2015. szezon-visszatekintő I. – a holtidény I.

[:hu]Ugyan elkezdődött már az idei bajnokság, de ha nem követted szorosan az offseason eseményeit, akkor most csak kapkodod a fejedet, hogy: Mi ez a Padres? Ki ül a Rays kispadján? Kik dobnak a Cubsban? Kik játszanak Oaklandben? Mit csinál a WS-topesélyes Nats védelme? Ha pedig követted, mert mindennap olvasod a Facebook-oldalunk híreit, akkor sem árt a frissítés, mert elfelejthetted, mint a tegnapelőtti krumplis tésztát a menzán.

A Giants World Series-győzelmével végződött tavalyi rájátszásról itt olvashatsz:

2014. szezon-visszatekintő IV. – playoff

No, akkor mi is történt ősztől tavaszig?

Ahogy azt már múltkor írtam, még be sem fejeződött a bajnoki döntő, már megkezdődött az edző- és játékoskeringő. Először a klubvezetésekben történt változásokat veszem sorba, mégiscsak ők költik a tulajok pénzét, és ők rakják össze a csapatokat.

150407-maddon-bus

Apa kocsit hajt / via ESPN

[:][:hu]

A statisztika- és shiftguru Joe Maddon, a Rays karizmatikus edzője sokkolta a baseballvilágot a bejelentésével, hogy otthagyja a Tampát. Ez ugyan kevésbé volt meglepő annak fényében, hogy pár héttel azelőtt már távozott a general manager. A korszakos zseninek tartott Andrew Friedman megunta a floridai small-money small-ballt, és elfogadta a Dodgers ajánlatát, ő lett a baseball műveletekért felelős igazgató a Chavez Ravine-on. Több mint kétszáz millióból csak jobb MONEYballt játszani, mint tehetségeket felkutatni, olcsón kinevelni, és drágán eladni. A Dodgers téli költekezéséről lesz még bőven szó.

Baseball műveletekért felelős igazgató? Hogy ki kicsoda a klubházakban, és hány erős ember üli körbe az asztalokat, abban nem csak te vagy elveszve. Néhányan már kint sem értik, hogy ki és miről is dönt valójában.

Maddon eleinte egy év pihenőről beszélt, meg hogy körbeutazná Amerikát a luxusbuszával, de azonnal szóba hozták az összes üres – vagy üresedőnek tűnő – kispaddal Minnesotától Észak-Chicagón át Los Angelesig. A Dodgers-edző Mattinglyről pl. minden évben elhíresztelik, hogy forrósodik alatta a kispad, aztán mégiscsak marad.

A poén már úgyis rég lelőve, Maddon a Cubs kispadjára ült le. Akkora felhajtás lett körülötte azonnal, hogy Maddon-szemüveget kezdtek árulni potom öt dodóért. A szuper laza Maddon egy rundó italt ígért minden cubbienak az első nyertes meccsük után. Nincs róla hír, hogy leitatta volna Észak-Chicagót. Mindenesetre Maddon minden kapcsolatát nem szakította meg Floridával, mert a tampai, új, olasz étterme a legmagasabb, négy csillagos értékelést kapta az ottani lapoktól.

A cubbiek már ekkor benedvesedtek csak Maddontól, pedig hol volt még az igazolási szezon vége! Újra felfedezték a Vissza a jövőbe sci-fi klasszikus második részét, amiben Marty McFly azzal szembesül, hogy 2015-ben a Cubs a Miamit söpri a World Seriesben.

Ez ugye csak NL ligadöntő lehetne, de a film készítése idején (1989) még nem is létezett miami csapat. A lánykori nevén Florida Marlins csak 1993 óta játszik, és a nem miami-i, de szintén floridai Tampa pedig 1998 óta. Egy Cubs-Rays WS 4-0-lal lenne csak az igazán pikáns a Maddon körüli hercehurca miatt is! Az erőviszonyok ismeretében tuti milliomos lesz, aki megtette, és még be is jön.

A Cubs pikk-pakk lapátra tett edzője, Rick Renteria érthetően nem volt oda a szituációtól. Folyt. köv. Illetve annyira folyt. köv., hogy a liga még mindig vizsgálja a Tampa panaszát, miszerint a Cubs tisztességtelenül csábította el az edzőjüket. Floridában sem aprózták el az utódkeresést, egyből nyolcas listával nyitottak, végül az egykori kecsör Kevin Cash lett a befutó, aki a maga 37 évével a legfiatalabb minden májer edző között. Ezzel viszont az addig szintén edzőjelölt bencskócsuk, Dave Martinez is összepakolt, és követte Maddont a Cubshoz.

A csapat viszont megegyezett St. Petersburg városával, hogy maradnak. Merthogy a GM és az edző távozásával immár nyilvánosan is felmerült a Rays franchise költöztetése Montrealba. Tampában mindig is nagyon alacsony volt a meccsek látogatottsága és a tévés nézettség, Montrealban pedig az Expos 10 évvel ezelőtti távozása óta akarnak újra májer baseballcsapatot.

Hogy 2004-ben a Montreal Exposból hogyan lett Washington Nationals, arról itt írtunk: Hunt for October – Ki Kicsoda (NL, I. rész)

Az új ligafőbiztos szerint ahhoz, hogy Montreal kapjon egy új MLB franchise-t, előbb egy határozott igenre van szükség a várostól – egyrészt új stadion építésére, másrészt annak biztosítására, hogy oda járnak is majd az emberek baseballmeccsekre. A 2004-ben Washingtonba költöztetett ex-Montreal Expos a régi Olimpiai Stadionban játszott, és az utolsó éveiben már alig voltak nézői.

Nézzük röviden, melyik klubházakban történtek még változások:

Astros – új edző AJ Hinch

Braves – új GM John Hart

Cubs – új edző Joe Maddon

Dodgers – új GM Farhan Zaidi, új klubfőnök Andrew Friedman

D’backs – új edző Chip Hale, új general manager Dave Stewart

Padres – új GM AJ Preller

Rangers – új edző Jeff Banister

Rays – új edző Kevin Cash, új GM Matthew Silverman

Rockies – új GM Jeff Bridich

Twins – új edző Paul Molitor

Minden csapat edzőinek listája, és minden csapat general managereinek listája.

150415-duke-buck

Télen volt még egy jó pár hónapig tartó huzavona, a Blue Jays klubelnöknek akarta elcsábítani az Orioles general managerét, de Dan Duquette maradt Baltimoreban, a Toronto pedig hosszabbított Paul Beestonnal.

Ide tartozik, hogy a csapatulajdonosok novemberi, kétnapos kansasi találkozóján öt éves terminust adtak a az új ligafőbiztos Rob Manfrednek, aki 1998 óta dolgozott a leköszönt Bud Selig jobbkezeként, és januárban lépett hivatalba. De róla majd később hosszan, mert elég jól elszórakoztatott minket tavasszal a reformötleteivel – minden egyes áldott napra jutott valami hajmeresztő tőle.

Bud Selig pedig búcsút vett a baseball vezetésétől, amit 9 milliárd dolláros biznisszé fejlesztett. A 22 éves regnálásának tíz emlékezetes pillanata: új csapatok, Central divíziók, sztrájk, wild card, második wild card, zsetonvisszaosztás, interliga, döntetlen All-Star, Balco-botrány, Bonds és a videó-visszajátszás.

Na ennyit a klubvezetésekről, a következő részben repkedjenek a százmilliók!

+++

Hasonló témájú cikkünk volt:

Válassz kedvencet! (2015)

[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük