2014. szezon-visszatekintő III. – nyár

[:hu]Alig pár nap múlva kezdődik az idei szezon, úgyhogy gyorsan a végére járok a tavalyi idény összefoglalójának. A sorozat előző részeiben 2014 elejének történéseit vettem végig:

2014. szezon-visszatekintő I. – offseason

2014. szezon-visszatekintő II. – tavasz

A napi híreket továbbra is a Facebook-oldalunkon találjátok. De lássuk, mi történt tavaly nyáron! A linkeken megtaláljátok az eredeti cikkeket, ill. videókat, szóval csak klikk!

150311-byrd

A nyár izmosan kezdődött, Marlon Byrd ütője a labda érintése nélkül tört ketté a kezében lendítés közben. (Ezt később Puig is megcsinálta.) Alig pár héttel később a Rays DH Jerry Sands három ütésből három ütőt tört el. Zsinórban. A divattá vált combon ütőtörésben pedig nem csak a Reds-ász Cueto bukott meg csúfosan, de még Bro Harpernek sem sikerült eltörnie azt a fránya ütőt. CarGo hiába futott neki háromszor is, akkor sem sikerült neki.

A home runjai utáni Puig bat flip pedig már annyira mindennapossá vált, hogy az MLB The Show 2014-es konzoljátékban van egy jelenet, amikor a spori tanítja Puigot ütőt dobálni.

[:][:hu]

Akkoriban még a Braves, a Brewers, a Blue Jays, az Athletics és a Giants tűntek a legjobb formában lévő csapatoknak. Nem árulok el nagy titkot, hogy a végül bajnokságot nyert Friscón kívül egyik csapat sem jutott a rájátszásba. Év végére sokan meglepődtek a Giants playoff-szereplésén, holott nyár elején övék volt a liga legjobb mutatója. (42-22) És bár a Brewers év végére kipukkadt, a kecsörük, Lucroy lett az év egyik felfedezettje. A másik pedig a Houston alig 170 cm magas kettese, Jose Altuve. Spoiler alert, a Kansas nyár közepén az AL Central élére, az Orioles pedig az AL East élére állt. Ősszel aztán ez a két csapat játszotta az American League döntőjét.

És szintén spoiler alert, a World Series gm7 hőse MadBum tavaly nyáron már beírta magát a nagykönyvekbe azzal, hogy a baseballtörténelemben mindössze második dobóként ütött egy szezonban két grand slamet. De nem ő az egyetlen, aki nem esik kétségbe, ha a labdát ütőre kell cserélni. (Minek is kellene DH az NL-be? 😀 )

A visszavonulási cirkusza kellős közepén Jeter bejelentette, hogy az üzleti életben is a csúcsra tör, és egyszer majd csapattulajdonos szeretne lenni, mint példaképe, Michael Jordan. Év végén aztán elindította a The Player’s Tribune nevű oldalát, ahol a legnevesebb sportolók írnak sikereikről, sérüléseikről, gondolataikról. Az oldal bombasiker lett, mi is rendszeresen szemlézzük. Egy másik vállalkozásával is bekerült a hírekbe, résztulajdonosa lett egy olyan alsógatyákat gyártó cégnek, amik hűvösen tartják a Fabergé-tojásokat.

150404-sea-nyy

A tavalyelőtt télen Seattle-be igazolt Robinson Cano nyár elején tért vissza Bronxba, ahol a nézők megtapsolták egykori kedvencüket. Amikor aztán a Yanks utazott Seattle-be, Cano egy luxusórát ajándékozott a Kapitánynak. Texasban pedig az a fiatalabb Bush ex-elnök búcsúztatta, aki egykor a Rangers résztulaja volt.

Tampában viszont kisebb botrányt okozott, amikor a Yanks játszott ellenük, a stadionjuk félig se volt tele, és a nézők Jeter nevét skandálva drukkoltak az ellenfélnek. Maddon be is pipult, ami után aztán végképp nem lehet csodálkozni azon, hogy télen az első füttyre összepakolt, és Észak-Chicagoba költözött, hogy a Cubs edzője legyen.

A jenkik nyár elején sírták el magukat a szezonban először: kidőlt Tanaka, aki addig talicskán hordta a wineket Bronxba.

New York másik felében a legendásan béna ütő Mets-starter Bartolo Colon 9 év után ütött hitet, amit a dugout el sem akart hinni. Pár héttel később ráadásul egy dupla is összejött neki.

150311-colon

Nyár elején hetekig tartó szájkarate zajlott az akkor még a Raysben dobó Price és a bostoni Big Papi között. A cicaharc azon robbant ki, hogy a liga nem tiltotta el az Ortizt állítólag direkt ledobó startert. Volt ott bench clearing brawltól a nyafka kislányozásig minden, ami két, lúzer szezont futó csapattól csak kitelik. Ráadásul a fiatal Rays-starter Archernél is kihúzta a gyufát Big Papi a flegma ütőhajigálásával. A szintén az AL Eastben játszó fiatal 3B Machado az Athletics játékosokkal akasztotta össze az ütőjét, amiért ötmeccses eltiltás kapott.

Június elején váratlant lépett az Astros, és 5 éves szerődést adtak egy kisligás tehetségnek. Jon Singletont ugyan mindenki top prospectként tartja számon, de eddig nem volt szokás több évre előre lekötni a májer ligában még nem bizonyított tehetségeknek. Az összeg 10 millióról indul, de ha Singelton tényleg befutja a várt karrierívét, évi 7 milliót is kerehet a bónuszokkal együtt.

A tavalyi draft nem a legjobban sült el az első körben választó Astros számára, mert nem tudtak megegyezni az 1/1 pick középiskolai dobó Braidy Aikennel. A vállával volt gondjuk, és aki azóta kés alá is feküdt Tommy Johnnal. Ettől függetlenül szépen építik újra a franchise-t, és páran a közeljövő dinasztiáját látják bennük.

150311-torres

Bemutatkozott játék közben a dobók fejét a line drive-októl védő sapka, de a rikkancsokéra emlékeztető idétlen formája és a súlya miatt nem lett belőle nagy divat. A dobók védelmében pedig – hogy az elharapódzott Tommy John-műtéteket megelőzzék –, új, biomechanikus, a dobókart védő sportujjat teszteltek.

A rengeteg Tommy Johnnal kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy nyápicabbak-e a mai dobók, vagy pont a műtétekkel mentenek meg több karriert, mint régen?

Az elmúlt évtizedek egyik legszembetűnőbb változása a cseredobók gyakoribb használata lett. Mit jelent a modern bullpen?

Történelmi mélységekben volt az ütőteljesítmény: tovább domináltak a dobók, nagy divatja lett a shifteknek, és nem jött annyi jó ütőjátékos sem a főiskolákról a draftra. Amíg Amerikában sorban potyogtak a no-hitterek, a dobódominancia a direkt séták számát történelmi mélységekbe taszította, Kershaw már ekkor simázta az év végi Cy Youngját, és mélyrepültek a drága closerek, addig Japánban Shoei Otani ottani rekordot jelentő 160 kmh (101 mph)-s gyorslabdát pörkölt. Az alig 20 éves starter ha nem a dombon kezd, akkor az outfielden játszik.

150311-kate-upton

Nyárra már egyértelművé vált, hogy Verlanderrel gond van. A Cy Young-díjas, detroiti ász betlijeit sokan a barátnője, a bögyös modell Kate Upton nyakába próbálták varrni, aki ezt azonban kikérte magának. Ők is megcsinálták a vödör jéghideg vízet a nyakukba borítós saját videójukat, amivel eredetileg a Lou Gehrig-kórra hívták fel a figyelmet a kezdeményezők, de addigra inkább csak vicces videó-lánccá vált az egész.

A cserepiac már az All-Star hétvége előtt bepörgött. Az Oakland akkor még annyira komolyan gondolta a playoffot, hogy behúzták Hammelst és a Cápát a Cubsból. Megoldóni látszott az ekkora már nagyon unalmassá vált kérdés is, hogy költözik-e az Athletics San Joséba: plusz tíz évre aláírtak a jelenlegi stadionjukba.

Stanton bivalyerős homárjai baseball-történeti távlatokat nyitottak számára, és ő volt az All-Star hétvége új lebonyolítási rendszerű Home Run Derby-jének toronymagas esélyese. Ám a majd négy órásra nyújtott slugfesten végül zsinórban másodszor is Cespedes nyert 30 homárral. Az All-Star meccset az American League nyerte 5:3-ra. A búcsúzó Jeter hitet ért el 14. All-Star gáláján, és a búsongó Yanks-drukkerek 70 dollárért egy kis minnesotai infield salakkal vigasztalódhattak szuvenírnek.

150403-gwynn

A tavaly nyáron 54 évesen elhunyt Padres-legenda Tony Gwynnről azonban elfelejtettek megemlékezni az All-Star gálán. Halála kapcsán felmerült, hogy be kellene tiltani a rágódohányt, mivel Gwynn halálát is az ezzel kapcsolatba hozható nyirokmirigy-rák okozta. Egyes felmérések szerint már a középiskolai játékosok 11%-a rág dohányt, a profi játékosoknak pedig a harmada! A BoSox-legenda Curt Schillingnél is a rágódohánnyal kapcsolatba hozható rákot diagnosztizáltak. Kalifornia államban most tervezik végleg betiltani a használatát a baseballpályák környékén.

A Padresnek egyébként sem a tavalyi volt a legjobb idénye, nyár közepén kirúgták a general managerüket. Egy darabig úgy nézett ki, hogy akár női GM-jük is lehet, de végül a texasi GM-asszisztens AJ Prellert nevezték ki csapatvezetőnek San Diegoban.

A videóvisszajátszások addigra már mindennapossá váltak, sőt, egészen új taktikai elemként a Toronto edzője outot kért a saját játékosára, hogy pontot érjenek el, amire aztán Bob Melvin, az A’s edzője persze bepipult. A home plate ütközéseket tiltó szabállyal viszont továbbra is csak a gond volt, a bírók összevissza ítéltek.

Az Athletics az All-Star szünet után még komolyabbat húzott, és Bostonba küldte Cespedest Gomesért és Lesterért cserébe. Spoiler alert, az all in nem jött be, az Oakland csúnyán lemaradt a playoffról, a Red Sox pedig szinte a teljes rotációját kiárusította. A másik bombaboltot a Detroit abszolválta, egy három csapatot érintő cserében megszerezték David Price-t.

Augusztus végéig kellett várni az év első májer cycle-jére (1B, 2B, 3B, HR) A coloradói Cuddyer ütötte.

150404-hof

Nyáron három edzőlegendát iktattak be a Hírességek Csarnokába: ők LaRussa, Torre és Cox. A játékosok közül pedig Maddux, Glavine és Thomas kerültek be a Hall of Fame-be.

Tavaly júliusban volt Babe Ruth bemutatkozásának 100. évfordulója, akinek a  relikviái (ütők, labdák) egész szép pénzt hoztak a jubileumi árverésen, és előkerült egy 1929-es filmfelvétel az akkor rekordot jelentő 570. home runjáról.

De szintén ekkor volt a 25. évfordulója, hogy a hit-örökranglista verhetetlen királyát, a 4256H-t összeütő Pete Rose-t örökre eltiltották a baseballtól, mert tiltott fogadásokat kötött baseballmeccsekre. Azóta többször is felmerült, hogy ideje lenne ezt felülvizsgálni, de íme egy alapos és kikezdhetetlen érvrendszerű írás, hogy miért nem szabad ezen akár csak elgondolkodni sem. És ha már legendák, pláne botrányos legendák, tavaly töltötte be az ötvenet Barry Bonds.

A vicces legendákról pedig: tavaly nyáron volt a Seinfeld c. sitcom első epizódjának 25 éves évfordulója, amiben a közismert Mets-drukker címszereplő legjobb barátja a Yankeesnek dolgozott, és amiben szerepelt az akkor még a Yanks-edző Buck Showalter is, aki pár éve az Orioles-drukkerek atyaúristene. (a szerző is közéjük tartozik :)

Augusztus közepén választották meg az – azóta már mindenkinek ismerős – új ligafőbiztost, Rob Manfredet. Nem volt túl meglepő választás a személye, mivel hosszú évekig a leköszönt főbiztos, Bud Selig jobbkeze volt. Az idei ötletrohama annál inkább, de erről majd a holtszezont összefoglaló cikkben részletesen írok.

A kubai szövetség belegyezett, hogy a legjobbak külföldre szerződhessenek, természetesen nem az Államokba, hanem Mexikóba vagy Japánba. Despaigne, Cepeda és az azóta már kirúgott Gourriel tavaly be is mutatkoztak a japán bajnokságban. Tavaly nyáron pattant meg Kubából az Államokba Rusney Castillo, akinek az első bemutatójára 28(!) csapat képviselői mentek el. Végül augusztus végén a BoSox igazolta le 7év/72,5 millióért.

Júliusban került a Netflix műsorára a Sundance-fesztivál slágere, a legendás Portland Mavericks kisligás csapatát bemutató dokumentumfilm. A 70 perces film megnézhető a YouTube-on.

https://youtu.be/76VgVglC0Co

A jelen kisligásai perbe fogták a ligát, mert minimálbér alatti fizetéseket kapnak, ha kapnak. És szintén a kisligákban próbálgatták először az azóta már a májerben is bevezetett, a játékidő gyorsítását szolgáló új szabályokat. Az MLB-ben azért vált égetővé a kérdés, mert kiderült, hogy az átlagos meccsidő három óra fölé szaladt.

A tavaly nyári Little League World Seriesben tűnt fel az azóta nagy (reklám)karriert befutott 13 éves kislány, a fiúk között dobó Mo’ne Davis. Szinte azonnal nemzeti sztár lett, év végén pedig több amerikai újság is őt válaszotta meg az Év női sportolójának. Értelmes kiscsaj, nem szállt el a médiacirkusztól. Az LLWS-t végül a dél-korai csapat nyerte. Japán pedig megvédte női softball-világbajnoki címét.

Mindeközben Dél-Koreában a túlságosan elfoglalt drukkerek fanbotokat bérelhettek a Hanwa meccseire, hogy robotok helyettesítsék őket a nézőtéren.

Itthon és Európában persze mindent vitt a focivébé. A kolumbiai Radamel Falcao sérülés miatt ugyan kihagyta, de gyógyulás közben megvillantotta baseballtudását.

A legviccesebb interjúkat akkoriban a ChiSox starter Chris Sale adta, aki minden meccs után belecsempészett egy-egy ritka és különleges angol szót, amit a videó-kordinátoruktól kapott feladatként.

A tavalyi nyár egyik legfontosabb írása egy doppingcikk volt, a testépítő-oldalon megjelent írás kicsit jobban rávílágít a baseball szteroidkorszakára, mint bármelyik hivatalos maszatolás. És bár inkább az amfocistákról szólnak az efféle hírek, azonban a baseball-játékosok gyakrabban emelnek kezet az asszonyra.

+++

A szezon és a nyár közepén még nagyon kiegyenlítettnek tűnt az egész mezőny, de augusztus 31-ére már látszott, hogy melyik csapatok vannak igazán versenyben a rájátszásért.

150404-mlb140831

+++

Itthon pedig a nyáron adták át az új pályát Pestszentlőricen.

+++

A szezonnyitóig ugyan vadul ketyeg az óra, de már csak a playoff és a holtszezon összefoglalói vannak hátra, hogy emlékeidet felfrissítve ülhess be a tévé (gép, laptop, tablet, akármi) elé kedvenc csapatod idei első igazi éles meccsét nézni.

+++

A folytatás:

2014. szezon-visszatekintő IV. – playoff

+++

A tavalyi év szezonösszefoglalói voltak eddig:

2014. szezon-visszatekintő I. – offseason

2014. szezon-visszatekintő II. – tavasz

[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük