Japán PO’12 első két nap

Hogy ne mindig csak az MLB-rájátszásról legyen szó, tegnap elkezdődtek a japán divíziószériák is.

A Nippon Professional Baseball két csoportban zajlik, ugyanúgy, mint az amerikai bajnokság. A Central és a Pacific League hat-hat csapatos, és mindkettőből az első három helyezett jut a rájátszásba.

A jelenlegi rendszerű playoff mindössze 2007 óta létezik, előtte volt pár variáció. A legegyszerűbb persze az 1950-es ligalapítástól 1973-ig működő volt, a két ligagyőztes találkozott a nagydöntőben, és kész. Csak úgy, mint a modern playoff előtt Amerikában.

A mostani szisztéma három lépcsős.

Az első körben a Central és Pacific League második és harmadik helyezettjei játszanak két győzelemig tartó (best-of-3) kört annak eldöntésére, hogy melyikük meccselhet a ligagyőztessel. Mindhárom találkozót a másodikként végzett csapat otthonában rendezik, övék a hazai pálya előnye.

A második kör már best-of-6, ugyanis a ligagyőztes egy győzelem előnnyel indul a klasszikus négy győzelemig tartó sorozatban. Itt minden meccset a ligagyőztes stadionjában rendeznek, nincs ide-oda utazgatás. Ezek az úgynevezett Climax szériák.

A harmadik körben aztán ezek győztese találkozik aztán a négy győzelemig tartó (best-of-7) nagydöntőben, a Japan Series-ben.

Fontos különbség az amerikai baseballhoz képest, hogy Japánban van döntetlen – a 144 meccses alapszakaszban 12, a rájátszásban pedig 15 inning után. Viszont a playoffban döntetlen után újra kell játszaniuk a meccset.

Idén a Central League alapszakaszát a “japán Yankees”, a 21-szeres JS-győztes Yomiuri Giants nyerte (86-43-15), a Pacific League-t pedig az elmúlt hat évben negyedik alkalommal a Hokkaido Nippon-Ham Fighters. Ők tehát majd csak a második körben várják egy győzelem fórral a most szériázó csapatok győzteseit.

A Central League másodikja, a Chunichi Dragons és harmadikja, a Tokyo Yakult Swallows már két meccsen túl vannak. Az elsőt a Dragons nyerte 6:1-re, ma hajnalban azonban a Swallows 1:0-lal egyenlített, így a harmadik meccsre marad a döntés. Az első két meccs jegyzőkönyve:

10/13 Swallows – Dragons 6:1
10/14 Swallows – Dragons 1:0

A Pacific League második Saitama Seibu Lions és harmadik Fukuoka SoftBank Hawks szintén egálra állnak két meccs után. Az elsőt a Hawks nyerte 2:1-re, a mai másodikat pedig a Lions 8:0-ra. Döntés holnap reggel. Az első két meccs jegyzőkönyve:

10/13 Hawks – Lions 2:1
10/14 Hawks – Lions 0:8

Azért ajánlgatom a japán szériákat, mert ezeket már ugyanúgy ingyen streamelik, mint az amerikai meccseket. Annyi különbséggel, hogy reggeli, délelőtti időpontokban vannak a plusz hét órás időeltolódás miatt. És természetesen japán nyelvű közvetítéssel. Stream pl. a VipBoxSports-on vagy a FirstRowSports-on szokott rendszeresen lenni.

A holnapi 18 órás ottani kezdések tehát azt jelentik, hogy nálunk délelőtt 11-től két meccs is nézhető. Streamre fel! Facebookra is kidobom majd a linkeket.

Ha hülye viccnek tartod a japán baseballt, akkor még nem láttál World Baseball Classic meccseket, és addig pótold, amíg jövő márciusban nagyon meg nem lepődsz.

+++

A folytatást itt olvashatod: Japán PO’12 Climax Series

+++

Japán baseballal kapcsolatos egyéb írásaink:

Play Ball! Manga!

Az orosz HOF dobójátékos

Sadako 3D

Play video #14 Yozo kollekciója

És “Japán” címkénk alatt még sok minden mást is találsz.

One thought on “Japán PO’12 első két nap

  1. robi roboter Post author

    Chunichi Dragons – Yakult Swallows 4:1
    Seibu Lions – Softbank Hawks 2:3

    Central League döntőben: Yomiuri Giants vs. Chunichi Dragons
    Pacific League döntőben: Nippon Ham Fighters vs. Softbank Hawks

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük