WBC ’13 beharangozó: A-csoport

Hétvégén elkezdődnek a harmadik World Baseball Classic küzdelmei, rövid áttekintés után következzenek a beharangozók!

130227wbc

A World Baseball Classic az IBAF, az MLB és az MLBPA nevű játékos-szakszervezet közös tornája, amin 16 ország válogatottjai vesznek részt. A tornát március 2. és 19. között rendezik.

Az első forduló körmérkőzéses rendszerben zajlik négy országban négy csoportra osztva, amikből a két legjobb jut tovább. A tokiói és miami kétcsoportos középdöntő double elimination – két vereség kiesést jelent – lebonyolítású , ezek után jönnek San Franciscoban az egymeccses elődöntők és a döntő. A 2006-os és a 2009-es WBC-t is Japán nyerte, először Kubát, másodszor Dél-Koreát verve a döntőben.

Az előző két WBC-ről és az idei selejtezőkről is rengeteget írtunk már, ezeket a WBC tag és a WBCQ címke alatt találod.

A mérkőzéseket az MLB Networkön vagy tévén az ESPN Americán, illetve ezek streamjein fogjuk tudni nézni. Hivatalos infó még nincs arról, hogy az MLB.tv közvetít-e, a prémium csomag előfizetői is csak bízhatnak benne, hogy ezeket a meccseket is hozzácsapják a többihez.

A hivatalos honlapon illetve a Wikipedián minden további kérdésedre kimerítő választ kaphatsz:

WorldBaseballClassic.com

Wiki: 2013 World Baseball Classic

Wiki: World Baseball Classic

És akkor most lássuk az első beharangozónkat – az A-csoport:

130227yahoodome

Az A-csoport küzdelmeit Japánban fogják tartani március 2. és 6. között a Softbank Hawks otthonában, a Fukuoka Yahoo! Dome-ban.

Rövid áttekintés a négy résztvevő csapatról:

Japán:

130227japan

Ichiro és a csapat a 2009-es kupával

Itt van a legkönnyebb dolgunk, ha a korábbi WBC-eredményeket akarjuk felsorolni, ugyanis back-to-back bajnokkal van dolgunk. Ahogy feljebb írtam, 2006-ban Kubát, 2009-ben pedig Dél-Korát legyőzve lettek bajnokok.

Japán igazi baseballnemzet, azonban a nemzetközi respektet valahogy a két WBC-cím után sem kapták meg. Ha bárkit megkérdezel az utcán, hogy ki fog most nyerni, előbb tippeli leendő bajnoknak az USÁ-t vagy Dominikát. Megnéztem, Amerika és Dominika is 3,5-ös, míg Japán 4,0-es odds-szal fut a fogadóirodáknál, Kuba pedig csak 15-össel.

Idén a japánok nem viszik a korábbi csapat gerincét, úgyhogy majd kiderül, mit domborítanak. Nagy előnyük, hogy hazai pályán játszhatnak a Fukuoka Dome-ban. A felkészülési meccseiken egyelőre nem villognak, csupán Ausztráliát tudták megverni, hazai csapataiktól kikaptak.

A japán baseballról sokat írtunk már, a bajnokságukról és az ottani baseballtörténetről a Japán PO’12 első két nap c. posztban és annak folytatásaiban olvashatsz.

A keretükről:

Elég nehezen indult a történet, mert a bevételek megosztásán összekülönbözött az MLB és a japán profi liga játékosait tömörítő szakszervezet, ezért sokáig kétséges volt, hogy idén milyen japán csapatot is láthatunk. A nagy nevek, mint Ichiro, Daisuke, Darvish vagy Aoki nem lesznek ott, de más MLB-játékos sem, ezúttal mindenki a japán ligából jön.

Kazuo Matsuinak van ugyan hét év MLB-tapasztalata, játszott a Metsben, a Rockiesban és az Astrosban is, de most otthon a Golden Eagles kettese. Toshiya Sugiuchi lesz az egyetlen japán játékos, aki mindhárom WBC-n szerepel.

A teljes keret kattintható statokkal: 2013 WBC Japan roster

Érdekességek:

130227samurai

Kazuo Matsui az első három MLB-szezonját úgy kezdte, hogy az első boxba állásból home runt ütött. Sőt, igazából az első felé szálló májer dobást kiütötte. Masahiro Tanaka (RHP) és Hayato Sakamoto (SS) egy csapatban játszottak általános iskolában a Koyanosato Tigersben. Akkor még Sakamoto volt a dobó, és Tanaka a catcher. A rivális csapat dobója akkor Kenta Maeda volt, aki most szintén a keret tagja. Ők mind ’88-as születésűek.

Az eddigi két WBC legértékesebb játékosa az a Dice-K Matsuzaka volt, aki a 100 millió bostoni dollárba fájt mélyrepülése után most Clevelandben próbálja újrapöccinteni a májer dobókarrierjét, de idén nem fog a WBC-n szerepelni. Úgyhogy biztosan új név fog bekerüli a baseballtörténelem nagykönyvébe, mint WBC MVP.

Tavaly a pubcast harmadik adásában japán napot tartottunk, hallgasd csak vissza! Ott a Sanders-átok mellett elmondtuk azt is, hogy a Waseda-egyetemre utazott ki baseballt tanulni az ezredforduló környékén Bajkó “Szalonna” Ádám (Hungarian Astros) és Lupták “Amigó” Péter (Óbuda Warriors). Akkor járt oda másodikba Tsuyoshi Wada (BAL) illetve elsőbe Norichika “Nori” Aoki (MIL), akik tavaly kezdték meg MLB-pályafutásukat. Ők most nem WBC-kerettagok, nem úgy mint Takashi Toritani, aki szintén akkor volt elsős ott, és egy koleszban lakott a magyarokkal.

Akikre érdemes figyelni:

Azt tudjuk, hogy a japánok elsősorban dobásban és védekezésben ügyeskednek, és a small ballt nyomják. Ennek ellenére érdemes lesz figyelni a tavalyi japán MVP-re, a catcher Shinnosuke Abera, aki idén 27 home runt és 104 pontot ütött a Yomuri Giantsben. A 2007-es vébén illetve a 2008-as olimpián parádézó, akkor még csak a japán ipari ligában szereplő starterre, Tadashi Settsura is érdemes lesz odafigyelni. Tadashi Settsu ill. a fentebb említett Masahiro Tanaka és Kenta Maeda a japán Cy Young, az Eiji Sawamura-díj három utolsó nyertese, szóval most is elég komoly a japánok rotációja.

Kuba ellen valószínűleg Tetsuya Utsumi fog kezdeni, és minden bizonnyal azon a meccsen fog eldőlni a csoportelsőség.

Kuba:

130227cuba

2009-ben Japán búcsuztatta őket a második körben. Az volt a kubai baseballtörténelem legrosszabb eredménye, mivel addig minden nemzetközi tornán minumum az első négyben voltak, de inkább megnyerték őket. 2006-ban pedig pont Japánnal játszották a döntőt, de a kezdődobójuk, Ormani Romero nagyon bekezdett, és már az első inningben le kellett hozni. Tehát eddig van egy bukott döntőjük és egy bukott középdöntőjük. A nagy öregeknek, mint Yulieski Gourrielnek, Frederich Cepedának és Norberto Gonzaleznek ez már a harmadik WBC-jük lesz.

A kubai keret is frissítve lett: Chapman (CIN), Cespedes (OAK) és Leonys Martin (TEX) Amerikába dobbantottak, Norge L. Vera és Pedro Lazo pedig visszavonultak. Miguel Alfredo Gonzalez Costa Ricába lécelt le, Hector Olivera meg vérmérgezéssel esett ki tavaly. Azért egy jó kis csapat jönne össze a hiányzókból is.

A teljes keret kattintható statokkal: 2013 WBC Cuba roster

Érdekességek:

Már nem veszik olyan komolyan a hazaárulósdit, Jose Contreras pont most látogatott haza tíz év után. Igaz az ottani média le volt tiltva az ügyről, de ez a hazalátogatás példaértékű volt. Mivel az internetet korlátozzák, MLB-híreket nem nagyon kapnak – mert ugye az a legnagyobb ellensége a kubai baseballnak. Jose azért biztos elárult a kubai haveroknak egykét nagyligás trükköt.

A kubai baseballtörténettel kétrészes Cuba Libre c. posztunkban foglalkoztunk: A kezdetektől Fidelig illetve Castro sötét árnyéka

Az elszigeteltségükkel kapcsolatban vicces sztori volt, amikor az első WBC-n minden csapat minden tagja kapott egy iPodot, és ez egyedül a kubaiaknak volt olyan újdonság, hogy nem is igazán tudtak velük mit kezdeni elsőre.

Akikre érdemes figyelni:

130227josedabreu

Jose Dariel Abreu, ő a kubai Barry Bonds, csak ő disznóhússal nyomja, nem koksszal és HGH-val. Ütésben még Frederich Cepeda gyűjtögetheti a pontokat az eddigi 5 WBC-home runja mellé. Dobóként Yadier Pedroso a legjobb, de az ő játéka sérülés miatt kérdéses. Odrisamer Despaigne-ra is érdemes lesz figyelni, ez lesz az első WBC-je, de talán ő az Industriale legjobb dobója. Nem mellesleg az utóbbi négy kubai bajnoki döntőből háromszor ő lett az MVP. Amikor meg nem ő nyert, abban az évben Abreu lett az MVP. Dobóposzton még a 97 mérfölddel hajigáló, mindössze 23 éves Raicel Iglesias lehet majd sikeres.

A stábjuknak is érdemes lesz az egész csapatot figyelni, nehogy megint lelépjen valaki.

Kína:

130227china

Korábbi WBC-eredményeik nem hemzsegnek a sikerektől, eddigi hat meccsükből egyet tudtak megnyerni – pont a politikailag píszi Kínai Taipei néven futó ősellenség Tajvan ellen 2009-ben.

A keretükben a balkezes starter Bruce Chen (KC) lett volna a legnagyobb dobás, ő lehetett volna az első MLB-játékos, aki a kínai válogatottban szerepel. Azonban Chen megunta a bürokráciát, és bemondta, hogy ő több papírmunkát már nem hajlandó elvégezni azt bizonyítandó, hogy az öregapja kínai volt, és hogy ezért a csapatban játszhasson.

A WBC-n elég rugalmas a szabály, hogy ki melyik válogatottban játszhat, Johnny Damon pl. édesanyja révén a thai válogatott outfieldjén szerepelt a selejtezőkben. Ezekről a fura nemzetváltásokról a selejtezők beharangozóiban rengeteg szó esett.

Így azonban nem Chen lesz az első, aki két ország válogatottjában is szerepel WBC-n, mivel 2009-ben még a panamai válogatottban dobott. Korábban a duplázásra Alex Rodrigeznek is volt esélye, ő az USA csapatát váltotta volna a dominikaira, azonban idén ő sem fog szerepelni, épp elég baja van a Biogenesis dopping-botránnyal és a frissen műtött csípőjével.

A tényleges keretükből Shuai Li-t láttuk 2009-ben a világbajnokságon Regensburgban. Két vesztes meccsen is szerepelt, először a németek zúzták le őket 14:1-re, majd az USA végezte ki őket 8:0-ra. Abból a kínai csapatból csak ő van itt. A többi dobó közül Tao Bu és Kun Chen lehet, aki három WBC-n is játszik. Ray Chang pedig amerikai születésű, és a Pirates farm tagja, az utóbbi két szezonban játszott is egy-egy tucat májer meccset.

Érdekesség:

130227hurst

Négy amerikai is van az edzői stábban: John McLaren, Art Howe és Bob Buskett MLB-edzők mellett a dobóedzőjük az a Bruce Hurst, aki játszott azon a bizonyos valaha volt leghosszabb, 33 inninges meccsen, amiről tavaly írtunk.

A teljes keret kattintható statokkal: 2013 WBC China roster

Akikre érdemes lesz figyelni:

Én Wei Wangra figyelnék elsősorban, ő ütötte a WBC-k történetének első home runját – Japán ellen. És őt láttuk a 2006-es Honkballweeken is. Illetve Youbing Jiára. Mindkettőjükkel minor szerződést kötött a Mariners. De amúgy szerintem kinéz nekik a negyedik hely.

Brazília:

130227brazilwbc

Korábbi WBC-eredményeik nincsenek, ők a baseball braziljai. Az idei selejtezőben Panamát kétszer is legyűrték egy-egy ponttal, és nagy meglepetésre először vannak itt. Sőt, első MLB-játékosuk is idéntől van, Yan Gomes (CLE), de ő nem lesz ott.

A bombameglepetéssel zárul selejtezőről itt írtunk: WBC selejtezők vége

A keretben kb. 10 kisligás játékosuk van, ők alkotják a csapat gerincét: Murilo Gouvea, Rafael Moreno, Andre Rienzo, Thyago Viera, Felipe Burin, Iago Juanario, Pedro Okuda, Leonardo Reginatto, Lucas Rojo, és Paulo Orlando. Mivel Barzíliában jelentős (1,5 milliós!) japán kisebbség él, a legviccesebb, latino-japán keverék játékosneveik nekik vannak, mint pl. Hugo Kanabushi vagy Marcio Tanaka. A legnagyobb nevük mindenképpen az edzőjük, az ex-Reds SS Barry Larkin.

Érdekesség:

A WBC-selejtezőkre 20-30 szurkoló kísérte el a brazil válogatottat Panamába. Japán kicsit messzebb van, ott lehet hogy nem lesz ekkora támogatásuk, hacsak nem a brazíliai japán kolónia kapcsolatai révén.

A teljes keret kattintható statokkal: 2013 WBC Brazil roster

130227rienzo

Akikre érdemes figyelni: Andre Rienzo lehet a legjobb dobójuk, őt a White Sox foglalkoztatja. Az idei Spring Trainingen dobott is már, de két séta és három ütés után lehozták. Érdekes lehet Daniel Missaki is, aki 1996-os (!) születésű. 16 évesen, ősszel a selejtezőben Kolumbia ellen az utolsó két ütőt strikeout-ra tette, amikor két futó volt.

+++

A folytatás: WBC ’13 beharangozó: B-csoport

2 thoughts on “WBC ’13 beharangozó: A-csoport

  1. roboter

    EPSN Americát csak lehet streamelni, ha mondjuk a BB4U pont nem lesz online. Plusz a Japánban rendezett meccseket Justin.tv-n biztos lehet fogni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük