott az Arizona Állami Egyetemmel, aminek a stadionját használta egészen a közelmúltig, így a Firebirds tervei kútba estek.

Hasonlóan Bud Selig milwaukee-i sztorijához, a kilencvenes évek elején a Suns kosárcsapatának akkori tulaja alapított egy Arizona Baseball Inc. nevű projektcéget, aminek az egyetlen célja az volt, hogy a tavaszi Cactus League során megforduló csapatok fejébe verje, a városnak a legmagasabb szintű baseballra van szüksége.

Balról jobbra: Arte Moreno, Angels tulaj; takarásban Bob Brenly,
D’backs edző;  G.W. Bush, ex-Rangers tulaj és az USA elnöke;
és profilból Colangelo 2004-ben egy mexikói étteremben

A Jerry Colangelo vezette konzorcium annyira biztos volt a sikerben, hogy 1995-ben csapatnév-ötletelést hirdettek a helyi lapban. A befutó a ma is ismert Diamondbacks lett, ami a környék legveszélyesebb csörgőkígyójának a köznapi neve. Colangelo nagy haverja a White Sox és a Chicago Bulls tulaj Jerry Reinsdorf, aki közbenjárt az érdekében Bud Selignél, az MLB főbiztosánál. És láss csodát, 130 millió dollár fejében még az abban az évben megkapták a jogot az új klub alapítására.

Ugyanebben az évben kapott franchise-t St. Petersburg Floridában. De erről majd az AL csapatoknál a Rays-nél bővebben.

Hogy az új csapatot magáénak érezze az egész környék, és ne csak a város álljon mögé, ezért lett a D’backs neve Arizona és nem Phoenix Diamondbacks. Első edzőjükként pedig azt a Buck Showaltert alkalmazták, aki 1994-ben a Yanks-szel elnyerte az év AL edzője díjat.

1998-ban mutatkoztak be az NL Westben, és három évvel később a Randy Johnson-t and Curt Schilling-et is foglalkoztató csoda-rotációjuknak köszönhetően máris a World Seriesben találták magukat.

Big Unit és Schilling a közösen kapott World Series MVP címükkel

A 2001-es nagydöntőben a Yankees-szel meccseltek, miközben Amerika a 9/11 terrortámadás hatása állt. 2-3-ról fordítva nyerték meg a baseball-történet leggyorsabb franchise WS-ét – mindössze a negyedik szezonjuk végén.

Azóta a divízió alja és a playoff között hullámvasutaznak.

+++++

Az American Leauge-ben jelenleg nyolc csapat esélyes a rájátszásra, a sorozat következő részében ők következnek.

+++++

Hasonló témájú bejegyzéseink:

Hunt for October – Ki Kicsoda (NL, II. rész)

Hunt for October – Ki Kicsoda (NL, I. rész)

All-Star gála történelem

Rágómező

500.

Rossz évszázad, avagy Billy a kecske bosszúja

7 thoughts on “Hunt for October – Ki Kicsoda (NL, III. rész)

  1. robi roboter Post author

   köszi. de úgyis tudom, hogy
   csak az AL-sorozatot akarod
   ezzel sürgetni 😀 😀 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük