Ganador – A világ tetején

130321-dom-wbc

A dominikai baseballtörténelem piros betűs napja a tegnapelőtti, ugyanis Tony Pena csapata nyerte a harmadik alkalommal megrendezett World Baseball Classicot. A döntőben igazi karibi parti jött össze, de ezúttal nem volt érdekelt a beisbol nagyágyúja, Kuba. Az előzetesen is esélyesnek számító dominikaiak a fináléban azt a Puerto Ricót kapták ellenfelül, akik a döntőig vezető úton a legtöbb párharcban az esélytelenebbnek számítottak. Ahogy a döntőben is, ahol aztán szorosnak ugyan nem mondható csatában maradtak alul, de emelt fővel távozhattak a tornáról.

A WBC döntőjéről itt olvashatsz: Dominika a WBC ’13 bajnoka

A Dominikai Köztársaságból rengeteg ásszal és rutinos játékossal teletűzdelt csapat utazott az idei Classicra, de a dominikai baseball erősségét az is bizonyítja, hogy sok sztárt és MVP-t is adtak már a major league-nek. Az idei sikerük azért is számít igazán kiemelkedőnek, mert ugyan a játékosállományukra sosem panaszkodhattak, de válogatottjuk szereplése eddig hagyott némi kivánni valót maga után.

130321-panamericana

Ugyan a Világkupát és a Pánamerikai Játékokat is megnyerték már 1-1 alkalommal – egyik sem ma volt: 1948 ill.1955. A legutóbbi négy olimpiára (amelyiken volt baseball) azonban ki sem jutottak, az ötkarikás játékokon a legjobb eredményük egy ’92-es hatodik hely. A WBC-ken sem vitézkedtek eddig, legutóbb például már az első körben kiejtette őket az a Hollandia, akiket most az elődöntőben legyőztek. Eddigi legjobb eredményük a 2006-os negyedik hely volt, akkor Kuba verte őket az elődöntőben.

A csapatról a WBC előtti beharangozónkat itt találod: WBC ’13 beharangozó: C-csoport

A dominikai baseball gyökerei azonban messze túlmutatnak az említetteken. Egészen a XIX. századig és egy Dominikához közeli szigetig kell visszamennünk, ha meg akarjuk találni, honnan indult ki az a folyamat, ami most Reyesék végső sikerét eredményezte.

A krónikák szerint a karibi térségben először Kubában jelent meg a baseball az 1860-as években. Amerikai tengerészek és Alabamában tanuló kubai diákok vitték a játékot a szigetre. Nem sokkal később, 1874-ben le is játszották az első szervezett baseballmérkőzést kubai csapatok között. A kubai baseball történetével két posztban is foglalkoztunk már:

1868-ban Kubában kitört a 10 éves háború a spanyol koronával szembeni függetlenségért, ami nagy felforduláshoz vezetett az országban, ezért rengeteg kubai hagyta el hazáját, és keresett új otthont a térségben. Velük jutott el a baseball Dominikára.

130321-caribbean-political

A köznyelvben csak Dominikának hívott Dominikai Köztársaság a karib-tengeri Hispaniola szigetének keleti részén fekszik, és nyugatról Haiti határolja. (A térkép közepén.) Magának a szigetetnek nyugaton Kuba és Jamaika, keleten pedig Puerto Rico a szomszédja. Viharos történelme során spanyol gyarmatosítás, francia majd haiti uralom és végül amerikai megszállás vezetett a függetlenségig. Aztán a banánköztársaságokra jellemző véres diktatúra után sorozatos bal- és jobboldali puccsokat követően alakult ki a mai, ingatag demokrácia.

Gazdasága főleg a cukornádtermesztésre és az idegenforgalomra épül, a Központi-Kordillera magas hegyláncai pedig bővelkednek ásványkincsekben. Nem túl gazdag trópusi ország, mindenesetre a világ legszegényebbjei közé tartozó szomszédjához, Haitihoz képest maga a paradicsom.

A Dominikai Köztársaság nem keverendő össze a Dominikiai Közösséggel, ami angol gyarmat volt, így ott baseball helyett inkább kriketteznek. Ezt a térképen Venezuela felett, a Kis-Antillák szigetei között találod. Ráadásul az angolban ez simán Dominica, ezért teszik hozzá mindenhol a mi Dominikánkhoz akkurátusan a Republic-ot.

De vissza a baseballhoz! Az 1900-as évek elején alakultak meg az első dominikai csapatok: a Tigres del Licey, Estrellas Orientales, Leones del Escogido – és ezek a csapatok mindmáig léteznek! A korai években hat bajnokságot rendeztek: 1922-’24, ’29, ’36 és 37-ben.

130321-1937-ciudad-trujillo

Az 1937-es bajnok Dragones de Ciudad Trujillo csapata

Az 1920-as években kezdtek el játszani a szomszédos országok csapatai ellen is, ekkorra tehető a dominikaiak nemzetközi bemutatkozása. Először 1941-ben vettek részt a Baseball Világkupán, ami akkor egy ötödik helyet jelentett nekik, a Pánamerikai Játékokon pedig 1955-ben vettek rész első ízben, és ez esetben meg is nyerték a tornát.

Visszatérve a klubokhoz, 1951-ben alakult meg a dominikai profi baseball-liga, a LIDOM – Liga de Béisbol Profesional de la República Dominicana. Jelenleg hat csapat vesz részt a bajnokságban, a fent említett három alapító atya ill. Águilas Cibaeñas, Gigantes del Cibao és a Toros del Este. A legtöbb bajnoki címmel (20-20) a Tigres del Licey és az Águilás Cibaenas rendelkezik.

A bajnokság október közepétől december végéig tart. Rengeteg májer játékos is hazautazik a téli ligaként futó Lidomra. Januárban a négy legjobb csapat 18-18 körmérkőzéses rájátszásba kezd, aminek a végén a két legjobb best-of-nine – öt nyert meccsig tartó – döntőt vív februárban.  A mindenkori bajnok aztán részt vesz a Caribbean Seriesen, ami a karibi térség baseball Bajnokok Ligájaként fut.

A tornáról és az idei kiírásról itt írtunk: Caribbean Series beharangozó – eredmények a kommentekben

Érdekesség, hogy a dominikai bajnok Leones az idei CS-döntőt drámai, majdnem nyolc órás(!) csatában vesztette el a mexikói Yaquis-szal szemben.

A játékosokról is mindenképpen érdemes említést tenni, mert Dominika rengeteg nagy játékost adott a major league-nek. Hozott anyagból lehet dolgozni, tartja a mondás, és itt aztán van is miből! Csak jelenleg több mint 120 dominikai játszik az MLB nagycsapatainál, és se szeri se száma a kisligásoknak. Nehéz összefoglalni a dominikai baseball nagy alakjait, de én azért kiemelnék közülük párat.

130321-sammy-sosa

Aki nem maradhat ki ebből a felsorolásból, az Sammy Sosa! Ő 18 májer szezon után 2007-ben vonult vissza, addig volt hétszeres All-Star, hatszoros Silver Slugger, 1998 MVP-je a Nemzeti Ligában, és amiben mindenféleképpen unikum, hogy ő volt az első külföldi az MLB-ben, aki elérte az 500 home runos határt. Végül 609-nél állt meg, ám a visszavonulására csúf árnyékot vetett az akkor kirobbant Balco-doppingbotrány rávetülő árnyéka.

Ozzie Virgilről is mindenképpen érdemes megemlékeznünk. Manapság nem sok mindent mondhat a neve, tekintve hogy karrierje még az ’50-es évekre nyúlik vissza. 1956-ban ő volt az első dominikai játékos, aki a New York Giants színeiben bemutatkozott az Major Leagueben. A utility player második csapata a Detroit Tigers volt, ahol ő volt a franchise történetének első színes bőrű játékosa. Tizenhárom éves karrierje során több csapatban is megfordult, végül a Giantsből vonult vissza.

130321-virgil-virgil

Még ma is él az öreg (80 éves), akinek a fia is játszott a nagyligában, és Ozzie Virgil Jr. is kétszeres All-Star kaliberű catcher volt.

Egy másik élő legendáról, az első latinóként no-hittert dobott, Juan Marichalról már írtunk, mégpedig amikor az első, 2006-os WBC előtt beszélt nagyligás élményeiről az első dominikaiak egyikeként: World Classic beharangozó II.

Ha a jelenlegi WBC-győztes All-Star gárda nem lenne elég, nem is kell nagyon visszamenni az időben kiemelkedő dominikai játékosokat keresve. A Red Sox DH David Ortíz amellett, hogy a The Sporting News az előző évtized legjobb DH-nek választotta (a Sports Illustratednél is bekerült az évtized csapatába), kétszeres bajnok és nyolcszoros All-Star. De amiben egyedülálló, hogy két rekordot is tart az MLB-ben kijelölt ütőként: 401 HR ill. 1326 RBI áll a neve mellett a statisztika nagykönyveiben.

130321-pedro

Ortíz korábbi csapattársa, a jobb kezes dobóász Pedro Martínez is megérdemel pár sort: nyolc All-Star szereplése, egy All-Star MVP díja és egy bajnoki gyűrűje van. És ami a legfontosabb, hogy háromszor nyerte el a legjobb dobójátékosnak járó díjat, egyben ő volt az első dominikai, akit kitüntettek a Cy Young Awarddal.

A jelenleg is aktív játékosok közül talán a legnagyobb név, akit korunk egyik legnagyobb játékosának is tartanak: Albert Pujols. A santo domingói születésű first baseman szinte mindent elért, amiről az MLB-ben álmodni lehet: két bajnoki cím, háromszoros MVP, kilenc alkalommal választották be az All-Star csapatba, két Gold Glove, hat Silver Slugger, két Hank Aaron Award, Év Újonca-díj, és akár holnapig sorolhatnánk a további elismeréseit. Ő nem szerepelt ugyan az idei válogatottban, de a dominikai rosterben így is kitűnő játékosokat találhattunk: Miguel Tejada, aki korábban MVP is volt, José Reyes, Robinson Canó, Nelson Cruz, vagy Fernando Rodney, de róluk a napokban sokat írtunk a WBC-posztjainkban.

Az Our Game MLB-blog szerint így fest a mindenkori legjobbakból összeállított dominikai válogatott:

1B: Albert Pujols
2B: Robinson Cano
SS: Tony Fernandez
3B: Adrian Beltre
OF: Sammy Sosa
OF: Manny Ramirez
OF: Vladimir Guerrero
C: Tony Pena
DH: David Ortiz
UT: Julio Franco
P: Juan Marichal
P: Pedro Martinez
P: Bartolo Colon
RP: Armando Benitez
MGR: Felipe Alou

Egyértelmű, hogy Dominika el van eresztve kitűnő játékosokkal, ami valószínűleg a jövőre nézve is biztos táptalajt jelent a dominikai baseballnak, ami így hosszú távú virágzás előtt áll. Nem csak a térség, de az egész világ legjobbjaiként most minden elismerést megérdemelnek, mert tanári módon tolták végig ezt az egész tornát, és egyedüli veretlen csapatként kényszerítették térdre a világ baseballnemzeteit!

Dominika – találkozunk 2017-ben!

+++

A dominikai baseball történetéről bővebben az Our Game MLB-blogon olvashatsz:

Pride and Passion: Baseball in the Dominican Republic

A 2013-as World Baseball Classicról a ‘WBC’ tag, a dominikai válogatottról a ‘DOM’ címke alatt, az országról általában a ‘Dominika’ tag alatt találod további írásainkat. Baseballtörténeti cikkeinket pedig a ‘história’ címke alatt böngészheted.

 

One thought on “Ganador – A világ tetején

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük