Ichijó vagy Ichirossz?

Az ALDS Yankees – Orioles párosításának második meccsén Ichiro igen érdekes mozdulattal szerzett pontot. A linkelt videón látható cseles pontja a blog FB-csoportjában is igen élénk vitát váltott ki.

MLB.com: Must C: Crafty

Amennyire lehetett, utána jártam. Először is leszögezem, ez az én véleményem, és a legfrissebb MLB-szabályok szerinti értelmezés. Akit csak az érdekel, hogy ki a gyilkos, annak elárulom, Ichiro nem out.

Ahogy a meccsen sem tették outra, és az Orioles dugout sem reklamált. De miért nem? Íme, a részletes kifejtése! Kezdem azzal, hogy egy kifejezést definiálok.

Futósáv: a futó által kijelölt sáv. Az a hely, ahonnan indítja a futást, azaz kísérletet tesz elérni a következő bázist.

Ezt azért fontos rögtön az elején tisztázni, mert kábé itt dől el az eset. Ez az én definícióm, én így használom, meccstapasztalatok és oktatások alapján. Érthető és használható, majd később jön a pontos szabály is.

Futója válogatja, honnan próbálja meg elérni a következő bázist. Jó példa, hogy amíg az egyes bázison lévő futók nyílegyenesen futnak a második bázisra (mivel ugye, így kell a legrövidebb távot futni a kettesig), a kettesen lévő futók már-már szinte az infield széléről indítanak, hogy térlátásukba bekerüljön a 2B és esetleg a SS védő is. A hármason meg mindenkinek beugrik a baseball lecke első órája, mindig foul területen lopkodjuk a távot, mert ha eltalál az a labda, nem csak hogy fáj, de még ki is esel interference miatt.

Normál esetben a futósáv ugye a két bázis közt van, de az előbb felsorolt helyzetek is mutatják, hogy vannak más lehetőségek is. Ha duplát ütünk, és egyből a kettest próbáljuk elérni, akkor egy némi fizikai alapismeretből következik, hogy a szögletes futósávot nem nekünk találták ki. Ezért inkább ívesen futunk rá az egyesre, hogy a sebességünk is megmaradjon, és minél kisebb távolságot kelljen futni.

Nincs is annál megalázóbb, mint elhinni, hogy tudsz duplát futni, aztán egy ágyúkezű outfielder leszed, mint a taknyot. Ebben az esetben én azt nevezem futósávnak, amennyire a futó “kicsúszott”  megindulva az egyenes után.

Nézzük Ichirot! Az ALDS Yanks – O’s második meccs, 1. inning teteje, 2 out, futó egyesen (Ichiro).

A videó még egyszer: MLB.com: Must C: Crafty

Cano jön ütni, és izmos kis ütést küld a külső mezőbe. Ichiro akkora lendülettel (és jelzem a basecoach is azt mutatta, hogy menjen, gondolom 2 out, labda még outfield környékén) rombolt a hármasra, hogy elhitte, van még annyira gyors, és azzal a lendülettel megindult haza.

Ellenben a baltimore-i védők összeszedték a labdát, és egy passzal úgy hazaba.. vágták, hogy addigra még csak kb. 4 méterre volt Ichiro a homaplate-től. Mindenki azt várta, hogy sima érintés és out lesz.

Ám ekkor a jó öreg japán, aki talán túl sok Dragon Ball-t nézett, és látta Shongokut a második szuperharcos előtornán Ten Shin Han ellen, mert pont ugyanúgy ugrált el a catcher elől. Szerencsétlen Wieters (O’s C) nem vette észre, hogy Ichiro tényleg hazafut, így inkább úgy hadonászott, mint a hülyegyerek, aki letöltötte a legújabb Tic-Tac alkalmazást, és közben a futó hazaért.

Nézzük szabály szerint! Ami nekünk ennél az esetnél kell, az a 7.08 a:

(1) He runs more than three feet away from his base path to avoid being tagged unless his action is to avoid interference with a fielder fielding a batted ball. A runner’s base path is established when the tag attempt occurs and is a straight line from the runner to the base he is attempting to reach safely; or (2) after touching first base, he leaves the baseline, obviously abandoning his effort to touch the next base;

Hopp-hopp, “base path is established when the tag attempt occurs“, azaz amikor a labda  a védőhöz kerül, birtokolja azt, és megpróbál bárminemű akciót véghezvinni, akkor jönnek létre a futósávok. Szerintem ez így nehezebben érthető, mint ahogy én azt fentebb megfogalmaztam, de a lényeg: a futózóna  hivatalosan a fogás pillanatában lesz kijelölve, vagyis ütnek egy labdát, majd egy védő megfogja, és amikor én ahol éppen futok, az lesz a futósávom.

Ichirora a válasz bent a szabályban: “to avoid being tagged unless his action“.

Ichiro azért ugrált, hogy ne érintsék. Ezért elhagyhatja a zónát – mivel nagy ívben rohant haza, és lehet látni, hogy egy pillanatig se gondolt másra, csak arra, hogy hazaérjen, megteheti, hogy esetleg kilépjen. Bár nekem nem tűnik olyan nagy ugrásnak, van egy kis túlcsúszás a futósebessége miatt, és utána jön hadonászás. A catcher nagyon rossz helyen állt, szerintem nem gondolta, hogy ebből hazáig akar majd futni.

Egy utolsó észrevétel: amikor az érintést akarta véghezvinni, kétszer is mellé karatézott, ám az uccsó próbát a plate ump szerintem nem is látta, ám Wieters arca rögtön elárulta, hogy jól döntött. Ezt én egy hatalmas E2-nek adnám, de én mindig szőrös szívű vagyok – de túl sok helye és ideje volt a catchernek.

Egyértelmű, az öreg látott már pár szituációt, ezt is megoldotta. Ichijó.

13 thoughts on “Ichijó vagy Ichirossz?

 1. ciani

  Van ebben egy komoly logikai bukfenc. Amikor azt írod: “Ichirora a válasz bent a szabályban: “to avoid being tagged unless his action“.

  Ichiro azért ugrált, hogy ne érintsék. Ezért elhagyhatja a zónát – mivel nagy ívben rohant haza, és lehet látni, hogy egy pillanatig se gondolt másra, csak arra, hogy hazaérjen, megteheti, hogy esetleg kilépjen.”

  Ez így nem igaz, mert a szabályban az áll, hogy Any runner is OUT when —
  (a) (1) He runs more than three feet away from his baseline to avoid being tagged unless his action is to avoid interference with a fielder fielding a batted ball.

  Tehát tag elől nem hagyhatja el a sávot, csak ha az interference-t akarja elkerülni egy fielderrel, ez az eset pedig itt nem állt fenn.

  A megoldás szerintem simán annyi, hogy a szabályban rögzített három lábon (kb 1 méteren) belül volt Ichiro baseline elhagyása, ezért jó az ítélet.

  1. Akos

   ennyi…tisztán lehet látni (mármint a kikockázott videon 🙂 ), hogy az érintés kísérletének pillanatában bőven a 3lábon belül van és igaz utána talán eltávolodik a lendület miatt de ez sem akkora, hogy emiatt out-ra tegyék… a médiahype is a ritkasága miatt van, nem gyakori az ilyen “dzsekicsen” filmbe illő mozdulatsor az MLB-ben 🙂

  2. kismike

   de ott hogy unless, azaz ha rajta akarnak akciót csinálni, pl 2-re lopás, headslide,a futó bal kézzel akarja érinteni a bázist azaz a teste bőven kinn van a fogás pillanatában, mégsem lesz out, ez a része nem egyszerű és főleg home-on, ahol aha nem akarsz csattanni a C-vel, akkor szélre csúszol, bőben 3 láb szélesen.

   1. Akos

    lemértem…a vállamtól az ujjaim végéig 82 cm, tehát ha csúszok kettőre és még elérem a bázis a kezemmel akkor 3 lábon belül vagyok

    1. szenyo

     wazze, Ákos én is most akartam elővenni a centit…
     Hacsak nem vagy Dikembe Mutambo (vagy Delpi;) akkor ha 3 lábon kívűl csúszol, akkor esélyed sincs érinteni a base-t…

     Szerintem is egyszerű az eset, kb fél métert tért ki…

     Én egyszer megpróbáltam átugrani a cathcert, de az lett a vége, hogy a vállára ültem, és összeomlott 😀 😀 😀

   1. kismike

    nem tudok, csak gondoltam elindítunk egy vitafórumot, lehet fikázni, ez benne a lényeg és mindenki, elkezdi forgatni a szabály könyvet, lesz még ilyen bejegyzés remélem, ami megindítja ez irányba a blogot is, ezért jeleztem a legelején, hogy az én véleményem, nagyon sok olyan eset lesz, ami nagyon szubjektív, innentől meg lehet vitázni:)

 2. vkr

  Kecsör béna. Az első fetrengés után már nem a játékos után kellett volna hadonásznia, csak simán plétre vágni a kesztyűt és “várni”, hogy icsi próbálkozzon visszatáncikálni. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük