PO’12: Washington Nationals

Az idei playoff-résztvevők szezonjainak áttekintését kezdjük a nemzeti liga három divíziógyőztesével.

Ezek a szezonösszefoglalók nem lesznek minden apró részletre kiterjedő profi elemzések. Hívószavakat fogok sorolni, ill. cikkek és videók linkelésével segítek, ha komolyabban érdekel egy-egy csapat idei éve. Az MLB.tv videókban 5 percbe sűrítve elmondják a lényeget, a baseball-reference linkeken pedig a játékosok karrierjétől a különbőző statisztikákon át az egyes meccsek jegyzőkönyvéig mindent megtalálsz. És mi is írtunk legalább egy-egy bejegyzést a csapatokkal kapcsolatban. Linkek a poszt végén.

A Washington Nationals behúzta az NL Eastet. A Nats a playoffban? Vaskos meglepetés?

“It’s a clown question, bro!”

Már minden év eleji szezonelőzetes a legjobbak közé várta őket. Két száz fás szezon után 2010-től kezdtek nagyon komoly csapatépítésbe.

A Gonzalez, Zimmermann, Jackson, Strasburg, Detwiler rotáció a baseball egyik legstabilabb és legjobb dobósora volt idén. Az Oaklandtől vett Gio Gonzalez érte el az MLB-ben elsőként a 20 győzelmet, a Nats-draft Strasburg pedig egészen a – Tommy John-sérülése miatti – 160 inninges limitjének év végi hercehurcájáig dominált a dombon. A starterek közül Edwin Jacksonnak van már playoff-tapasztalata, 2008-ban a Tampában, tavaly a Cardinalsban dobott összesen öt meccsen, a többiek első rájátszásukra készülnek.

Az idei év nagy durranása a 19 éves Bryce “Bro” Harper volt, aki az Angels szupertinijével, Mike Trouttal együtt uralta a sajtó rookie-kal foglalkozó cikkeit. Harper a valaha volt legfiatalabb ütőjátékos, akit az All-Star-csapatba válogattak. Strasburg és Harper együttes, 2010-es draftja volt az idei szezonjukat igazán meghatározó lépése a Mike Rizzo GM vezette klubháznak. Az edzőjük tavaly óta az a Davey Johnson, aki 1997-ben – mostanáig – utolsó alkalommal vezette playoffba az Orioles-t.

A sérülések csupán néhány játékosukat érintették, Morse, Worth és a closer Storen hiányzott csak rövidebb időszakokra.

A csapat egész évben kiegyenlített teljesítményt nyújtott, nyár eleje óta végig az MLB legjobb mutatójával, magabiztosan vezették csoportjukat. Nyolcadik szezonjuk végén nyerték a franchise történetének második NL East-címét. Az előzőt még Montralban és Expos néven 1981-ben, de erről a történetüket bemutató posztban már írtam.

A támadósoruk legjobbjai, Adam Laroche, Ryan Zimmermann, Ian Desmond, Danny Espinoza és az NL második .985 védekezésük is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Államok fővárosa 79 év után újra playoff-meccset láthasson.

Let’s go Nats!

Grantland: 2012 Season Preview: Washington Nationals

Baseball-reference: Washington Nationals 2012

MLB.tv: How They Got There: Nationals

MLB.tv: Nats announcer on team’s season

Play ball! “That’s a clown question, bro!”

Play ball! H4O– Ki Kicsoda (NL, I. rész, Reds, Nats és Giants)

2 thoughts on “PO’12: Washington Nationals

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük