Miért az MLB Network közvetíti a WBC-t?

130304-mlbnetwork

Sokan értetlenül állunk az előtt, hogy miért nem csapták a  prémium MLB.tv előfizetés mellé a World Baseball Classic meccseket. Ha ez előző két tornán ez így volt, akkor most miért nem? Miért csak a streamelt MLB Networkön tudjuk nézni a tornát?

Kezdjük egy kicsit messzebről a “mi hogy tudjuk nézni a WBC-t” nyavajánknál!

Azzal, hogy 2005-ben a NOB kiszavazta Londonra a baseballt az olimpiai sportágak közül, a nemzetközi szövetség lépéskényszerbe került. A visszekerülésre igen halvány esély van – két ok miatt.

Az egyik, hogy az olimpia globális tévés szórakoztatóipari eseménnyé vált az utóbbi évtizedekben, ahol a profitmaximalizálás előtérbe helyezése könyörtelenül ejti akár a legősibb sportágakat is. Ez utóbbira szép példa a birkózás idei parkolópályára tétele. Nem elég látványos-e vagy? Ki veled a programból! Ezzel egyúttal ki is taktikázták a többi sportágat, hiszen nincs az a forgatókönyv, ami ne a brutális lobbierejű, ókori olimpiai sportág visszavételével zárulna – az öszes várakozó (baseball, golf, wusu, stb.) ellenében.

Nem a népszerűséggel van a gond, azt az olimpiai bizottság is elismeri, hogy világszerte sokan szeretik és játszák a baseballt és a softballt. Az alapvető probléma, hogy az olimpia nyáron van – természetesen a nyári olimpiáról beszélek, mert ez ugye itt nem síugró- vagy bobblog.

130304-coke

A NOB-ot az érdekli, hogy minden sportágban a lehető legjobbak versenyezzenek, mivel erre kiváncsiak az emberek, ezért fizetnek két rahedli pénzt a tévétársaságok és a McDonalds meg a Coca-Cola, amiből meg a NOB kasszírozza a súlyos dollármilliárdjait.

Ugyanúgy, ahogy például évtizedekig az NBA is tette a kosárlabdával, az MLB-nek sem volt különösebb érdeke, hogy szünetet tartson holmi ojrópai eredetű sportesemény miatt. Az USA a főiskolások szerepeltetései után csak 1992-ben küldte az NBA Dream Teamet Barcelonába, hogy ott aztán kipontozzák a világot. Ugyanígy a baseball világeseményeken is csak főiskolás válogatottakat indítottak. Igaz, hogy ezekben nem egy későbbi nagy sztár is szerepelt, de akkor még csak prospectek voltak.

Ez egyrészt a NOB sokáig nagyon merev amatőr-szemlélete miatt történt – értsd: profik ne induljanak, csak amatőr státuszú sportolók, lásd boksz mind a mai napig. Másrészt sem a csapattulajdonosoknak, sem a játékosoknak nem állt érdekükben, hogy hetekre leálljon a bajnokság, és elcsendesedjen a kasszák csilingelése.

130304-olimpia

Viszont amikor a NOB ezt megunta, és kigolyózta a baseballt a programból, akkor hirtelen rájött az MLB, hogy nemzetközi rendezvény (lehetősége) nélkül maradt. A világbajnokságot és egyéb nemzetközi tornákat az IBAF szervezi, ahhoz a májereknek sok közük nincs. Az MLB-nek viszont kőkemény anyagi érdeke, hogy világszerte nézett eseményen promózza a baseballt, hiszen Amerikában már rég telített a piaca, és a foci (soccer) vagy az előbb említett NBA nemzetközi sikereit igencsak elirigyelték a baseballfejesek is.

Ahogy azt a srácok a pubcastben a kínai példán keresztül kitárgyalták, nem véletlen volt Yao Ming vagy Park Ji Szung leigazolása a Manchester Unitedbe vagy a Houston Rocketsbe. A csapatok és a ligák óriási kiaknázatlan piacokat vásároltak velük – a mezeladásoktól kezdve a távol-keleti bemutató túrákon át a több millió dolláros szponzori vagy tévészerződésekig.

A májer baseballnak ilyenje eddig nem volt. Igazoltak japán, koreai, tajvani vagy európai játékosokat a csapatok, de nem volt egy globális szinten mérhető nézettséget produkáló esemény, ami elég sok országba eljusson ahhoz, hogy a legkisebb MLB-franchisenál is lecsapódjon belőle a profit.

Az átlagamerikait a legkevésbé sem érdekli, hogy hol és kik játszanak még baseballt a világon az AL-n és az NL-n meg persze a kölyke csapatán kívül, viszont a ligának elemi érdeke, hogy minél több helyen legyen látványos, élvezhető és legfőképpen piacképes baseball.

130304-baseball_world

A másik ami egy világrendezvényhez kell, minél több országot érdekeltté tenni a sikeres szereplésben. Erről szóltak tavaly a négyszer négycsapatos selejtezőtornák. Amelyik ország azokon indult, ott már nézni fogják a döntőt is, még ha ők pont be sem jutottak. Terjed az ige.

Az ausztrál baseball kapcsán írtam arról, hogy a mostani bajnokságuk már a harmadik kísérlet az ottani profi baseball meghonosítására, és ezúttal már az MLB 75%-os (!) tulajdonrészével zajlik az egyelőre sikeresnek tűnő újraélesztés. Ez sem jótékonysági adomány, hanem kőkemény biznisz. Ha sokan nem is vagytok, de van pénzetek bőven? Oké, megyünk!

Azonban ha baseball-világeseményt akarsz szervezni, csakis a májer offseason jöhet szóba, mivel maximum bértárgyalási sztrájkok miatt fog valaha is szünetelni bármelyik profi liga Amerikában.

Idén a WBC-re az eddiegeknél ütőképesebb válogatottat próbáltak összeállítani, de erről hamarosan majd makoG D-csoport beharangozójában olvashattok. Hogy a sztárok közül rengetegen visszamondták, azzal most nem különösebbben foglalkoznék. Valahol érthető a sokmilló dolláros karú ászok és ütőgépek félelme a felesleges terheléstől és az ezzel járó sérülésveszélytől. Volt akiket a csapataik beszéltek le, ez pedig szintén érthető, hiszen az ő zsebükre megy a játék, és nincs olyan kompenzációs rendszer, mint a FIFÁ-nál, ahol a nemzetközi meccseken lesérült játékosuk után kárpótlási zsetont kapnak a klubok.

Oké, 2006-ban elindult a WBC, ez már a harmadik, és valószínűleg roppant sikeres vállakozás anyagilag is, hiszen idén a japán játékossszövetség bemondta a durcit az osztozkodás miatt, ez pedig csak sok pénz esetén szokott megtörténni. Összesen két filléren biztosan nem mordulnának össze.

De ugorjunk! Mi már az elsőn is pörögtünk, a másodikon is, és az ideit már a körmeinket rágva vártuk. De miért az MLB Network közvetíti?

Az MLB Network Hot Stove műsorában említették, hogy a csatorna azért csapott le a World Baseball Classic közvetítéseire, mert a 2009-es WBC döntő a hatodik (!) legnézettebb sportműsor volt abban az évben.

A lista eleje: (zárójelben az átlag- és a teljes nézőszámok millióban, végignézte/odakapcsolt)

  1. Bajnokok Ligája döntő (109/206)
  2. Super Bowl XLIII (106/162)
  3. Forma-1 bahreini futam (54/115)
  4. Atlétikai VB – 100 méteres férfi döntő (33/95)
  5. Wimbledoni férfi döntő (29/89)
  6. World Baseball Classic döntő (27/82)
  7. World Series gm6 (26/72)
  8. NBA döntő gm5 (26/59)
  9. US Masters utolsó nap (golf) (21/49)
  10. Sudirman Cup döntő (tollaslabda) (19/56)

A műsorban százmilliós össznézettséget jeleztek előre az idei WBC-döntőre – emiatt közvetíti a WBC-t az MLB saját csatornája.

Az MLB Networkről és az MLB médiacégéről, az MLBAM-ről többször is írtunk már, a linkelt cikkből eléred az összes írást.

Ez mind szép és jó, de te miért nem nézheted prémium előfizetéssel? Nos, mert blackoutolva vagyunk.

Ez a szép magyar szó azt jelenti, hogy nálunk adja a tévé, így online nem érheted el legálisan az adást. A blackout (elsötétítés) az alapszakasz meccsein is működik, ergo ha te Dallasban szeretnéd nézni a Rangers meccsét, akkor a tévét kapcsold be, mert az iPadeden nem fogod tudni nézni akármilyen prémium előfizetéssel sem.

130304-espn

Az MLB az ESPN-nel kötött tévés szerződést világszerte, és mivel nálunk előfizethető az ESPN America, így Magyarország a világ sok más országával egyetemben ki van lőve a hivatalos online streamről.

Hogy itthon hogy megy a kábelpiac leosztása, azzal Amerikában vajmi keveset foglalkoznak, egyszerűen nem 21. századi, ami Magyarországon a nagy hálózatok között folyik. Utcaszintű területháború? Mit árultok, cracket?

Európában a Eurosport is szerződött partner, így az európai csatorna szintén közvetít WBC-meccsket. Azonban mivel országonként más és más leosztás van az ESPN és a Eurosport között, így nálunk csak pár derbit fogsz látni az utóbbin, például most pénteken. Ezeket a későbbiekben majd jelzem a napi Facebook-posztokban.

Szóval ha legálisan, előfizetéssel akarod nézni a WBC-meccseket, fizess elő ESPN Americára, egyébként meg marad a buhera stream.

+++

A cikkben említett nézettségi lista az initiative médiaügynökség 2010-es elemzéséből van, itt olvashatod az egészet:

initiative.com/sites/default/files/ViewerTrack_2010.pdf

+++

Ha bármi észrevételed, esetleg különvéleményed van, vagy van a tarsolyodban egy jó cikk a témában, kommentelj!

4 thoughts on “Miért az MLB Network közvetíti a WBC-t?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük