WBQC Regensburg élménybeszámoló 2. rész + pubcast extra

A szombati napon vesztes a vesztessel, győztes a győztessel játszott. Vasárnap a győztesek vesztese a vesztesek győztesével. Kicsit nehéz a double elimination értelmezése, de végül is logikus.

120928-double

Szóval szombat délután Csehország–Nagy Britannia. Délelőtt esett az eső, ezért sanszos volt, hogy nem fog sikerülni a kettőről egyre előrehozott kezdés. Bejelentették, hogy 13:45-kor lesz a mérkőzés. Mivel várakozni kellett, így 1806 néző lézengett a stadionban és a kiszolgálóintézmények körül.

Itt találkoztunk Philip Wüerfel-lel, aki a Mister-Baseball.com mindenese. Beszélgettünk vele, ő idén a kanadai női baseball VB-n, illetve a szöuli U18-as baseball-világbajnokságon járt az IBAF sajtósaként. Találkoztunk még Martin Kipphannal, aki a Mainz hármas basemane, ő 2007-ben nyert bajnoki címet, de most elfelejtette felvenni a bajnoki aranygyűrűjét, biztosan nem olvasta a bakancslista posztot. Elmondta, hogy idén nem volt jó szezonja, csak 3 home runt ütött, egyet éppen itt a Legionaeres ellen. Majd megjöttek a helyi haverok, akiknek mi mutattuk be Martint, és mikor elmondtuk hogy hol játszik, akkor csak legyintettek. A Regensburg–Mainz az a német baseball Fradi–Újpestje.

Amit még a srác nyom, az a rágódohány, a snüsz vagy dip. Csak úgy néz baseballmeccset, hogy az alsó ajkaihoz betöm egy maréknyi dohányt, és van nála egy fél literes palack a trutymónak. Nem egy épületes látvány, de sokan csinálják.

120928-moneyball

Rengeteget röhögtünk, ahogy Mike parodizálta a srácot, ahogy kitömött szájjal mondja a “I hate fxcking Regensburg” és a “Bumpfist” szavakat. Ettől függetlenül mi bírjuk Kipstát, 2009 óta haverunk, amikor előtte ültünk egy meccsen, és szerintünk idegesítettük 😀

Na, vissza a meccsre, mert szerencsére elállt az eső. Érdekesség, hogy a brit és a cseh csapatban is volt olyan játékos, aki a Regensburgban játszik, Richard Klijn ill. Petr Cech. Utóbbiról tudni kell, hogy a rögtönzött vicc szerint, az egyetlen játékos volt itt, akinek a neve rá volt írva a mezére. Előre! A másik újdonság volt, hogy Pavel Budsky nem kezdett. Mivel év végén visszavonul, ezért itt már átadta a stafétát. Később beállt pinch hitterként, de a cseh Mr. Homerunnak ez volt az utolsó mérkőzése. Riszpekt neki.

A meccs végül is szoros volt, mert sikerült 9 inninget játszani. De a briteknek volt öt erős inningjük, így 12:5-re megnyerték a meccset, így továbbmentek. A csehek meg haza. Nagyon csalódottak voltak, Budsky-val beszéltünk meccs után, el volt kenődve. Kérdeztük, hogy fog-e edzősködni, azt mondta hogy biztosan. Jeleztük neki, hogy szívesen látnánk Budapesten. Erre ő: “We will see…”

120928-foulball

“Figyelj a foul ball-ra!”

Az esti meccs volt a fénypont, ahol kiderült, hogy a megerősített német keret mire képes Kanada ellen. Nos, sokra nem ˜– legalábbis hosszútávon. A hatodik inningig ki-ki meccs volt, 4:4-es állás, aztán kipukkantak a németek, és az utolsó három inningben beszedtek 12 pontot. A kanadaiak öt home runt ütöttek, ebből Jimmy kettőt, Tosoni pedig grand slamet ütött.

Egy érdekes jelenet volt még a meccsen. A nyolcadik tetején 1 outnál kanadai futó volt. A furcsa mozgású Harry Glynne kidobta az egyesen a futót, az egyes bíró outot mutatott. Azonban egy másik bíró balkot ítélt, és a futó megkapta a kettest a két out helyett. Greg Frady edző bement, és reklamált, mire Kicsi Vili (Will Little) kiállította. MakóG is hevesen reklamált, ahogy szokott. De másnap megnéztük interneten, és azt kell mondani, hogy a bírónak igaza volt. A meccs 4 órán át tartott, és 4081 nézője volt. Éjfélkor lett vége, jöhetett másnap kettőkor a német-brit.

120928-gregfrady

A vasárnap laza volt, egy délutáni meccs, utána mehetett a kempingben a korai értekezlet. Ami végül sokáig tartott. A döntőbe jutás volt a tét a németeknek. Greg Frady edző azt mondta, hogy nagyon fontos ez a meccs, ezért Enorbel Marquez-Ramirez kezdett a dombon, aki 37 éves, és a Telemarket Rimini csapatában játszik az olasz ligában. Ő no-hitter volt a hatodig inning végéig. Csak azért nem perfect, mert a negyedik alján volt egy errorja Donald Lutznak. Szóval nagyon ment neki. Nem úgy, mint brit kollegájának, aki séta, ütés, séta cserével kezdte a napot, és kapott egy laza 81-es ERA-t. Innentől sétagalopp volt, a németek 16:1-gyel átgyalogoltak az ellenfelen.

Hétfő, a döntő napja. Délelőtt kenuztunk a Naab folyón, aki evezős témára vágyik, annak remek helyeket kínál a környék. Majd irány a döntő. A mérkőzésről már beszámolt roboter itt is, lássuk mit tapasztaltunk a helyszínen.

Annak ellenére, hogy Will Ohman nem starter pitcher, és az egész tornán csak 1 inninget dobott, Greg Frady edző úgy gondolta, hogy jó ötlet lesz a Bundesliga-dobókkal operálni. Hát ez nem jött be. A kanadaiak vagy szétcsapták, vagy sétáltak. Így aztán 4:0-nál Eugen Heilmann váltotta Andre Hughest. Adam Loewen az első dobást kiütötte a stadionból. Nem sokkal később jött Luke Sommer.

Csak hogy lássuk, a kezdődobó a Sollingen Alligators, a második a Padeborn Untouchables, a harmadik pedig a kicsit kvalifikáltabb, a holland bajnokságban játszó Corendon Kinheim játékosa. Érthetetlen, hogy nem a minor league-esek voltak a preferáltak a döntőben. Sommer még egész jó volt, aztán őt váltotta Will Ohman a hetedikben, amikor már se a nézőknek, de a német játékosoknak nem volt kedvük az egészhez. Sommernek is ment, Ohmannek is, de aztán a nyolcadikban megint dobócsere. Itt már látszott, hogy az volt a cél, hogy mindenki játsszon, három dobócsere is volt, volt aki hatot dobhatott. Még én is elkezdtem karkörözni, hátha beállítanak. Egyik dobó első dobásánál már el kezdtünk kiabálni, hogy “pitching change”, az egész szektor röhögött, és kínjukban igazat adtak nekünk. A meccset meg megkoronázta az utolsó jelenet.

120928-gercan

Do or Die szituáció. Egy out, futó az egyesen és a hármason. Ha bejön még egy pont, vége a mérkőzésnek (10 pont különség miatt). A németek az egyik outfieldert beáldozták, a kettes bázishoz raktak még egy infieldert. Mi ordítunk, hogy “outfield in!” 😀 Az ütő felüti, pop-fly az egyes base mögé, nem túl nehéz out foul területen. Elkapja, két out. Majd amikor ki akarja venni a kesztyűből, Toby Gardenhire elejti a labdát. A hármasról meg befut a futó, aki egyébként nem akart elindulni. 2700 néző döbbent csendben. Olyan lett a vége, mint az egész mérkőzés.

Az egész meccs nagyon el lett taktikázva. Frady nyilatkozata is minimum kínos volt. Azt mondta, hogy 7:0-ás vezetésnél már nehéz támadni, nincs meg a tűz, és nem lehetett mit tenni. Másfelől két célja volt. Az egyik, megnyerni a tornát, mert minden edző nyerni akar, a másik meg hogy a Bundesliga-játékosok is szerezzenek komoly nemzetközi, MLB-szintű tapasztalatot. Azt hiszem a másodikat fontosabbnak találta, mint az elsőt.

Sep 12, 2009, BWC
Venezuela-Germany 12:1
SP: Andre Hughes: 2.1 IP, 5H, 6R, 6ER, 2BB, 1K
RP: Eugen Heilmann: 4.2 IP, 6H, 5R, 4ER, 1BB, 2K

Sep 24, 2012, WBCQ
Germany-Canada 1:11
SP: Andre Hughes: 1.2 IP, 4H, 6R, 5ER, 3BB, 0K
RP: Eugen Heilmann: 1.0 IP, 3 H, 1R, 1ER, 1BB, 0K

A meccs kisértetiesen hasonlított a három évvel ezelőtti Németország–Venezuelára. Annak az eredménye az lett, hogy pontkülönbséggel nem jutott tovább a német csapat a VB-n, ugyanis ugyanilyen rossz taktikával játszott. Ha német lennék, azt mondanám Auf viedersehen, Frady!

120928-pubcast

Az utolsó meccsen készült pubcast extrát meghallgathatod a pubcast oldalán. Vagy direktben le is töltheted: hbfpubcastextra2.mp3 (18,34 MB)

Illetve a hangulatról egy videó, a 7th inning stretch:

Összeségében a túra jól sikerült, fárasztó volt, de újra életreszóló élményt adott. Köszönjük, Regensburg!

+++++

Szenyo további írásai Regensburgról:

WBQC Regensburg élménybeszámoló 1. rész

Hogyan készüljünk baseball-túrára?

Baseball Eurocup 2008 – Regensburg

Minden további WBC selejtező posztunkat pedig megtalálod a WBCQ címke alatt.

4 thoughts on “WBQC Regensburg élménybeszámoló 2. rész + pubcast extra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük