Nagy arc – sok home run?

Sorban csapod a homárokat, és megnőtt az arcod? Egy új tanulmány szerint pont fordítva van – nagy az arcod, és ezért vagy nagy home run-vágó. Egy angol és egy japán pszichológus közös tanulmánya szerint  összefüggés van az baseballjátékos arcának arányai és long ball képességei között.

130416-arcHR

A két Londonban dolgozó tudós, Hikaru Tsujimura és Michael J. Banissy azt vizsgálták, hogy az egymás közti kommunikációnkban az egyik legmeghatározóbb tényezőnek, az emberi arcnak a szélesség-magasság aránya (fWHR azaz facial width-to-height ratio) olyan viselkedési formákkal áll kapcsolatban, mint a megtévesztési képesség, az agresszió vagy akár a pénzügyi képességek. (Minél szélesebb az állkapocs, annál magasabb az fWHR.)

Egy kicsit továbbgondolva aztán eljutottak olyan a sportokban fontos tényezők vizsgálatáig, mint a vezetői képesség, a győztes mentalitás és a sportszerű agresszivitás. Mivel ezek a kutatások eddig jobbára csak a kaukázusi típusú sportolók vizsgálatára szorítkoztak, ők fogták egy csomó japán profi baseballjátékos arcképét, az utolsó két év statisztikai adathalmazát, és összevetették az amerikai eredményeket a japán eredményekkel.

Először 104 a japán Central Leagueben játszó infielder és outfielder semleges, igazolványfotó szerű képét dolgozták fel, majd ezeket összevetették olyan 2011-es, számunkra jól ismert statisztikai adatsorokkal, mint az AVG, SLG, OBP, H, HR és RBI. Ebből az derült ki, hogy a korral csökken az arc szélesség-magasság aránya – innentől csak fWHR. A második felismerésük az volt, hogy az ütőteljesítménnyel viszont pozitívan arányos az fWHR, tehát ha minél magasabb ez az arány, annyál jobb ütő az illető.

Majd ellenőrzésképp elvégezték ugyanezeket a számításokat a 2012-es statokkal is – ebben 102 játékost vizsgáltak, akik közül 81-en mindkét évi merítésben benne voltak. Ekkor viszont az derült ki, hogy csak a home run-statoknál mutatható ki az arc arányaival általánosan kapcsolható összefüggés, a többi (AVG, SLG, stb.) statisztikai adattal csak néha korrelál az fWHR és HR összfüggés.

Mivel egyértelműen ki tudták mutatni a tesztoszteron-szinttől függő állkapocsszélesség meghatározta fWHR és a home run-statisztikák közti kapcsolatot mind az amerikai, mind a japán játékosok esetében, így arra a következtetésre jutottak, hogy etnikai csoporttól függetlenül általános érvényű a nagy arc-long ball képlet.

+++

Egyéb tudományos témájú írásaink voltak:

Balkezesek előnyben?

Sporttudomány: Chapman 105 mph-s rakétája

Labda(szét)szedők

Mit nézünk meg először?

Gullible info

Klónozzunk baseball-legendákat!

A kutatás tárgya: a baseball

Papírforma szerint

One thought on “Nagy arc – sok home run?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük