MLB játékosok politikai nézetei

Egy hét múlva ilyenkor már nagy valószínűséggel tudni fogjuk, hogy ki lesz az Amerikai Egyesült Államok elnöke a következő négy évben. Az amerikaiak november 6-án fognak választanisajátos rendszerüknek köszönhetően nem közvetlenül elnököt, hanem ún. elektorokat, akik aztán a győztes mindent visz elve alapján egész államokat képviselve döntenek a győztesről.

A Mets-stadion CitiField új vizesárka (via Yahoo!)

Egyelőre a keleti parton tomboló Sandy-hurrikánnal van elfoglalva mindenki, természetesen a kampányfinisek is háttérbe szorultak. Barack Obama és kihívója, Mitt Romney a politikai csatározásokon felülemelkedve a mindennapos problémákat próbálják meg orvosolni, és mindeközben – jelenlegi vagy jövendő, mindegy – elnökhöz méltóan viselkednek a választóik felé.

Az amerikai választásokról magyarul szinte az összes híroldalon olvashatsz, egy kicsit bővebb háttérelemzéseket pedig Pethő András külpolitikai blogján, a Potus & Co-n találsz.

Miért érdekes ez számunkra? Azon kívül, hogy volt már egykori baseball-csapat tulajdonos elnöke az Államoknak, néhányuk volt ünnepélyes kezdődobó, és szinte mindegyiküknek volt a baseballhoz kapcsolódó idézet a beszédeiben.

Az alábbi linken szemezgethesz ezekből:

Baseball-Almanac: U.S. Presidents & Major League Baseball

 

Barry Blitt illusztrációja (via New Yorker)

Az ESPN magazin október 15-i számában jelent meg egy felmérés, amiben a négy major sportág 62 játékosa válaszolt különböző politikai kérdésekre. Reprezentatívnak semmiképp sem nevezhető minta a sportágakénti 12-14 játékos, szóval ne vonj le elhamarkodott ítéleteket kedvenceidről.

Egész pontosan 13-13 NBA és NHL, 14 NFL és 22 MLB játékost kérdeztek. Huszonkettőt az alaphangon 1200-ból.

Néhányan nem rejtik véka alá nézeteiket, gondoljunk csak akár a redneck Luke Scott nagy port kavart kijelentéseire, de négy tucat ember mégsem reprezentálja a többezer profi játékost.

A valaha élt legnagyobb amerikai elnököt firtató kérdésre adott válaszok első három helyezettje nem különösebb meglepés. A rabszolga-felszabadító Lincoln, és az egydollároson népszerűsített Washington közé Bill Clinton nem csak az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági konjunktúrája és a hiányos történelmi ismeretek miatt , de valószínűleg örökbecsű “a szaxiszóló nem számít” kapcsolati tanácsa miatt is befuthatott.

+++++

Hogy a leggazdagabbakat érintő 35%-os adókulcson több mint a felük csökkentene, ez ugye nem meglepő, amikor egy profi bármelyik sportágban már a ligaminimumként is a tízszeresét keresi egy átlagember fizetésének. A szupersztárok csillágaszáti összegű szerződéseiről nem is beszélve. Az a 9% emeléspárti meg Warren Buffet-tel van.

+++++

Az minket itt most különösebben nem érint, hogy a többiek a kosaras Derek Fishert és az NFL quarterback Tim Tebowt és Payton Manninget tudják leginkább elképzelni politikusként a jövőben. Jelenleg az egykori kosaras Kevin Johnson a legismertebb sportoló-politikus, a kaliforniai Sacramento polgármestereként. Jorge Posada elálló fülei csak mosolyognak, simogassa a torkod a Black Label.

+++++

A kérdés itt nem arra vonatkozott, hogy kire fognak szavazni, hanem hogy kit látnának szívesen nyertesként. Ebben a körben a baseball-játékosok tűnnek a legkonzervatívabbnak, kevesebb mint 5%-uk drukkol Obamának. De minden játékos együtt is inkább Romney sikeréért szorít, még a focisták és kosarasok a leginkább demokratapártiak.

+++++

A melegházasság törvényességének kérdésében az amerikai focisok és a rendkívül liberális hokisok billentették át a mérleget az elfogadók oldalára, bár a baseballosok és a kosarasok is a fifti-fifti határon billegnek válaszaikkal. Amerikában lejárt lemez a homofóbia. Egy vallomás az öltözők világából:

A gay former Minor League pitcher talks about life in pro baseball’s closet

+++++

Az abortusz-jogok kapcsán a baseball-játékosok többsége a republikánus oldal magzatvédő véleményén van, ellentétben minden más sportág liberálisabb, a döntéshez való jog melletti véleményével.

+++++

A marihuána legalizálásával kapcsolatban csak az MLB-profik elutasítók. A másik három liga 70%-os okéjára ők 65%-nyi nemet mondtak. Azt azért ne felejtsük el, hogy nem széleskörű, utcaszintű legalizálásról van itt szó, hanem az orvosi célú hozzájutás szabaddá tételéről.

+++++

Az inkább sportpolitikai kérdésben arra válaszoltak, hogy támogatnák-e a ligabiztosuk újraválasztását vagy más jelöltre voksolnának. Nos, Bud Selig megnyugodhat, a baseball-játékosok elégedettnek tűnnek az ő vezetésével. Gary Bettman, NHL-főbiztos viszont 100%-os közutálatnak örvend a kérdezett hokisok között a nagy valószínűséggel elmaradó, de legalábbis jelentősen csúszó idei szezon miatt.

+++++

Az Amerikában jobbára tiltott sportfogadás legalizálásáról teljesen megosztottak a vélemények, a hokisok abszolút támogatják, a baseballosok is, de focisok és a kosarasok ellene vannak. Free Pete Rose!

+++++

A poszt az amerikai elnökválasztás kapcsán az amerikai sportolók politikai nézeteit mutatja be egy amerikai magazin cikke alapján. Ha ezzel kapcsolatban bárkinek mégis a magyar politikával kapcsolatos észrevétele lenne, akkor lesz szíves elfáradni a jól bejáratott hazai online kakasviadalok egyikére.

Az ESPN Magazin október 15.i száma letölthető innen:

PDF Magazines download

Bár pontosan ugyanazokat az ábárákat fogod találni a weboldalon is:

ESPN.com: Political confidential

+++++

Hasonló témájú posztjaink voltak:

Régi baseball fotók

Opening Day ’08 #2

Régi fotók

Baseball-diplomácia

30 vélemény a baseball mai helyzetéről

11 thoughts on “MLB játékosok politikai nézetei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük