Az ezredik

Mérföldkőhöz értünk, a Play ball! ezredik bejegyzését olvasod. Az ötszázadikhoz hasonlóan az ezredfordulónkat is vendégposzttal ünnepeljük. Szerzője a Bowl.hu oszlopos tagja, jjncaa, aki írt már egyszer nekünk a tavalyi College World Seriesről.

130302-louisville

jjncaa:

Régóta halogattam az élménybeszámolómat a 2011 évvégi amerikai utamról, de a  felkérésnek, hogy szerzője lehetek a Play ball! 1000. bejegyzésének, nem mondhattam nemet.

Louisville slugger

Ha baseball-zarándokhelyekre gondolunk, akkor nyilvánvalóan nem Louisville ugrik be elsőre, sőt maga Kentucky állam is inkább ismert a jó whiskey-eiről, a versenylovairól és a – génkezelt – csirkéiről. Ez ne zavarjon meg senkit, ha a világ legnagyobb baseballütőjét keressük, a legjobb helyen járunk!

130302-louisville2

34 tonnás, szénacélból készült, lazán oda van támasztva a Louisville Slugger Museum & Factory egyik épületének, és a gyárlátogatás végén ennek kis másolatát kapjuk meg. A Louisville Sluggerről a sportágban járatosaknak valószínűleg nem sokat kell mesélni.

A kevésbé járatosak kedvéért azért elmondjuk, hogy a Louisville Slugger a Hillerich & Bradsby Company ütőmárkája, ami olyan az ütők között, mint a Steinway a koncertzongoráknál. Bárki elklimpírozhat rajta, de igazán csak a nagyok kezében szól úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. (rr.)

130302-babesbat

Pete “The Gladiator” Browning és Honus Wagner óta olyan nagyágyúk használták ezt a márkát, mint Babe Ruth, Joe DiMaggio, Lou Gehrig vagy Ty Cobb, és napjainkban is ők az MLB fő beszállítói.

Wagner volt az első sztár, aki kizárólagos szerződést kötött velük, azóta a sor a végtelenségig folytatható. Töbek között addig a Joe DiMaggióig, aki múltkori posztunkban csókolgatta a Sluggerét. (rr.)

A gyár J. F. Hillerich asztalosműhelyéből nőtte ki magát. Az öreg fia nagy baseballrajongó volt, és a legenda szerint 1884-ben kiment az akkor nagyligás Lousiville Eclipse meccsére, ahol Browningnak nagyon nem ment az ütés. Bevonták a tervezésbe a sztárt, és megalkották a Louisville Sluggert, amit le is védettek 1894-ben. Bud Hillerich átvette apja gyárát, társult Frank Bradsby-vel, így született meg a cég mai neve 1916-ban. 1923-ra már ők adták el a legtöbb ütőt Amerikában.

A cég emellett gyárt baseball- és golfkesztyűket, golfütőket és más kiegészítőket, ezeket azonban Powerbilt márkanév alatt árulják.

1974-től ’96-ig az Ohio folyó túlpartjára költöztek, majd a visszatelepedést követően nyitották meg a múzeumot, amiről csak a szuperlatívuszokban lehet beszélni. A fehér kőrisfák telepítésétől és kivágásától kezdve végigvezetnek minket a gyártás minden munkafolyamatán.

130302-museum

Az előcsarnokban interaktív kiállítás, dobóerősség-szimulátor (beállhatunk egy 100 mérfölddel megküldött fastball elé), a vitrinekben Ruth, DiMaggio és Shoeless Jackson egykori furkói. A fotóim talán árulkodóak, a gépeknél viszont nem volt szabad fényképezni.

Ám hogy erről is képet kapjunk, íme a Wall Street Journal videója, ahol a gyár- és baseballtörténet mellett a gyártási folyamatba is betekintést nyerhetünk.

A városnak sajnos nincs MLB-gárdája, csak AAA-s, a Louisville Bats, ami a Cincinnati Reds farmcsapata. Hazai pályájuk a Slugger Field, melynek főbejáratánál a focista Paul Hornung szobra kapott helyet 🙂

130302-field

A Louisville Grays amúgy a National League alapító tagja volt 1876-ban, aztán előbb Eclipse, majd Colonels néven szerepeltek 1881 és ’89 között az NL-ben, és ennyi. Zárójelben jegyzem meg, idén a helyi egyetem, a Louisville Cardinals baseballozóira is érdemes figyelni.

Baseballtörténeti érdekesség, hogy a major league csapat megszűnéséhez az vezetett, hogy a tulajdonosuk megvette a Piratest, és Wagner melett további 13 játékost elvitt magával Pittsburghbe.

130302-walkoffame

Ha a Slugger Fieldtől a Slugger Museumig korzózunk a Main Streeten, úton-útfélen híres játékosok tiszteletére állított bronz home platekbe és ütőkbe botolhat az ember, ez az ún. Walk of Fame. Érdemes átfutni a névsort, már ettől könnybe lábadhat az egyszeri fanatikus szeme.

A cég a helyi szponzorációs (AAA Bats, iskolák) tevékenységén túl minden évben kiosztja az ifjúsági kisliga, az  American Legion legjobb ütőátlagáért járó Louisville Slugger Batting Champion díjat, illetve az MLB-ben a pozíciónkénti legjobb támadóeredményekért járó Silver Slugger díjakat.

A cég hivatalos oldala: Slugger.com

A múzeum hivatalos oldala: Slugger Museum

Louisville-i fotóim

+++

roboter:

Ha idáig eljutottál, minden bizonnyal észrevetted már, hogy kicsit igazítottunk az eddigi külsőnkön. Sok minden nem változott, Brecsivel, a technikai felelőssel magunk között csak “ráncfelvarrásnak” neveztük. Az alapok, amin lassan nyolcadik éve zsizsgünk, maradtak. Egy kicsit sötébb lett a háttér, hogy szebbek legyenek rajta a képek, és könnyebben olvasható a szöveg.

A legnagyobb újdonság a főoldalon a kiemelt cikkek doboza, ahova azokat a bejegyzéseinket tesszük, amikről úgy gondoljuk, hogy megérdemlik a plusz figyelmet.

Fent a pubcastek hangsúlyosabb menüpontot kaptak, mellette pedig élesítettük az archívumot, amiben listaszerűen megtalálod mind a 999+1 posztunkat.

Alattuk ott vannak online elérhetőségeink és a posztok ill. kommentek RSS-feedjei. Lejjebb kicseréltük a legtöbbet használt címkék kaotikus felhőjét az összes eddigi címkénk listájára, így könnyebben megtalálod, ha esetleg egy konkrét téma érdekel.

Ha ott nem találod, érdemes fent a keresőnkbe is beütnöd, ezer bejegyzésben alig akad valaki vagy valami, amiről ne írtunk volna már.

Ha pedig mégis kimaradt, arra ott a következő ezer poszt.

Olvasók nélkül nincsen blog, jár nektek a taps és a köszönet.

Észrevételeiteknek itt örülünk a legjobban, ezért a kommenteket is átláthatóbbá tettük, és belinkeltük, hogy hol tudsz magadnak kis képecskét beállítani a hozzászólásaidhoz.

És hogy fokozzuk a hangulatot, a következő posztunk az új pubcast lesz.

4 thoughts on “Az ezredik

  1. Pingback: Szenyo Amerikában 6. | ( Play ball! ) baseball blog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük