Az ausztrál bajnoki elődöntő elé

130130blacktowninternat

Sejtem, hogy nem sokatokat nyűgözött le az ausztrál bajnokság jóindulattal is csak A-kisligás színvonala, nem kommenteltétek teli a Facebook posztokat egy-egy fordulónál.

A mindössze három éves auszrál bajnokság múltjáról, csapatairól, lebonyolításáról hosszan írtam itt: Ausztrál baseball bajnokik élőben

Viszont most hogy vége lett az alapszakasznak, számomra is kiderült, idén megújult a playoff rendszere. Eddig az első négy helyezett két fordulós, softballos rendszerű rájátszásban döntött a bajnoki címről. Idéntől viszont egyszerűsítettek, a második és a harmadik egy best-of-three sorozatban mérkőzik az első helyezettel döntőzésről, ami aztán szintén két nyert meccsig fog tartani. Elődöntő most hétvégén, döntő jövő hétvégén. Kezdések nálunk a reggeli kakaó mellé.

Nézzük a szereplőket. Az alapszakasz végeredménye:

1. Canberra Cavalry 27-19 (.587)
2. Sydney Blue Sox 26-19 (.578)
3. Perth Heat 25-21 (.543)
—-
4. Brisbane Bandits 23-22 (.511)
5. Adelaide Bite 21-25 (.457)
6. Melbourne Aces 15-31 (.326)

ADAM BUSCHINI

A szezon nagy meglepetése volt az eddig stabil playoff-szereplő Aces mélyrepülése, ám az ABL rövid történetének első triple crownja is meglett idén. A Cavalryban kettesen játszó Adam Buschini .363-as ütőátlaggal, 15 home runnal és 50 RBI-jal mindhárom kategóriában első lett. (13 hétvége alatt 45 fordulós a bajnokság.) Az oaklandi születésű amerikai többi statisztikái is azt mutatják, hogy ez az ő szezonja volt: 67H, 37R, .690 SLG, 1.112 OPS. Ráadásul a végére húzott bele csak igazán, a 10. és az utolsó, 13. fordulóban is őt választották a hétvége játékosává.

Dobásban a Sydney jeleskedett, az ex-Padres RHP Chris Oxspring 75 szezon K-ja ligarekord, Matt Williams 15 save-vel szintén ligarekordot állított be, ahogy Craig Anderson LHP starter 8 győzelme is ligacsúcs.

Tavaly az amerikai James McOwen (PER) lett az első játékos, aki az ausztrál bajnokságban elérte a 100 hitet. Idén, a liga harmadik szezonjában azonban további három játékos is csatlakozott hozzá: Joshua Roberts (BRI) lett az első ausztrál, Mitch Dening (SYD) és Jeremy Creswell (ADE) pedig csapatuk első százasai lettek.

Perh Heat

Nézzük az elődöntősöket: a Perth a regnáló bajnok, sőt az előző bajnokságot is megnyerték, és mivel ez az ABL harmadik idénye, értelemszerűen eddig csak ők voltak ausztrál bajnokok az új rendszerben. Azonban a Sydney-nek is ez a harmadik playoffja. Az alapszakaszban két négymeccses szériát játszottak egymással, amiket 4-4-es döntetlenre hoztak.

Hogy kicsit jobb lesz a színvonal, mint azt egy átlag alapszakasz meccsen megszokhattunk, arra a rosterek a biztosíték. A Blue Soxban négy – Dae-Sung Koo (NYM), Chris Oxspring (SD), Chris Snelling (SEA/WSH) és Brad Thomas (MIN/DET) – a Heatben pedig két – Luke Hughes (MIN) és Anthony Claggett (NYY/PIT) – ex-MLB játékos játszik. A Sydneynek öt MLB csapattól 10, a Perthnek pedig 9 MLB csapattól 11 kisligás játékosa van, úgyhogy egy legalább AA-szintű sorozatra számíthatunk.

A Perth csapatütőátalaga (.267) kicsit jobb, mint a Sydneyé (.258), viszont ahogy azt az előbb írtam, a Blue Sox dobói idén szárnyaltak. A dombon a ligaelső csapat ERA-juk (2.91) virít a Heat 4.02 ERA-jával szemben. Mindkét csapat önbizalomnövelő győzelmekkel érkezett az utolsó fordulóból, reméljük maradt a harci kedvből erre a hétvégére is.

A meccseket a – legfelső képen látható – sydneyi Blacktown International Sportsparkban fogják rendezni. Kezdési időpontok magyar idő szerint péntek 09:30, szombat 09:30,és ha kell harmadik meccs, akkor vasárnap 02:30. Streamet a megszokott, pöpec iiNet Freezone oldalon fogunk találni, de meccsek előtt posztolgatok majd a Facebook-csoportba is.

Az ausztál bajnoksággal kapcsolatos további írásaink voltak:

Ausztrál baseball bajnokik élőben

Asia Series 2012

Medve, mormota, baseball

8 thoughts on “Az ausztrál bajnoki elődöntő elé

  1. makoG

    Jó lesz ez a végére. Most én sem nagyon néztem meccseket, de ebben talán az is szerepet játszott, hogy idén nem volt európai játékos egyik csapatban sem. Legyen Canberra-Sydney döntő, és nyerjen a Cavalries!

    1. makoG

      Megnéztem, mi az a bandwagoner. 🙂 Én talán annyit hozhatok fel a mentségemre, hogy tavaly a Canberrában játszott Donald Lutz és Didi Gregorious.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük