Játszd újra, Kurt!

Se szeri, se száma a baseball-filmeknek, kimeríthetetlen a lista a Field of Dreamstől a Moneyballon át a várva várt 42 c. tavaszi moziig – a “film” címke illetve a “tv” tag alatt olvashatod az írásainkat róluk.

És ott vannak azok a fiktív filmes, tévés karakterek, akik sikeres vagy éppen nagyon elcseszett baseball-karrierjük után álltak más munkakörbe – mint Sam Malone a Cheers pultjába, az Anger Management Dr. Charlie Goodsonja, aki dühkezelési terapeuta lett, vagy a nagy kedvencünk, Kenny Powers, az elmeroggyant helyettesítő tesitanár. De még Don Drapernek is van a baseballhoz köthető szál a titokzatos múltjában.

Mindannyiukról írtunk már, a poszt végén sorolom az idevágó cikkeket.

De azt tudtad-e, hogy a hollywoodi hírességek közül nem egy dicsekedhet valódi baseball-karierrel is?

Például a Tango és Cash párosból a Casht játszó Kurt Russel a hetvenes évek elején négy évet játszott (A és AA) kisligában.

130205kurtrussel

Az akkor még California Angels farmcsapataiban 356 ütéshez állásból .292-es átlaggal ütött. A főleg kettesen játszó Russel ekkor már ismert gyerekszínész volt, hiszen ugyanúgy a Disney-istálló felfedezettje volt, ahogy a maiak közül a legutóbbi baseballfilm, a Trouble with the Curve sztárja, Justin Timberlake.

Vagy amiről kevesebben tudnak, de az újdonsült kemény gyerek, Ryan Gosling is Disney-ficsúrként kezdte a pályáját – íme egy videó, amiben Justinnal nyekereg a Mickey Mouse Clubban.

Hiába volt azonban ligaelső ütésben, egy csúnya vállsérülés véget vetett a játékos pályafutásának. Hogy Kurt Russel aztán visszatért Hollywoodba, annak egyrészt örülhetünk a 91 filmjét elnézve, másrészt annyira nem is nagy csoda, hiszen csupán édesapja példáját követte. A számunkra kevésbé ismert, de Amerikában nagyon kedvelt sorozatszínész Bing Russel ugyanis szintén kisligás játékos volt, mielőtt tévésztár lett volna.

130205bingkurtrussel

Apa és fia – Bing és Kurt Russel

Sőt, Bing Russelnek még baseball-csapata is volt, ő volt a tulajdonosa a mindössze öt szezont megért A kisligás Portland Mavericksnek.

Kurt Russel statjai a Baseball-Reference oldalán
Bing Russel statjai a Baseball-Reference oldalán

Baseballcsapat-tulajdonos hírességből is van bőven, erre majd egy későbbi posztban visszatérünk, jó téma.

Egy másik színész, a komikus Billy Crystal nem fiatalon volt baseball-játékos, hanem miután már hollywoodi hírességként lépten-nyomon hangoztatta Yankees-imádatát, a Yanks megajándékozta egy egynapos kisligás szerződéssel a hatvanadik születésnapjára.

130205billycrystal

2008. március 13-án a Pirates elleni bemutató meccsen, 60-as mezben Crystal volt a Yanks első ütője DH-ként. Az első dobásból foult ütött, azonban Paul Maholm hat dobásból strike outolta. Crystal helyére Johnny Damon állt be. Másnap, a születésnapján aztán útilaput kapott.

A deklaráltan jenki Billy Crystal jó pár filmjében adott baseball-fricskákat. Ahogy arra az idősebbek emlékezhetnek, a gyerekkorunkban orrvérzésig játszott Irány, Coloradó!-ban (City Slickers) Crystal a cowboy-kalapos jelentek kezdetéig végig Mets-sapkában szerepelt. A Halálos hajsza (Running Scared) c. filmjében megszállott Cubs-drukkert játszik, természetesen ennek megfelelően Cubs-mezben. A tavalyi Szülői felügyelet nélkül (Parental Guidance) c. filmjében pedig egy kisligás csapat, a Fresno Grizzles nagyravágyó bemondója, aki a San Francisco Giantshez készül.

De hogy az élet a legnagyobb mókamester, arra a bizonyíték, hogy Billy Crystalnak van MLB bajnoki gyűrűje. Mégpedig az általa résztulajdonolt Diamondbacks révén, akik 2001-ben nem mást vertek a World Seriesben, mint az imádott Yankeesét.

130205gilmoregirls

A Szívek szállodájában (Gilmore Girls) Luke állandóan hátrafordított sildes, kék baseballsapkában volt. A színész Scott Patterson onnan is ismerős lehet, hogy volt egy nyúlfarknyi szerepe a Világverők (Little Big Leauge) c. baseballmoziban. Azonban nem ezért szerepel a listánkon, hanem mert ő hét kerek évet húzott le kisligás dobóként, ráadásul egészen AAA-ig vitte.

130205patterson

A Braves első körben tizenkettedikként választotta az 1980-as amatőr drafton, majd 1982-ben az a Bob Watson boltolta el a Yankeeshez, aki most az MLB egyik főnöke vice president of rules and on-field operations-ként.

1987-ben pedig már a Dodgers kisligás dobóedzője tanácsolta el a baseballtól, egy bizonyos Sandy Koufax. A színészi karrierje beindulása előtt európai körútra indult Patterson végül 4.31-es ERA-val és 1.471-es WHIP-pel zárta a hétéves játékos pályafutását, ami alatt majdnem 1000 inninget dobott. Kezdetben starterként indult, aztán a végén, 27 évesen már closerként fejezte be.

Scott Patterson statjai a Baseball-Reference oldalán

A kurtafarkú kismalacok és a női szoknyák nagy barátja, George Clooney ugyan nem dicsekedhet kisligás karrierrel, mivel anno kivágták a Reds tryoutról, de legalább egészséges öniróniával nyilatkozott egykori ambicióiról.

riporter: Valaha baseball-játékos szeretett volna lenni.
Clooney: Igen, de legyünk őszinték, mindenem megvolt, ami egy játékosnak csak kellhet – kivéve a tehetséget.

És végül még egy híresség, aki szintén nem jutott be a profik közé, és ráadásul még csak nem is színész. Stanley Kirk Burell kölyökkorában 1973-1980-ig az Athletics batboyaként sündörgött.

130205hammerasbatboy

Az A’s tulaj Charles O. Finley a tizenéves kissrácot állandóan maga körül tartotta, ami feltűnt a csapat szupersztárjának Reggie Jacksonnak is. És mivel a kiskölyök fizimiskája a nagy Hank Aaronra emlékeztette Jacksont, ő adta neki a Little Hammer becenevet.

Charles O. Finleyről írtam már: H4O – Ki Kicsoda (AL, II. rész)

Amikor aztán a kicsi kalapács nagyobb lett, még mindig a csapattal utazott, és elkezdett a különböző városok klubjaiban fellépni. Ekkortájt lett Little Hammerből MC Hammer. Aki ráadásul a kiadóját, a Bust It Productions-t is két A’s játékostól kölcsön kapott 200 ezer dollárból indította el.

130205hammer

U can’t touch this!

Így hát egyértelmű, hogy MC Hammer párszor már volt kezdődobó A’s meccseken, vagy amikor később részt vett az All-Star gálák mellékprogramjaként tartott Legends & Celebrity jótékonysági meccsen, akkor Athletics mezben játszott. És hogy mennyire hozzánőtt a klubhoz ő maga is? Hát annyira, hogy még saját bobblehead-estéje is volt.

130205mchammerbobble

Az újabb generációnak, íme az 1990-es év abszolút no.1 slágerének videója. Mellesleg ötmillió darabot adtak el belőle. Vastagon megtérült a két A’s játékos egykori befektetése a kicsi kalapácsba.

+++

Hogy mi a helyzet itthon?

Nos, pár éve volt egy RTL Klubos bohóckodás, amikor a Fókuszban Hajós András próbált ütögetni az óbudai pályán, de az egyszeri móka volt, szerződéses csörgősipka a Heti Hetes “sztárjának”.

Igazi sztár, ráadásul világsztár azonban játszott itthon is baseballt. Az ifjú hegedűs, Baráti Kristóf gyerekkorát Venezuelában töltötte, itthon pedig egy rövid ideig az Astrost erősítette, egészen addig, amíg el nem kezdte a világ koncerttermeit járni Stradivarijával.

Ha tudtok esetleg más, híres színésszé, zenészé vált ex-baseballosról, kommentbe vele! Hollywoodi, magyar egyre megy, ha kimaradt, mondjad! A Barátok Közt is ér. Pénz és sárm.

+++

Tévés, filmes posztjaink voltak:

Honnan tudod? (2010)

Don Draper, mint játékosmegfigyelő

Danny McBride aka Kenny Powers interjú

Az orosz HOF dobójátékos

Mayday Malone

Nyolc agybomlasztó, de kamu baseball-legenda

Új baseball film a láthatáron? (Calico)

Pete Rose reality

Pénzcsináló, csekkolva

John Dillinger

Winning…

The girl with the punk alter ego

Megvan a magyar baseball celebje?

Homér és a baseball

Play video #4 (április 1. különkiadás 🙂

6 thoughts on “Játszd újra, Kurt!

 1. DS!

  A világ egyik legjobb színésze, Bill Murray!!!

  “He is a part-owner of the St. Paul Saints independent minor-league baseball team and occasionally travels to Saint Paul, Minnesota to watch the team’s games. He also owns part of the Charleston RiverDogs, Hudson Valley Renegades, and the Brockton Rox. He invested in a number of other minor league teams in the past, including the Utica Blue Sox, Fort Myers Miracle, Salt Lake Sting (APSL) and Salt Lake City Trappers.”
  🙂

 2. szenyo

  Akkor legyen egy énekes is…
  Augusztus végén Magyarországra jön az egyik leghíresebb Queen Tribute zenekar….
  http://megatrips.webnode.hu/szolgaltatasok/arlista/celebrating-queen-koncertek/

  Az énekes, J.J. Midnight (gondolom nem ez az igazi neve) baseball dobó volt, az Americaon Legion League-ben nyomta Senior-ban, ahol több MLB játékos is játszott… (http://www.legion.org/baseball/alumni)
  J.J.-nek 28-5 volt a dobóstatisztikája. Saját bevallása szerint a kedvenc dobása a “Radio ball” volt. Olyan, hogy csak hallod, de nem látod…
  Ő nyár végén itt lesz Budapesten, majd szervezünk egy baseballos edzést, vagy összejövetelt vele, és megnézzük 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük