WBCQ második két kör elé

Holnap Panamavárosban és Tajpejben megkezdődnek a jövő évi World Baseball Classic utolsó selejtezői, aminek a győztesei az első két – regensburgi és floridai – továbbjutóhoz, Kanadához és Spanyolországhoz fognak csatlakozni a márciusi döntőben.

Az első két körről a WBCQ címke alatt találod írásainkat helyszíni beszámolóval és pubcast extrával.

Panamában a házigazda mellett Brazília, Kolumbia és Nicaragua, Tajpejben pedig Tajvan, a Fülöp-szigetek, Új-Zéland és Thaiföld fognak megküzdeni a továbbjutásért.

Holnap hajnalban kezdődnek a meccsek, előttük lesz majd beharangozó az összeállításokról, erőviszonyokról, de most először röviden összefoglalom, mi is az a WBC.

A World Baseball Classicot először 2006-ban rendezték meg a nemzetközi szövetség (IBAF) és az MLB közös szervezésében. A négyévenkénti, tizenhat csapatos nemzetközi torna annyiban különbözik a világbajnokságoktól, hogy egyrészt meghívásos alapon válogatják a csapatokat, másrészt a májer ligás profik is indulnak a nemzeti válogatottakban.

A csapatösszeállításoknál nem az állampolgárság az elsődleges szempont, hanem akár egy rokoni szál is elég, mint például Johnny Damon a thaiföldi outfielden kezd thai édesanyja okán.

A 2006-os első és a 2009-es második WBC-t is Japán nyerte, először Kubát, majd Dél-Koreát verték a döntőkben. A két tornáról a Wikipedián olvashatsz bővebben, linkek a poszt végén. De a mi archívumunkban is rengeteg beszámolót találsz mindkét tornáról a WBC címke alatt.

Idéntől bevezették a selejtezőt, a 12 automatikus résztvevő mellé a négy selejtezőcsoport győztese kerül be a döntőbe. A maradék két hely sorsáról fog dönteni a hétvége. A biztos résztvevő tizenkét plusz két ország:

A-csoport: Japán, Kína, Kuba

B-csoport: Ausztrália, Dél-Korea, Hollandia

C-csoport: Dominika, Puerto Rico, Venezuela

D-csoport: Mexikó, Olaszország, USA

+ a selejtezősök: Kanada, Spanyolország

A jövő évi négy csoportkört Japánban, Tajvanon, Puerto Ricoban és Phoenixben fogják rendezni, hogy aztán a japán és miami negyeddöntők után San Franciscoban legyen a nagydöntő.

Mindez március 2-19. között fog lebonyolódni. A döntő sorozatot a múltkor reklámozott MLB Network csatorna fogja adni, a mostani selejtezőket pedig ingyen nézhetjük az MLB.com videóoldalán.

WBC.com: a panamai csoport

WBC.com: a tajvani csoport

WBC.com: World Baseball Classic Home

Wiki: WBC 2006

Wiki: WBC 2009

Wiki: WBC 2013

Play ball! WBCQ posztok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük