Baseball & dopping I. rész – A-Roid HR 660+

[:hu]Több részes sorozat írásába kezdek a baseball és a dopping kapcsolatáról. Mert három hete már, hogy…

2015. május 1-én, pénteken, a Yanks slugger Alex Rodriguez megütötte pinch hitterként az első, 21 éves pályafutásának pedig a 660. home runját. Nem is akárhol: a Red Sox elleni meccsükön a Fenwayben. Az ősi rivális otthonában érte utol a HR-örökranglista negyedik helyezettjét, Willie Mayst.

Maga A NAGYBETŰS baseballtörténelmi pillanat.

A videón jól hallható erről a közönség véleménye: zúg a búúú!

Azért utálják ennyire, ment jenki? Nem. A Fenway közönsége tavaly felállva tapsolta a Kapitányt az utolsó meccsein, és zúgott a Jeter-Jeter kórus. Bostonban. Egy jenkinek.

De akkor miért utálják ennyire a baseballsztárt, akinél csak három MLB-játékos ütött több home runt? És az a három: Barry Bonds*, Hank Aaron és Babe Ruth. Mögöttük negyediknek lenni nagyon-nagyon (nagyon-nagyon) kevesek kiváltsága. (Akkor kettejüké. Még egy home run, és egyedül követi őket. Azóta megtörtént, de nem ez a lényeg. Ezek csak számok.)

Miért utálja őt mindenki?

Kivéve persze a Yankees-drukkereket, akik az idei, meglepően jó szezonstartja után mintha megbocsátottak volna neki mindent. A mi kutyánk kölyke.

Mivel az egyszeri szurkoló memóriája pont olyan rövid, mint a prédikáció a hosszú kolbász előtt, kicsit beletúrtam a Play ball! archívumába, hogy segítsek emlékezni.

2013. február 10-én költöztünk a Facebookra a napi rövid hírekkel, akkor indult a Play Ball – Baseball Newz FB-oldal. Azóta több mint 9000 rövidhír jelent meg ott. (Dzsís!) A legeslegelső nap egyik cikke ez volt:

The Downfall of Alex Rodriguez

A-Rod bukása. Pont.

[:][:hu]

A 2012-es playoffban olyan halvány volt A-Rod, hogy Raul Ibaneznek kellett helyette becserélt ütőként megvernie az Oriolest a divízió-szériában. (Aztán kaptak egy söprést a Detroittól a ligadöntőben.) Nem is volt egészséges, még nyáron ledobta King Felix, nem gyógyult meg rendesen a keze, csípőműtét is várt rá azon a télen – belefér, korosodik, és sokat tett a csapatért az előző években. Oké, ezt minden drukker elfogadja.

Ám ekkor robbant a bomba.

Bob Ley - Outside the Lines - February 19, 2013

Jó estét, mai adásunkban betakarjuk A-Rodot. Ismét.

Az ESPN sportcsatorna “Outside the Lines” c. oknyomozó riportműsora 2013. február 1-én megszellőztette, hogy az akkor már közismerten gyanús, Biogenesis nevű, floridai cég “orvosa” saját maga injekciózta Rodriguezt. Ez akkor ebben a kontextusban teljesen egyértelmű doppingvád volt. (Akkor már fél éve célkeresztben volt a cég, mivel 2012 augusztusában egy teszten megbukott az egyik ügyfelük: Melky Cabrera. Ötven meccses eltiltást kapott, és elkezdődött a Biogenesis-saga. Az ügyet egy Miami New Times nevű hetilap verte nagydobra.)

Ebben a posztban nem fogok kitérni a Biogenesisre, a dizájner doppingszereikre vagy az összes érintett játékosra. A sorozatban időrendi sorrendben visszafelé haladva szeretném feldolgozni a baseball és a dopping kapcsolatát, hogy amikor a végére érünk, akkor már csak kedvesen mosolyogjunk a XIX. századi, alkoholista kótyagosokon. Addig szó lesz majd Adderallről, Toradolról, BALCO-ról, Barry Bonds*-ról, HGH-ról, anabolius szteroidokról, testépítőkről, a Bash Brothersről és a South Parkról, a bepapírozva (LSD-n) dobott no-hitterről, amfetataminokról, kisligásokról, dominikaiakról, koffeinről és persze az alkoholról. Kábé. De most csak szigorúan az elmúlt bő két év eseményeiről és kizárólag Alex Rodriguezről.

szerk. A poszt nem laikus-barát, nem árt ha nagyjából tisztában vagy a baseballal és az aktuális nevekkel, eseményekkel. Bocs, ez itt egy baseball-blog.

150513-raffy

Raffy Palmeiro: „Never. Ever. Period.”

A poszt nem vádirat. Nem gyűlölködni akarok, hanem emlékeztetni. Orioles-drukkerként átéltem a 8-9 évvel ezelőtti BALCO-botrányt, amiben az egyik érintett klubház a b’more-i volt. Átéltem, milyen amikor a – szörnyen rossz, csapnivaló szezonokat futó – csapatod sztárjairól kiderül, hogy doppingolnak. Kijózanító.

Mert amikor a kedvenc csapatod játékosairól lát napvilágot a hír, hogy bizonyíthatóan bökik magukat, naív szurkolóként sokkot kapsz. Na ne, pont ők? Nem, nem lehet igaz!

2013 elején A-Rod estében azonban szó sem volt ilyesmiről. Ő négy évvel azelőtt, 2009 februárjában egyszer már bevalotta, hogy 2001 és 2003 között, a texasi éveiben használt doppingszereket. A teljes akkori interjú – kb. 40 perc négy részben:

szerk. A pattintott őskőkorszakban, 2009-ben még max. 10 percet lehetett YT-ra feltölteni, ezért van négy részre vágva.

Alex 1994-ben, 18 évesen Seattleben kezdte a karrierjét, és nagyon nagy tehetségnek számított, az első teljes szezonjában (’96) már All-Star volt. 2001-től a Rangersben lett szupersztár, ott már évi 22 milliót keresett. Állítása szerint ott nyúlt először doppingszerekhez, holott a gyanú már pályafutása elejétől körbelengte. 2004-ben elboltolták Bronxba Alfonso Sorianóért, és 2007 végén kapta meg a csapattól a 10 évre szóló, 275 millió dolláros szerződését. Ez azóta is ott van a legdrágább sportszerződések képzeletbeli – és nagyon is valóságos zöldhasúakkal kipárnázott – dobogóján. A karrierstatjai, címei, szerződései, stb: baseball-reference.com/players/r/rodrial01.shtml

Yankees Spring Training

A 2009-es gyónás sajtótájékozatója a tavaszi táborban:
az asztalnál: Girardi edző, Cashman GM és A-Rod;
az első sorban: SP Pettitte, SS Jeter és C Posada;

Back to A-Roid! Két évvel ezelőtt tehát már senki nem lepődött meg azon, hogy a legújabb doppingbotrányban is érintett. A csaló ismét csalt, ez volt a közvélekedés. Ha nem hiszed, íme egy hosszú és részletes írás a karrierje legelejétől újra és újra és újra felbukkanó gyanúról:

Chronicling Alex Rodriguez’s Journey from Immortal Superstar to Cheat

Ennek a véleménynek adott hangot a mi egyik első Facebook-posztunk is, de nézzük, mi történt azóta! Kronologikus felsorolás következik. Hosszú lesz, dobj be egy kontyalávalót!

szerk. Nem terveztem ilyen hosszúra, istenbiz’. Max két nap alatt készen leszek vele, ez volt a terv május másodikán. Aztán ahogy rádöbbentem, milyen mély mocsár ez, fel se ocsúdtam, és elnyelt. A következő részek kevésbé lesznek ennyire idegörlően aprólékosak, ígérem. De az itt következő szövegtengerből nagyon jól látszik, hogy milyen küzdelmes sakkbox-játszma folyik a doppingbotrányok hátterében. Legközelebb már nem kell részleteznem.

A sztori főszereplői: (a nevek alatti linkeken wiki róluk)

Alex Rodriguez – NYY slugger;
Anthony Bosch – a Biogenesis főnöke;
Bud Selig – leköszönt MLB-főbiztos;
Rob Manfred – jelenlegi főbiztos;
az MLBPA – a játékosok szakszervezete;
Yuri Sucart – A-Rod kuzinja

Minden további információ a cikkben két kézzel szórt források linkjein. A saját archívumunkon kívül csak az A-Rodot nagyon utáló New York-i bulvárlapok, a NY Post és a Daily News archívumait használtam. (Minél jobban utálják, annál többet írnak róla alapon.) A jogi szövegekben a Petrocelli-emlékeim lehet, hogy megcsaltak, de azoknál is ott a forrás, ha jobban képben vagy az angolszász jogrendszer sajátosságaival.

No, lássuk, mit írtak a lapok az elmúlt bő két évben A-Rodról!

+++

150504-kapucnis-arod

„Nedves a dohány, kevés a lé, baj van, baj, ez nem oké!”

2013. febr. 15.

Megindulnak a találgatások, hogy mit tehet a Yankees az A-Rod körül kialakuló botrányban. Akkor még öt év és 114 millió dollár volt hátra a szerződéséből. Kispadoztassák full fizetésért? Megpróbálják elboltolni úgy, hogy lenyelik a fizetését? Simán kitegyék? Megtámadják a szerződését, ha végül tényleg eltitják?

Nos, kábé ez volt a hangulat szinte azonnal. Ennyire nem volt lehetősége sem arra, hogy kiálljanak mellette, vagy hogy megvédjék. Mindenki elhitte, a csapat is, hogy doppingolt. Bemondásra. Bizonyítékok nélkül.

2013. febr. 20.

Előkerülnek az első dokumentumok, amik azt bizonyítják, hogy A-Rod fizetett a Biogenesis szolgáltatásaiért – esetenként 3-4000 dollárt. Az MLB részéről az a Rob Manfred vezeti a vizsgálatokat, aki az idei évtől a liga főbiztosa. Akkor már évek óta Bud Selig jobb kezeként, chief operating officer of the MLB pozícióban az egyik fő területe a dopping elleni harc volt. Nem mellesleg a Harvardon magna cum laude végzett jogász.

2013. március 11.

A-Rod unokatestvére, Yuri Sucart öt milliós pert készül A-Rod nyakába varrni.

A kuzin Rodriguez egész pályafutása alatt – Seattletől New York-ig – a játékos legszűkebb környezetéhez tartozott. Ő volt az, akit A-Rod a 2009-es beismerésen bemártott, hogy Yuri szállította neki Dominikából a doppingszereket, és ő injekciózta. Akkor örökre kitiltották a Yankees klubházból, és kábé tönkre is ment. 2012-ben 33 ezer dollárért eladta Rodriguez 2009-es bajnoki gyűrűjének másolatát, ekkor romlott meg végleg a viszony kettejük között. (Látszólag.)

2013. március 29.

A-Rod egymaga többet keres abban az évben, mint az Astros egész kerete: 29 millió vs 25 millió

2013. március 31.

150512-nyt-arod

Alex Rodriguez sajtótörténelmet ír, övé az első Instagram-fotó a patinás The New York Times címlapján. Az esetről az index.hu kultúrrovata is beszámol.

A cikk maga egy hosszú írás arról, hogyan jutott A-Rod a szerződéséhez 2007-ben. A 10 év/275M$ akkor a baseball és a profi sport történetének legnagyobb összegű szerződése volt.

2013. április 17.

Illegális high stake pókerhálózatot lepleznek le New Yorkban, amit az orosz maffia irányított, és 50 milliós pénzmosás zajlott a hátterében. Sztárok egész sora keveredik az ügybe: Tobey Pókember Maguire, Leonardo DiCaprio, Ben Géza Affleck, Matt Pókerarc Damon és persze Alex Rodriguez. Rögtön összekötik A-Rod szerencsejáték-függőségét a doppingbotrányaival: Alex Rodriguez just might have a serious problem

Feds_take_down_high-stakes_poker,_sports_booking_ring_used_by_A-list_celebs,_Wall_Street_fat_cats_-_NY_Daily_News_-_2015-05-04_16.43.20

Hólepte tájakon siklik a galerista playboy és Leo Romeo tekintete

2013. május 6.

Előszor kerül szóba az esetleges eltiltás. Rögtön 100 meccses kaszáról beszélnek – de nem ám csak A-Roddal, hanem az összes érintett játékossal kapcsolatban! Holott ekkor még – állítólag – semmi bizonyítéka sincs a ligának. (Később majd kiderül, miért nem tudott azokról a közvélemény.)

2013. június 5.

Néhányan megkérdőjelezik a liga módszereit: elbukott doppingvizsgálat nélkül, közvetett bizonyítékokra hivatkozva akarnak eltiltani játékosokat? „És ezt így hogy?”

2013. június 6.

Már egyértelműen a Yankees és Rodriguez megromlott kapcsolatáról cikkeznek.

2013. június 26.

Cashman GM a sajtón keresztül üzeni a sérült A-Rodnak, hogy „kussoljon a francba” (STFU), ne twittelgessen arról, mennyire készen áll a játékra. Ha majd a csapatvezetés is úgy látja, akkor szólnak neki.

2013. július 3.

Kiderül, hogy egy ex-Biogenesis-alkalmazott, Porter Fischer egymillió dollárért akarta rásózni Rodriguezre a végül a Miami New Timesban nyilvánosságra került dokumentumokat. A-Rod visszautasította a zsarolásnak is nevezhető ajánlatot.

szerk. Olvass csak tovább…

2013. július 9.

A liga világossá teszi, hogy el akarják tiltani a Biogenesis-botrányban érintett játékosokat, köztük A-Rodot.

2013. július 14.

A liga emeli a tétet, már 150 meccses eltiltást szánnak Rodrigueznek. (A fentebb már említett, pöttyös múltja miatt.)

2013. július 21.

A liga a játékos-szakszervezet (MLBPA) tudomására hozza azok névsorát, akik eltiltásra számíthatnak. Köztük A-Rodét.

2013. július 22.

65 meccsre eltiltják Ryan Braunt (MIL, RF), aki egyedüliként bukott meg doppingteszten. A véleménycikkek az A-Rod feje fölött gyülekező, fekete felhőkről írnak. (Értsd: neki meszeltek.) Az idiótán gagyi 3D-animációról elhíresült tajvani NMAtv beszámol a doppingbotrányról és Braun eltiltásáról:

2013. július 24.

Kiderül, hogy A-Rod nem csak a Yanks csapatorvosához jár, hanem felkeresett egy másik dokit is, aki nem látta azt a sérülést a combizmán, amivel kispadoztatták a Yankeesben. A GM Cashman szerint a slugger szerződést sértett azzal, hogy egy másik orvos véleményét is kikérte.

2013. július 28.

A liga állítólag választás elé állítja Alexet: vagy “fizetés nélküli szabadságra” megy 2014-ben, vagy örökre eltiltják.

2013. július 29.

Az örökös eltiltás lehetőségét többen jogszerűtlennek, éppen ezért valószínűtlennek ítélik. A Business Insider lehoz egy grafikont, amin A-Rod teljesítménye és fizetése van párhuzamba állítva (WAR/M$), ezzel magyarázva, miért lenne tökéletes megoldás a Yankeesnek (és főleg a pénztárcájuknak) az örökös eltiltás:

150504-a-rod-chart

< a fizetése milliókban | Wins Above Replacement >

2013. augusztus 1.

Joe Posnanski sportújságíró egy rövid cikkében időrendi sorrendben vázolja, hogyan jutott el A-Rod a szupertehetségtől a szupersztár státuszon át a szupermumusságig. „’cause I’m the Boogie Man…”

2013. augusztus 2.

Rehab felkészülési meccsen, a Yankess AA-filiálé Trentonban ütött home runja után bevallja, hogy az egész jogi csűrés-csavarás ugyan neki már zavaros, de egyértelműen látja és érti, hogy páran a baseballon kívül akarják őt tudni.

2013. augusztus 3.

A liga elkezdi megszellőztetni, bizonyítékaik vannak arra, hogy Rodriguez 2009 óta minden egyes évben doppingszert használt, és ezt pár napon belül meg is mutatják neki és az ügyvédeinek. (2009 azért fontos ebben az esetben, mert ugye akkor vallotta be, hogy előtte igen, de soha többet!)

2013. augusztus 5.

A liga 50 meccsre elmeszel 12 játékost, akik érintettek voltak a Biogenesis-ügyben, és elfogadták a büntetést, nem kívántak élni a fellebezés lehetőségével. (Cruztól Cervelliig)

Még aznap eltiltják A-Rodot is – ám mivel ő nem fogadta el az 50 meccset, augusztus 8-i kezdettel 211(!) mérkőzésre szóló kaszát kap. Ez az év maradéka plusz az egész 2014-es szezon. A büntetés csak a fellebbezés elbírálása után lép érvénybe. Girardi edző kijelenti, ő továbbra is kezdőként számol vele.

Általános vélemény, hogy a liga példát akar statuálni A-Roddal.

2013. augusztus 6.

Az összes újság címlapján ez a fő sztori.

szerk. Sajnos a Newseum.org megszűrte az archívumát, és csak az igazán fontos(nak tűnő) történelemi eseményekről tartották meg a címlap-archívumukat. Az A-Rod sztori mára már csak valami huszadrangú bulvársztori valamikor tegnapelőtt előttről. De hát éppen ezért írom ezt a posztot 😀

2013. augusztus 7.

Felmerül az a magától értetődő kérdés, hogy a Barry Bonds-balhé már túl rég – pedig nem 80-100, hanem 8-10 éve! – történt, és Alex Rodriguez az új közellenség?

150504-bond-756

Barry Bonds* HR no.756 (2007. aug. 7. )

2013. augusztus 9.

Az A-Rod-sztori eléri az országhatárt, kicsekkol Ferihegyen, és meg sem áll az index címlapjáig!

SportGéza: Mintha Messit kifütyülnék Barcelonában

A hülye címen kívül –  mert a magyar ugye idóta, mindenképpen fodbalos hasonlatot kell a szájába rágni, különben még ijedtében leesik a négyökrös szekérről, és torkán akad a furuglája – ez egy nagyon korrekt írás. A címet leszámítva KÖTELEZŐ, ha képben akarsz lenni idáig: teljes A-Rod portré karrierestül, doppingostul. Minden, de minden, amit addig tudni lehetett. Ráadásul laikusok számára is érthetően, szóval tényleg kötelező.

2013. augusztus 10.

A Yankees megbünteti A-Rodot és a szintén érintett Cervellit, mivel megsértették a szerződésüket. Rodriguez 150 ezer dolláros büntetést kap. Ez egy napi fizetése.

2013. augusztus 11.

Kiderül, hogy A-Rod 2012-ben titokban találkozott a 8-9 évvel ezelőtti BALCO-botrány főszereplőjével, a börtönbüntetését akkor már letöltő Victor Contéval, hogy tanácsokat kérjen tőle a “táplálékkiegészítőivel” kapcsolatban.

150513-conte

Alex, you take the red pill – you stay in Wonderland.

Conte tagadja, hogy bármi illegális dolog akár csak szóba is került volna – de a tejszínhabot már odafújták a torta tetejére.

2013. augusztus 13.

Megszólal az előző évben AL Év újonca díjat nyert Mike Trout: ő azonnal egy életre eltiltaná a doppingoló játékosokat.

2013. augusztus 14.

A négy nappal azelőtti (csapat)büntetésre válaszul Rodriguez felfogadja a híres-hírhedt new yorki sztárügyvédet, Joe Tacopinát. A-Rodnak ekkor már komoly ügyvédi háttere volt, amit ezentúl Tacopina fog össze. Tacopinát a lapok a “leggyűlöltebb játékos leggyűlöltebb ügyvédének” nevezik.

Az olasz származására büszke Joe Tacopina az amerikai sztárügyvédkedés mellett a Bologna FC jelenlegi 1909 elnöke (igen, Serie B, igen, calcio), aki akkoriban még az AS Roma (igen, Serie A, igen, calcio) igazgatóságában ült!

150504-tacopina-bologna

„Rossoblu forza Bologna, rossoblu Bologna alè, siamo sempre con te…”

Az első közös lépésük kiindulási alapja az, hogy a csapat a csicska büntetéssel – egy napi fizuja volt a 150 lepedő – meg akarja őt törni, és ki akarják tenni, hogy a Yankees megússza a szerződéséből még fennmaradó száz+ millió dollár kifizetését. Baráti csetepaté, ugye? Hohohó, hol van még a vége! Nem 660-nál, de nem is 661-nél!

2013. augusztus 15.

Bejelentik, hogy kerül amibe kerül, kivágják A-Rodot a készülő Yankees-gyerekrajzfilmből.

2013. augusztus 16.

A CBS “60 Minutes” c. műsora kideríti, hogy februárban Rodriguez köreiből szivárogtatták ki az első olyan dokumentumokat, amikben Braun és Cervelli is meg van nevezve. Később kiderül, hogy mindkét félnél más és más (lopott) Biogenesis-papírok voltak, és ahogy A-Rod ügyvédei rájöttek, hogy a ligánál csak az ügyfelükre terhelőek vannak, a sajtón keresztül átpasszoltak pár olyat, amiben Braunról és – az akkor Alex csapattárs(!) – Cervelliről is szó esik. Pesten csótányok tenyésznek, New Yorkban patkányok lepik el a csatornákat.

a-rod-cervelli

Most mondd meg, Francisco, mit egyek? Brokkolit?

A hírre felrobban a Twitter. Az akkor még Bostonban dobó John Lackey nem érti, hogyan játszhat még A-Rod?

2013. augusztus 18.

A mindig is szívélyes hangulatú Yanks-BoSox harmadik inningjében a bostoni starter, Ryan Dempster teljesen egyértelműen, tök direkt ledobja Rodriguezt. A Fenway közönsége felállva tapsol. A bíró figyelmezteti a dobót és a kispadokat. A Yanks edzője, Joe Girardi odarohan a sporihoz, és vörös fejjel üvöltve követeli tőle, hogy vágja ki Dempstert a meccsről.

A bíró kivágja.

Girardit.

A kispadok közelebb szaladnak megnézni, mi történik, de nem lesz belőle bunyó, se kiállítás. A lelátóról zúg a „Csaló vagy!”

A hatodik inningben, két ütéshez állással később Dempster egyik gyorslabdáját A-Rod kivágja jó mélyen középre a lelátóra: szóló home run (no. 649)

Rodriguez körbekocog, megáll a home platen, és az égre mutat mindkét kezével, pont ugyanúgy, ahogy a bostoni DH – és helyi bálvány – Big Papi Ortiz szokta. A labdát elkapó nézőnek a lelátóról zúg a „Dobd vissza!”

2013. augusztus 19.

Tacopinát egy reggeli tévéműsor vezetője szembesíti azzal a levéllel, amit állítólag ő is aláírt, és arról szól, hogy mindkét fél nyilvánosságra hozhatja a birtokában lévő információkat, nincs titoktartási kötelezettség. A levél megemlíti a liga összes forrását. Tacopina csapdának és olcsó reklámfogásnak minősíti a levelet.

2013. augusztus 20.

Dempster öt meccses eltiltást kap.

2013. augusztus 26.

A Forbes gazdasági magazin 175 millióra taksálja Alex Rodriguez vagyonát.

2013. szeptember 20.

A-Rod megdönti a Yankees-legenda Lou Gehrig 75 éve fennáló örökrekordját, a Giants ellen megüti 24. karrier-grand slamjét. A csapaton kívül mások nem tulajdonítanak ennek különösebb jelentőséget.

szerk. grand slam: lepucolja a bázisokat, négy pontos home run. Ez volt A-Rod 654.HR-ja. Abban az éveben az utolsó.

2013. szeptember 21.

A-Rod csúcsügyvédi csapatának fenntartása havi(!) több százezer dollárjába kerül. Csak Tacopina óradíja 950 dollár. A tucatnyi tanácsadó többsége ügyvéd, de van köztük PR-szakember és egy ex-szövetségi ügynök (FBI) által vezetett magánnyomozó iroda is, akik pl. a Nemzetközi Valutaalap szexbotrányba keveredett elnökének, Dominique Strauss-Kahnnak is segítettek.

2013. szeptember 25.

Alex Rodriguez utolsó meccse a szezonban. A Yankees otthon 8:3-ra kikap a Tampától, A-Rod statjai a meccsen: 0-3, 2K

A szezonstatisztikái: 44 G, 38-156, 21 R, 7 HR, 19 RBI, 4 SB, .244/.348/.423, 0.3 WAR

2013. szeptember 28.

A 12 éves kiskölyök, aki a nézőtéren elkapta a történelmi 24. grand slam labdáját, visszaadja az ütőnek, merthogy A-Rod keményen megdolgozott azért a rekordért. Jó srác.

Alex Rodriguez kihagyja a Yanks utolsó, Astros elleni szériáját, hogy az ügyvédseregével a 211 meccses eltiltása ellen küzdjön. Napokon belül megkezdődnek a meghallgatások a fellebezése ügyében. A-Rod fárasztó tehernek nevezi az egész hercehurcát.

A Yankees 2008 után először, az elmúlt 19 évben csak másodjára nem jut be a rájátszásba.

2013. szeptember 30.

A Biogenesis-tulaj Anthony Bosch tanúvallomásával megkezdődnek a meghallgatások.

2013. október 2.

A-Rod minden vádat kategorikusan tagad. Ügyvédei előhúzzák a varázskalapból a híres Csubakka-védelmet, azt állítva, ha Rodriguez doppingszert kapott Anthony Boschtól, akkor az csapta be őt. A Biogenesis-tulaj előzőleg természetesen azt vallotta, hogy A-Rod nagyon jól tudta, mit vásárol tőle. Ha már egyszer személyesen ő maga injekciózta. Újságírók kérdésére, hogy sikerült az első nap, Tacopina válasza: „Jól.”

150506-protest

A liga New York-i székháza előtt A-Rod mellett tüntetők

2013. október 3.

Rodriguez képviselői tagadják, hogy a Csubakka-védelmet használnák, és egyébként is tilos minden információ kiszivárogtatása. A Yankees továbbra is számít a játékosra következő évi terveiben a hármas bázison. Ha nem tiltják el.

2013. október 4.

Alex Rodriguez beperli Bud Selig-et, az akkor regnáló ligafőbiztost, amiért az ki akarja golyózni a baseballból. Megvádolja a ligát, hogy lopott dokumentumokat használ fel az ellene folytatott boszorkányüldözésben.

Nem sokat késik az MLB válasza: kétségbeesett kibúvó keresés.

A-Rod emelett beperli a Yankees csapatorvosát, dr. Christopher Ahmadot is, hogy az félrekezelte csípősérülését 2012 októberében. Ezt már a csapat sem veszi túl jó néven.

2013. október 5.

Újabb csavar: kiderül, hogy nyár végén a játékosok szakszervezetének (MLBPA) is nekiugrott. Augusztus 22-én levelet írt nekik, amiben kifejezte csalódottságát, hogy nem állnak ki mellette. (Akkor ugye már repült a 211 meccses kasza.) A szakszervezet szerint az ő dolguk a jogvédelem, és nem a doppinggyanúba keveredett játékosok nyilvánosság előtti mosdatása. A-Rod ügyvédei szerint Michael Weiner MLBPA-igazgató augusztus 6-án, a büntetés kihirdetésének másnapján megpróbálta rábeszélni a játékost, hogy fogadja el az eltiltást, és ne fellebbezzen ellene.

2013. október 6.

A-Rod = Lance Armstrong?

2013. október 13.

A Yankees GM Brian Cashman pótolhatatlannak nevezi a játékost, akivel szeretnének 2014-ben is számolni.

Hogy hogyan sikerült a Yanks szezonja, arról a NYY Hungary írt akkor: Gondolatok a 2013-as szezonról

2013. október 14.

150507-tacopina

Ne nézzé, olvassá!

Botrány az “operában”! Nyilvánosságra kerül, hogy a két héttel azelőtti meghallgatásokon a Csubakka-védelem kudarca annyira megviselte Tacopinát, hogy a súlyos maffiózó imidzsű ügyvédet úgy kellett leszedni a Biogenesis-tulaj Tony Bosch egyik ügyvédjéről. Tacopina zokon vette, hogy folyamatosan Bosch verzióját kellett hallgatniuk. Az egykori hokijátékost – aki a fősulija büntetőperc-rekordjának büszke tulajdonosa – feldühítette Bosch egyik védőjének beszólása: ha Bosch sittre kerül, oda nem egyedül fog menni. Tacopina nekiugrott, de pechjére a kekec ügyvéd, Julio Ayala a fősulin amfocista volt, ám mielőtt igazi cross-sportbunyó kerekedett volna, szétkapták őket. Az a fránya latin vér…

2013. október 16.

Részleteket közölnek egy hamarosan megjelenő könyvből, amiben arról ír a szerző, hogy A-Rod luxusapartmanjában a leggyakoribb vendégek a pillangók voltak, gyakran kettesével. Ráadásul éles váltásban fogadta őket az akkori barátnőjével, Cameron Diazzal. A lányok mentek, Diaz jött. Diaz ment, a lányok jöttek. Magas élet.

A-Rod szóvivője, Ron Berkowitz azonnal tagadja az egészet.

A kecója a szuperluxus ingatlanként ismert manhattani Central Park West 15-ben volt, havi 30 ezer dollárért bérelte, és olyan szomszédai voltak, mint Sting, Denzel Washington, Robert DeNiro meg néhány komoly tőzsdecápa. A házban barátságtalan, nárcisztikus pöcsfejnek (douche) ismerték, aki istennek képzeli magát. Nahát!

Hogy mekkora szoknyapecér, arról már itt a blogon is írtunk: Alex Rodriguez és a csajok

150506-kristindavis

Nagyipari bőrszivarsodró kézimunkás

A Picasso-album előtt, félrecsúszott topban pózoló hölgy New York egykor legismertebb elit madamja, Kristin M. Davis, aka Manhattan Madam, akitől A-Rod nem csak lányokat rendelt, de randizott is vele. Nem cukrászdába jártak sütikézni, de komolyan egymásra voltak kattanva. A madam legismertebb ügyfele, New York kormányzója, Eliot Spitzer volt, aki aztán bele is bukott a kirobbant prostibotrányba. Mint később kiderült, ő és A-Rod lyuksógorok voltak.

2013. október 17.

A-Rod drukkerei weboldalt gründolnak kedvencüknek, ahol akkor aláírásoddal támogathattad az ügyet. A legfőbb ellenség természetesen Bud Selig volt, akit néhány, a ligaszékház előtt tüntető gyerekgyilkosnak nevezett. Dafuq, de ezt senki nem értette.

2013. október 18.

Kiderül, hogy a liga tényleg fizetett a papírokért!

125 ezer dollárért vásárolták a – bizonyítékként felhasználni kívánt – iratokat, amiket egy volt Biogenesis-alkalmazott lopott ki a cég irodájából. A liga tagadja, hogy tudtak volna a dokumentumok illegális forrásáról.

2013. október 21.

Rodriguez és Tacopina nyilvánossá szeretnék tenni a meghallgatásokat.

Az első forduló utolsó napján kategorikusan tagadja a tiltott teljesítményfokozók használatát: „Absolutely not.”

Egy cikk felsorol öt indokot, amiért inkább A-Rodnak kéne szorítani a Biogenesis-botrányban, mintsem a ligának:

 1. nincsenek közvetlen bizonyítékok, nem bukott meg teszten;
 2. nincs olyan, hogy 211 meccses eltiltás, ez statárium;
 3. az 50, 100, 150-es kaszasor minden hivatalos eleme ki lett hagyva az eljárásból;
 4. egész egyszerűen megbélyegezték;
 5. és a liga saját felelőssége a dopping-ügyekben? azzal mi van?

2013. október 23.

Egy hónap tárgyalási szünet.

Tacopina elárulja, hogy az ügyfele 300 ezer dollárt költött magánnyomozásra, annak bizonyítására, hogy a ligának nincs bizonyítéka ellene. Stimmt?

Egy névtelen forrás szerint 200 ezer dollárt fizettek ugyannak a volt Biogenesis alkalmazottnak (Gary Jones), aki a ligának 125 ezer dollárért adta el a lopott dokumentumokat. A nap hőse. Mindkét félnek adott el a lopott doksikból, és bezsebelt 325 ezer dollárt.

További 200 ezer dollárért vásároltak egy videófelvételt, amin a liga képviselője százdodósokban fizet Jonesnak. Ezt állítólag Rob Manfred is elismerte egy zárt ajtók mögötti meghallgatáson.

150509-jones

Jelenetek 125 ezer dollár átadásáról: I see lots of benjamins!

A-Rodék még további 100 ezer dollárt költöttek a liganyomozó Dan Mullin és egy Biogenesis-alkalmazott nő közti (szöveges) üzenet megszerzésére, ami azt bizonyítja, hogy ott nem csak lopott iratok kereskedelméről volt szó. It’s so hot in Florida.

Ez az első nyilvános beismerése annak, hogy Rodriguez és csapata pénzt s paripát nem kímélve indultak csatába.

A doppingvádakat továbbra is kategorikusan tagadják, ahogy Manfred is A-Rodék vádait.

2013. október 26.

Bud Selig átadja – az akkor még St. Louisban játszó – Beltránnak a Roberto Clemente-díjat, majd lenyilatkozza, hogy részéről teljesen rendben van, hogy fizettek a Biogenesis-iratokért.

2013. október 29.

A liga megpróbál mielőbb túl lenni az ellene benyújtott “boszorkányüldözési” peren (ld. okt 4.).

Az A-Rod elleni vizsgálatban kijelölt választottbíró, Fredric Horowitz közli, télnél előbb nem lesz döntés a slugger ügyében.

Az MLB egy manhattani bíróságon szeretne megbizonyosodni róla, hogy tényleg A-Rod PR-csapata szivárogtatta-e ki a Braunra és Cervellire nézve terhelő dokumentumokat. Az előbb említett Gary Jones ugyanis más és más papírokat adott el a ligának, ill. Rodriguezéknek. A legviccesebb, hogy a liga A-Rodék jóhiszeműségében bízva kérné ki a doksikat, míg A-Rod szóvivője azt állítja, hogy nem az MLB-vizsgálat miatt vagy az ellen nyomoztattak dollárszázezrekért. Csak úgy, hobbiból. Jóhiszeműen.

2013. október 30.

A Red Sox megnyeri a World Seriest, hivatalosan is véget ér a 2013-as szezon.

150506-koji

Irány a lejtő!

2013. október 31.

Alex Rodriguez rövid nyilatkozatban erősíti meg a vádat, hogy a liga tisztességtelen eszközökkel akarja őt kitenni a májer baseballból. Manfred reagál, arra Tacopina reagál, a liga visszareagál. Tacopina ki akarja teteni Manfredet a vizsgálóbizottságból.

2013. november 1.

A Sports Illustrated a holtszezon fő témáinak top tízes felsorolásában nyolcas számú sztorinak választja az A-Rod vs MLB szappanoperát.

Előkerülnek az egymás ellen benyújtott bírósági keresetek részletei, ill. a meghallgatásokról kiszárgó félinformációk. Egyszerű halandó számára kezd követhetetlen lenni az egész. Hogy hány forint most a piacon a házi tojás? Mennyi?!?

2013. november 3.

A New York Times öt oldalon keresztül próbálja meg összefoglalni az ügy állását.

2013. november 5.

– Jean, elég a pénzünk hó végéig?

– Csak ha meggyújtom, uram….

Hálistennek, kivonatolják nekünk a NYT cikkét:

 • A-Rod állítólag egyszer megbukott doppingvizsgálaton 2006-ban;

Azért fontos, hogy csak egyszer, mert kétszer kell pozitív mintát adnia egy játékosnak, hogy nyilvánosságra hozzák a nevét.

 • Tacopina óradíja 950 dollár, ezt tudtuk eddig is, ahogy azt is, hogy ennek a vége havi több száz ruppó dodó;
 • a már említett női Biogenesis-alkalmazott beismerte az MLB-nyomozó Dan Mullinnal folytatott intim viszonyát, és azt, hogy A-Rodék 100 000 dollárt fizettek egy, a fickótól neki írt – virág mellé tűzött kártyára írt – szerelmes üzenetért, ami végre bizonyította a gyanújukat;
 • a liga zárt ajtók mögött tényleg beismerte, hogy 125 ezret fizettek egy autóból ellopott Biogenesis-iratcsomagért;
 • A-Rodék tényleg megvették a videófelvételt (ld. fentebb);
 • a személyi edző, aki szemtanúja volt A-Rod injekciózásainak, és erről eskü alatt tett írásos nyilatkozatot, már azt állítja, hogy a liga kényszerítette a vallomásra;
 • az A-Rod melletti tüntetéseket szervező, Hispanics Across America nevű, latínó érdekképviseleti csoport 100 ezer dolláros névtelen adományt kapott. A-Rodék tagadják, hogy ők utaltak volna;

011013-AROD-DM-1.jpg

Nem sietünk mi sehova, a TiVo majd felveszi az Oprah-t!

 • Bud Selig annyira ráunt a liga nyomozóinak teszetoszaságára, hogy ő külön privát detektíveket fogadott;
 • az utóbbi időkben a liga fizette Tony Bosch költségeit, sőt, a személyi védelmét is, és jogi segítséget nyújtott neki;

Szép, mi?

+++

Csődbe megy A-Rod unokatestvére, Yuri Sucart.

Ő perelte márc. 11-én, de mindennek ellenére, a családi kötelék miatt Yuri nem volt hajlandó együttműködni a ligával a Biogenesis-ügyben, nem lett spicli. Yuri Sucart neve ugyanis egy ismert – legális – súlycsökkentő szer (HCL) melletti bejegyzésekben szerepelt a Tony Boschtól kilopott iratokban. Igaz, hogy kövérkés figura, de a gyanú szerint ő volt A-Rod és Bosch összekötője.

2013. november 7.

Girardi bevallja, hogy addig nem tudnak csapatkeretet tervezni, amíg nem tudják, hogy mi lesz Alex-szel.

2013. november 9.

A liga ügyvédei megpróbálják lesöpörni Rodriguez MLB elleni bírósági keresetét azzal, hogy egymással össze nem függő ügyekben keres kibúvót.

2013. november 10.

A-Rod PR-gépezete támadásban: az őt támogató Hispanics Across America szervezésében felkeres egy kétségbeesett családot, akiknek egy hónappal azelőtt eltűnt a 14 éves, beszédképtelen, autista fiuk. A-Rod 1000 db „AROD13 in solidarity with AVONTE OQUENDO” feliratú, kék gumikarkötőt csináltat, és pénzzel támogatja a kutatást. Nincs hepiend, a fiú holtan kerül elő januárban.

2013. november 11.

Felmerül a kérdés, hogy évek múlva ki fogja majd jelképezni a szteroid-korszak végét? A 22 év után visszavonulni készülő Bud Selig ligafőbiztos vagy a statárium célpontjául kiszemelt Alex Rodriguez?

Ezt majd egy későbbi posztban kifejtem, hogyan nézett félre Selig és liga, amikor 20 éve hetente dőltek meg újabb és újabb HR-örökrekordok, pl. a legendás Sammy Sosa-McGwire versenyfutás a home run szezonrekordért 1998-ban. Később mindketten bevallották, hogy kokszon voltak. Oh, nem mondod? Egyébként onnantól datálódik a gyanúba keveredett játékosok nevének megcsillagozása.

2013. november 13.

A-Rod nem bír magával, lebukik, hogy egy barnával hetyegett egy szálloda női vécéjében. A baj csak az, hogy a csaja viszont szőke.

A Yanks-tulaj Hal Steinbrenner mielőbb döntést szeretne hallani a válaszottbírótól, mert képtelenek csapatot tervezni a következő évre.

2013. november 14.

A folytatódó meghallgatások előtt Tacopináék szeretnék elérni, hogy Bud Selig és a Yanks-elnök Randy Levine is tanúskodjanak.

2013. november 15.

Az hogy ki kitől és mennyiért vásárolt dokumentumokat, az már a floridai egészségügyi hivatalt is érdekelni kezdi. Boschnak ugyanis sosem volt engedélye egészségügyi szolgáltatások nyújtására, emiatt többször is megbüntették, ám az folytatta a “hivatását”. Mivel emiatt folyamatosan nyomoztak utána, a hivatal állítása szerint az ő eljárásukat akadályozza a liga kavarása az ügyben. (ld. fentebb: a liga fizette Bosch jogi tanácsadását)

2013. november 18.

Folytatódnak a meghallgatások.

2013. november 19.

Tanúvallomásra köteleznék A-Rod PR-guruját, Michael Sitricket, hogy tényleg ők szivárogattak-e a Yahoo Sportsnak Braunra és Cervellire terhelő dokumentumokat.

Tanúskodik Levine NYY-elnök.

Egy cikk portrét rajzol Alex Rodriguezről, aki ugyan szereti a vakító fényű csillogást (Maybach, magánrepülő, stb), de a temérdek pénzével roppant tudatosan bánó befektető. Akinek legfőbb vágya, hogy milliárdos legyen, és Donald Trumppal haverkodik. Ám ingatlanfejlesztő cége, a Newport Property Ventures ugyanúgy megsínylette a 2007-08-as pénzügyi világválságot, mint a sarki szatócs. De nem kell félteni A-Rodot, olyan jó érzékkel nyúl a pénzhez, hogy pl. a 15 millióért vásárolt luxus vityillóját 30-ért adja tovább.

2013. november 20.

A-Rod az asztalra csap, feláll, és faképnél hagyja az egy hónapos szünet után folytatódó meghallgatást, mert felrántja magát az egész „abszurditásán és igazságtalanságán”, aminek egyetlen célja az ő lejáratása. Berág a játékos-szakszervezetre is, mert ugyan a liga választotta ki a döntőbírót (Fredric Horowitz), az MLBPA nem tudja elérni, hogy szembesítsék őt Bud Seliggel, aki látványosan kerüli a vele való találkozást. „Rakás lószxranak” nevezi az egész eljárást, és ezt egyenesen Rob Manfred arcába vágja!

Miután kiviharzik az MLB-meghallgatásról, elmegy a New York-i WFAN sportrádióba interjút adni. A baseballban bevett fordulattal „kangoroo court”-nak (kb. jogtalan, rögtönítélő bíróságnak) nevezi a vizsgálóbizottságot, Seliget a „Milwaukee-i embernek, aki gyáva a szemébe nézni, és elmondani neki, hogy miért akarja tönkretenni”. Úgy érzi, semmi esélye sincs, és ha a liga úgy gondolja, akkor akár 311 vagy 411 meccs is lehet a vége. Beismeri, hogy találkozott Bosch-sal, de csak krumplis tészta recepteket cseréltek.

Randy Levine Yankees-elnök tagadja, hogy érdekükben állna A-Rod eltiltása. Pedig egy százast mentenének. Millió dollárban. És akkoriban az volt a hangzatos cél Bronxban, hogy a pénzt mindig is két kézzel szóró Yankees a luxusadó-határ alá szeretne menni rendes, évi költekezésében.

150509-Luxury-Tax-Average-Rev

A csapatok átlagbevételeinek ill. a luxusadó mértékének növekedése

Luxusadó: ha egy csapat egy adott összeg felett költ, onnantól minden extrán elszórt dollár után x centet be kell fizetnie a ligának. Első évben csak 17.5%-ot, aztán ez egészen felmehet 95%-ig is. A Yanks akkor az utóbbi kategóriába tartozott. A luxusadó határát pont azon a télen emelték meg 178 millió dollárról 189-re.

2013. november 21.

Meghal Michael Weiner, a játékos-szakszervezet, az MLBPA igazgatója. Ő volt az, aki állítólag megpróbálta rábeszélni A-Rodot a büntetés elfogadására. (ld. okt. 5.)

Az ismert bostoni sportújságíró Peter Gammons a bostoni maraton terroristáihoz hasonlítja A-Rodot. Ezt mindenkinél ízléstelenül erősnek találja. (Ő volt a 2009-es tévés vallomás riportere, ld. cikk eleje.)

Az Alex Rodriguez-saga három megoldási lehetősége: semmi; ötven; vagy 211 meccses eltiltás.

Mindeközben a Toys ”R” Us nevű játékkereskedő-hálózat leárazza az A-Rod-figurákat. A 15 centi magas műanyagfigurák 15,99 helyett már 1 dollárért elvihetőek.

2013. november 22.

Az eljárásrendi matematika szerint januárban várható döntés Alex Rodriguez ügyében.

2013. november 24.

Weiner temetésén részt vesz mindenki, aki számít a baseballban, A-Rod és Selig feltűnően kerülik egymást.

2013. november 26.

A-Rod és ügyvédei csatolnak néhány kiegészítést a liga elleni keresetükhöz (okt. 4.), többek között egy – azon a nyáron a neten futótűzként terjedt – fotót, ami a 2009-es All Star-gála előtti FanFesten készült Bud Seligről:

150509-selig

Bud ROTFLMAO Selig és Little Charile Clerasil

2013. november 27.

A-Rodék stratégiát váltanak, kokainfüggőséggel vádolják a Biogenesis-főnök Tony Boscht. Kajakra, kenura.

2013. november 29.

A liga nyilvánosságra hozza a 2013-as doppingesetek listáját: 5391 tesztből 8 pozitív + 13 Biogenesis-eltiltás bukás nélkül. A nyolcból hét Adderall, de erről majd később.

2013. december 1.

A New York Magazine nyolc oldalas “kisregényben” foglalja össze a botrányhoz vezető szálakat, portrét rajzolnak Boschról, Rodriguezről. Az egyetlen újdonság, hogy részleteket közölnek a Bosch és A-Rod közti, kódolt SMS- és email-üzenetekből: A-Rod “kaját” (food) kért Boschtól, és letorkollta, amikor az válaszul “gyogyikról” (meds) írt. A “kajával” nagyon meg volt elégedve.

2013. december 4.

Az ex-first baseman Tony Clark lesz a játékos-szakszervezet új elnöke.

2013. december 12.

Letartóztatnak egy 20 éves férfit, aki annak a Porter Fischernek a kocsijából rabolta el fegyverrel a Biogenesis-iratokat, aki 2013 elején az egész ügyet megszellőztette a Miami New Times nevű újságnak. Később, a kocsiból lopott iratokat adták el A-Rodéknak és a ligának is. Manfred tagadja, hogy tudtak volna a dokumentumok lopott voltáról.

A-Rod részt vesz Big Papi dominikai, jótékonysági golfversenyén, és azt nyilatkozza, hogy biztosan játszani fog jövőre. Mindenesetre Ortiz támogatásáról biztosítja régi jó barátját. (Ők nagyon nagy haverok voltak régebben, figyedoda!)

2013. december 13.

A bíró visszautasítja a liga kérését, hogy Rodriguez PR-tanácsadója tanúskodjon a Braunra és Cervellire terhelő iratok szivárogtatásáról.

2013. december 16.

Mike Francesa sportriporter – aki a nov. 20-i kirohanásakor is készítette az interjút A-Roddal – 12 év után otthagyja a Yankees tévécsatornáját (YES), többek között az ominózus nyilatkozat után kialakult helyzetre is hivatkozva.

2013. december 17.

Biztos, ami biztos: Rodriguez felkészül az esetleges eltiltására és a bevételkiesésre is. Ötmilliós ajánlatot kap könyvkiadóktól a sztorijáért, és tévés dokumentumfilmet is terveznek.

2013. december 18.

A-Rodék egy másik bíróságra kérik át a liga ellen benyújtott keresetüket.

2013. december 20.

Yankees

NYY GM Cashman, COO Trost és az elnök Levine
vigyázó szemeiket keletre, Sendaira vetik

A Yankees csapatvezetése ajtótájékoztatón beszél arról, hogy még mindig számolnak Alex-szel és a 25 milliós fizetésével 2014-re, de szeretnének már világosan látni az ügyben. Leigazolják Beltránt, és közben már nagyon kacsintgatnak a japán Tanakára – akit akkor még nem engedett tárgyalni csapata, a Rakuten Eagles.

2013. december 27.

Nyilvánosságra kerül A-Rod és a Yanks-elnök Levine levelezése – egészen 2011-től a Biogenesis-botránytól felforrósodott nyárig, amikor a sztár segítséget és személyes találkozót kér tőle, de a főnök lerázza, hogy ligaügybe keveredett, és leveszik róla a kezüket!

August 3, 2013

Rodriguez: Can u please stop!! I want to play baseball and I could make a big difference to the game. Steinbrenner would roll in his grave IF he knew what was happening! Stop, Randy, this isn’t going to be good for any of us!! You are a businessman and what you are doing is ruining the business of baseball. If u want to meet in person to discuss it, let’s do it!

August 5, 2013

Levine: I received your email, the contents of which are a complete shock to me. As I have repeatedly told you, this is an MLB investigation. We had no role in initiating the investigation or assisting in the direction of the investigation. Despite your continued false accusations (which you know are false) we have acted consistently. My focus and direction, as well as that of the entire Yankees organization, has been, and continues to be, to treat you in the same manner as we do all of our players, to have you healthy and ready to play as soon as possible. Good luck.

150512-2014

2014. január 2.

Megszellőztetik, hogy Frederic Horowitz választottbíró napokon belül döntést fog hozni.

2014. január 8.

Ha tényleg eltiltják Rodriguezt, Tacopina kész bíróságra vinni az ügyet, megkérdőjelezve a liga által kijelölt választottbíró hatáskörének jogosságát. Egy – a Bountygate néven elhíresült – amerikai foci-botrányban hozott, precedensértékű ítéletet látnak hasonlónak A-Rodéhoz, ahol a játékos sikerrel támadta meg bíróságon a liga ítéletét. Szakértők azonban eleve kevés egyezést látnak a két eset között, másrészt felhívják a figyelmet arra, hogy ott A-Rodnak már eskü alatt kellene vallania a doppingolásáról, és ha ott hazudik, az bűncselekmény.

Hogy mennyire veszni látják a csatát, arról az tanúskodik leginkább, hogy A-Rod állítólag már belemenne a 100 meccsesre csökkentett eltiltásba.

2014. január 9.

A frissen Hall of Fame-be választott Frank Thomas – aka The Big Hurt aka mr. Clean – szomorúságának ad hangot, hogy a baseballt még mindig beárnyékolja a doppingkérdés.

2014. január 10.

A-Rod néhány másik játékossal együtt egy Jay-Z koncerten fotózkodik Miamiban.

150512-jayz-koncert

„Numbers don’t lie, check the scoreboard.”

2014. január 11.

Alex Rodriguez több hónapos huzavona után végül 162 meccses eltiltást kap.

A teljes 2014-es alapszakaszt ki kell hagynia, és ha csapata, a Yankees bejut a rájátszásba, akkor a playoff meccseken sem vehet részt.

Ez a leghosszabb eltiltás, amit játékos – ráadásul el nem követett – doppingvétségért valaha is kapott. A három fős testületből a választottbíró Fredric Horowitz és az MLB COO Rob Manfred szavazott rá igennel, míg a játékos-szakszervezet képviselője, David Prouty ellene.

Rodriguez minden vádat tagad, és nyilatkozatban szögezi le, hogy perre viszi a döntést. Egészen pontosan 22 131 147 dollárjába kerül a kasza, 25 milliós éves fizetésének csak a bázisát fogja megkapni, 2 868 852 dollárt.

Jogi vélemények szerint A-Rodnak semmi esélye a fellebezésre.

A Yankees egy nagyon rövid nyilatkozatban közli, hogy tudomásul veszik a liga döntését, a játékos-szakszervezet ugyanakkor nem ért egyet – ld. ellenszavazat – a döntéssel, de tiszteletben tartja azt.

Bronxban azonnal számba veszik a lehetőségeiket A-Rod pótlására a hármas bázison. Rodriguez azévi 25 milliós fizetésének közel a dupláját spórolják meg a luxusadó miatt.

2014. január 12.

A Rodriguezzel mindig is ellenséges New York Post címlapja:

nypost_20140112_NN-03_001

A Biogenesis-főnök Bosch bár nem örül, de helyesli az eltiltást, ami felhívja a figyelmet a tiltott teljesítményfokozó szerek használatának helytelenségére. (sic!) Még aznap bemegy a CBS 60 Minutes c. műsorába nyilatkozni:

 • ő személyesen injekciózta A-Rodot HGH-val és más növekedési hormonokkal havi 12 ezer dollárért, mert a slugger fél a tűtől, és nem böki magát;
 • szinte naponta kommunikáltak;
 • A-Rod abszolút elsőrendű célja a 800(!) home run volt, ezért használt illegális teljesítményfokozókat;
 • a tesztoszteronnal töltött “gumicukorkákat” a kispadon ülve is kapkodta;
 • Rodriguez kiváncsi volt a szerek hatásaira, mindent tudni akart, és tudott is a hatásmechanizmusukról;
 • gyerekjáték kijátszani a doppingteszteket;
 • Tacopináék megpróbálták megfélemlíteni, ha együttműködik a ligával;
 • halálos fenyegetést is kapott, a liga ezért fizette egy idő után a védelmét (ld. nov 5.)
 • a Biogenesis-ügy kirobbanása után havi 20 ezer dolláros apanázzsal akarták őt Kolumbiába(!) távozásra kényszeríteni, és amikor ezt visszautasította, a barátnője kapott egy spanyol nyelvű üzenetet, hogy Boschnak kampec;

Bosch eddig végig tagadta a doppingkereskedelem vádját, ezért A-Rod ügyvédei 5 milliós megállapodást sejtenek közte és a liga közt. Manfred tagadja ezt.

A liga és a játékos-szakszervezet is elítéli Bosch nyilatkozatát.

Ugyanebben a műsorban Selig jogosnak tartja a büntetést, mert a baseballban eltöltött 50 éve alatt nem találkozott még olyan játékossal, aki ennyi – közvetett – bizonyíték ellenére ilyen makacsul akadályozta volna a nyomozást.

Baseball Stars Testify On Steroid Use Before House Committee

Mondom, hogy láttam seprűn repülni! (Bud Selig & Rob Manfred)

Tacopina a salemi boszorkényperekhez hasonlítja az eljárást, ami csakis a játékosok jogainak sárba tiprásáról szólt.

2014. január 13.

Don Hooton, a Taylor Hooton Alapítvány elnöke csalódottságát fejezi ki A-Roddal kapcsolatban. A férfi 2003 óta – doppinghasználó fia öngyilkossága után – tart  felvilágosító előadásokat fiataloknak az ilegális teljesítményfokozók veszélyeiről, és a program egyik arca Alex Rodriguez volt. Tavaly augusztusban már megszakítottak vele minden kapcsolatot.

Az index.hu beszámol az ügy állásáról: Halálosan fenyegetik a doppingorvost

szerk. A rövid, összefoglaló cikk címe félrevezető, múlt időben fenyegették Bosch-t, nem az eltiltás után. Klikkszám-növelő bulvárfogás.

Rodriguez ismét beperli a ligát és a játékos-szakszervezetet. Köztük a halott Michael Weinert!

Ezt a lépését kapitális baklövésnek nevezi kivétel nélkül mindenki.

De beperli az eltiltást hozó választottbíró Horowitzot is, amiért az nem kényszerítette Bud Seliget vallomástételre, nem vette figyelembe, hogy Bosch nem csak illegális szereket forgalmazott, hagyta hogy Bosch az ötödik kiegészítésre hivatkozva ne válaszoljon Tacopina sok kérdésére, és nem engedte, hogy A-Rodék szakértői is átvizsgálják Bosch Blackberryjének üzeneteit.

2014. január 14.

Tacopina egy rádióinterjújában név nélkül, de egyértelműen utalva rá – „bostoni félisten” – doppingolással gyanúsítja meg David Ortizt. Másnap tagadja, hogy rá gondolt volna.

A Yanks-tulaj Hal Steinbrenner nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy A-Rod az eltiltása után, 2015-ben pályára lépjen a csapatban.

2014. január 15.

150514-3milliondollar

„Ooh, baby, ooh-ee, ooh, baby, ooh-ee, It’s that million dollar bash”

Rodriguez megkapja azévi alapfizetését: a szerződése szerint három millió dolláros csekk érkezik a Yankeestől.

A Yankees-csapatkapitány Derek Jeter szomorúságának ad hangot az egész hercehurca miatt, de kitérő választ ad arra a kérdésre, hogy szívesen látnák-e a fellebezésig A-Rodot maguk közt a felkészülési táborban.

2014. január 16.

Egy Mexikóvárosi fitness-központ avatásán Alex (a tulaj!) rövid interjút ad, amiben fanyar humorral megköszöni a ligának, hogy 20 év baseball után végre egy év pihenőt kapott.

A pár napja beperelt liga és szakszervezet összefog A-Rodék ellen, és válaszkeresetükben a két per egyesítésére kérik a bíróságot. Az azonban elutasítja, így A-Rod külön-külön pereskedik az MLB-vel, az MLBPA-val és a csapatorvossal.

2014. január 17.

A játékos-szakszervezet beperlése végzetes ballépésnek bizonyul. Pláne annak köztiszteletben álló és már elhunyt elnökének, Weinernek a meghurcolása. Tommy LaSorda, Brandon McCarthy névvel, jó néhány játékos név nélkül fejezi ki a megvetését, és szóba kerül, hogy ki kellene tenni a szakszervezetből.

Ha részletesebben is kiváncsi vagy, miért volt ez akkora hiba, íme: Union’s Divide, A-Rod’s biggest mistake may be attacking the MLBPA

2014. január 23.

A friss Hall of Famer – és egykori szakszervezeti vezető – Tom Glavine szerint az MLBPA beperlése egy fuldokló kapaszkodása az utolsó szalmaszálba. És óriási hiba.

Mindeközben A-Rod még mindig Mexikóban múlatja az időt, és a fehér homokjáról híres Cancúnban mariachi-zenésznek öltözve bohóckodik.

150514-arod-mariachi

„Soy un hombre muy honrado, Que me gusta lo mejor,
Las mujeres no me faltan, Ni al dinero, ni el amor”

2014. január 24.

A Bud Selig előtti főbiztos, Fay Vincent – ő tiltotta el Pete Rose-t örökre – szerint Rodriguezt ugyanúgy egy életre el kelett volna meszelni, ahogy a tiltott fogadáson kapott Charlie Hustle-t.

2014. január 28.

A liga arra kéri a bíróságot, hogy dobja vissza az ellenük beadott A-Rod keresetet, mivel az csak spekulatív kijelentésektől hemzsegő vagdalkozás, és minden lehetséges szempontot figyelembe véve döntöttek az eliltásáról.

2014. január 30.

Az NFL-ben is felhasználják a Rodriguez-botrányban előkerült jogi megoldásokat, és készek hasonló szigorral fellépni a HGH-használó izomkolosszusok ellen.

2014. február 4.

A játékosok szakszervezete – a ligáéhoz hasonlóan és ugyanazokkal az indokokkal – A-Rod ellenük beadott keresetének elutasítására kéri a bíróságot.

Az MLB és az MLPA a dopping-büntetések szigorításáról tárgyalnak.

David Cone – egykori játékos és MLBPA-vezető – Yankees-tévékommentátor nem ajánlja A-Rodnak, hogy megjelenjen a csapat tavaszi, felkészülési táborában – fellebezés ide vagy oda.

2014. február 7.

Rodriguez visszavonja a liga és a szakszervezet ellen beadott bírósági kereseteit.

Valószínűleg belátta, hogy a szakszervezet – és főleg annak halott elnöke – elleni pereskedése kivétel nélkül mindenkinél kicsapta a biztosítékot.

2014. február 10.

A Yanks-csapatkapitány Jeter örül neki, hogy véget ért az A-Rod-cirkusz, és végre a baseballra koncentrálhatnak. Cervelli nem nyilatkozik. Jeter két nappal később bejelenti, hogy év végén visszavonul. Később aztán egész évben ez lesz a szezon fő eseménye Bronxban, de erről írtunk itt a blogon is: Sajtószemle – Jeter

2014. február 11.

Most, hogy A-Rod kiszállt a pereskedésből, a liga is felhagy a Biogenesis perelésével.

Ez az ügy még tavaly márciusi volt, és kábé már akkor elhalt, amikor Bosch jogi és védelmi költségeit a liga kezdte fizetni. (ld. ’13. nov. 5.)

2014. február 16.

A tizedik évfordulója, hogy A-Rodot New Yorkba boltolta a Rangers Fonziért cserébe.

150515-fonzi-a-rod

Összekevered a tabascót a worcestershire-rel, négy órán át pácolod a húst a hűtőben, aztán grillen 5 perc alatt megsütöd mindkét oldalát, és kész is a Texas-steak.

2014. február 24.

Tony Clark, a játékos-szövetség új elnöke békülékeny hangot üt meg. A per ejtésével új fejezetet nyitnak, és nem gördítenek akadályt A-Rod visszatérése elé, ha az játszani akar 2015-ben. (Clark és Rodriguez 2004-ben csapattársak voltak a Yankeesben.)

2014. március 5.

Az Amerikában közepesen ismert komikus Chalsie Handler egy – Howard Sternnek adott – rádióinterjújában elmeséli, hogy lerázta A-Rodot, amikor az nyomult rá.

Mivel A-Rod az eltiltása alatt sem otthon kötögetett vagy a jobbmenetes facsavarokat számolgatta a bútoraiban, egész évben elszórakoztatott minket a jobbnál jobb bulvársztorijaival.

2014. március 20.

Kiderül, hogy az összesen négymillió(!!!) dollárra rúgó jogi számláiból A-Rod három millióval tartozik az ügyvédeinek, ill. tanácsadóinak és magándetektíveinek. Tacopina szerint minden rendben, ő ki van fizetve.

2014. március 25.

A-Rod már csak egy emberrel pereskedik: a Yankees-csapatorvos Christopher Ahmaddal.

Ezt a Yanks akkoriban – érthető módon – igencsak nehezményezte.

2014. március 28.

Megdől Rodriguez szerződésének rekordja, a Tigers +8 évre hosszabbít Miguel Cabrerával, a vége: 10 évre 292 millió dollár. A sztori pikáns mellékszála, hogy 2007-ben a fiatal Miggy szerződtetése helyett hosszabbítottak A-Roddal Bronxban.

Miguel Cabrera, Alex Rodriguez

Miguel, mi amigo, nem nyomja a vállad a mucho dinero?

2014. április 1.

Elkezdődik a Yankees szezonja, hivatalosan A-Rod 162 meccses eltiltásának első napja. A Houston elleni meccsükön – A-Rod posztjain – a hármason: Kelly Johnson, kijelölt ütő: Alfonso Soriano 😀

A meccsen kezdő CC Sabathiától a sajtótájékoztatón megkérdezik, hogy beszélt-e mostanában Alex-szel? A válasz: „Kivel?”

Girardi és Jeter tartja vele a kapcsolatot, a többiek pedig úgy vannak vele, hogy tavaly se sokat játszott, idén se fog különösebben hiányozni a csapatnak.

2014. május 2.

A liga leépíti a 2008-as BALCO-botrány, ill. a Mitchell Report óta fenntartott nyomozói gárdát, útilaput kötnek Dan Mullin és George Hanna liganyomozók talpára. Mullin volt az, akinek a virágos üzenetéért 100 ezer dollárt fizettek Tacopináék az ostromlott hölgynek. (ld. ’13. nov. 5.)

2014. május 11.

Kiderül, hogy a liga bár mindvégig tagadta, igenis tudott róla, hogy lopott dokumentumokért fizetett a volt Biogenesis-alkalmazottnak.

2014. május 13.

A-Rod az egyéves eltiltása alatt is keményen edz, és amíg nem játszhat, addig az üzleti jövőjét tervezi. Portré a fitnessterem-, autókereskedés- és ingatlantulajdonos A-Rodról, aki megfontoltan, apró lépésekben építgeti a birodalmát.

2014. május 14.

Kiderül, hogy az ügy eszkalálódásakor – ’13. aug. – Alex komolyan fontolóra vette a visszavonulását. Egyrészt akkoriban ugye sokat volt sérült, másrészt nagyon is tisztában volt a saját szerepével, így jól tudta, mi vár rá. Ám ekkor…

Egy floridai night-club ügyvezetője, Desiree Perez rábeszélte, hogy harcoljon a liga ellen, harcoljon az eltiltása ellen. Perez közeli barátja és üzlettársa – a sportügynökösködésbe fogó és Canót Seattlebe boltoló – Jay Z-nek, ráadásul az éjszakai klub miatt is rengeteg játékost és sportvezetőt ismer. Ő vette rá A-Rodot, hogy harcoljon a csapatvezetéssel is a játéklehetőségért. (ld. ’14. dec. 27.)

150520-perez

Alex! You gotta fight for your right! To party! (Perez & mrs. Jay Z)

Perez 1994-ben kokainkereskedelmért (35kg) ült. Azaz csak ült volna 10 évet, ha nem működik együtt, és nem dob fel mindenkit maga körül. Így megúszta 10 hónappal.

2014. május 22.

A leköszönő ligafőbiztos, Bud Selig jobbkezét, az A-Rod elmeszelésében főszerepet játszó Rob Manfredet tartják a poszt várományosának.

2014. június 3.

Egy volt rendőrfőnök beperli Joe Tacopinát, egykori ügyvédjét, mert annak kavarásai okozták, hogy őt 3 évre leültették. Házasságon kívüli afférokkal is színesíti a vádakat.

2014. június 20.

Rodriguez ejti a csapatorvos elleni pert is. A bukott jogi esetek után csakis a visszatérésére akar koncentrálni.

Kell-e annyira jövőre a Yanksnek A-Rod, hogy még azt is lenyelik, hogy a csapatorvost is beperelte?

2014. június 22.

Részleteket közölnek a tavaly megbukott pókerhálózat háziasszonyának új könyvéből. (ld. ’13. ápr. 17.) Molly Bloom elárulja, hogy az általa látott legvadabb játékba a minumum beugró negyedmillió dollár volt, ő esténként 50 ezer dollárt kasszírozott a jattokból és a részesedésből. Részletesen leírja a hírességek játékstílusát: A-Rodot jópofa, magas, előzékeny(!!!) srácként jellemzi, aki felhőtlenül élvezte a kártyázást.

Alex Rodriguez and Jay Z Celebrity Poker Tournament - Inside Raise 738,695.00 Presented by Fox Woods and Mercedes Benz

My name is Rod, A-Rod 😀 A celofánt is elszívom 😀

2014. június 23.

Nem engedik Alexet visszaköltözni abba a New York-i luxus apartmanházba, ahol egykor a csaja, Cameron Diaz volt meleg váltásban a szendvicslányokkal. (ld. ’13. okt. 16.)

2014. július 1.

Félmillió dollárral tartozik az egyik ügyvédjének, a sportjogász David Cornwellnek, akinek az irodája (Gordon & Rees) ezért perrel fenyegeti. Ha A-Rod azzal akarna kibújni a fizetés alól, hogy az ügyvéd rossz tanácsokat adott neki, akkor annak jogában állna a bíróság előtt elmondani, mi hangzott el kettejük privát beszélgetésein. Tacopina közli, ő ki van fizetve.

Egy friss botránykönyv szerint A-Rod és még jónéhányan a liga engedélyével doppingoltak pár éve.

2007-ben Alex Rodriguez ligaorvosi engedéllyel szedett tesztoszteron-készítményt. A gyógyászati ​​célú mentesség persze kamu volt. (Jelenleg ugyanilyen mentességgel használ a játékosok 10%-a Adderallt, ami a figyelemhiányosoknak szánt amfetaminszármazék, és a koncentrációban segít. Rohadt gyorsan jön ám az a labda…)

A-Rod harmadik MVP-címét hozó, 2007-es évének statjai:
314/.422/.645, 143R, 54HR, 156RBI, 24SB

A könyv további részleteket közöl a Biogenesis-botrányról, és a főszereplők kapcsolati hálójáról. De ez már a következő írás témája lesz.

2014. július 15.

A ki nem fizetett ügyvéd végül “csak” 380 ezer dollárra perli be Rodriguezt.

Az év végén leköszönő Bud Selig ligafőbiztos az utolsó All-Star Game-je előtt ejt pár szót az aktuális topikokról, szóba kerül a dopping elleni harc is. Felhívja rá a figyelmet, hogy a major sportok közül egyedül az MLB tesztel a növekedés hormonok (HGH) nyomai után kutatva.

2014. július 20.

Jeter egész évben tartó visszavonulási cirkusza közben elkészül a híres Re2pect videó A-Rod verziója:

2014. augusztus 5.

A szövetségi droghatóság (DEA) razziát tart a Biogenesis-ügyben: tucatnyi embert letartóztatnak, köztük Bosch-t és Sucartot is.

Tony Bosch Biogenesis-főnök 100 ezer dolláros óvadékkal szabadul, de bűnösnek vallja magát doppingkereskedelemben. Tíz év néz ki neki. Ahogy A-Rod unokatestvérének, Yuri Sucartnak is.

150515-tony-bosch-arrested

A CSI Miami eheti epizódjából: Horatio és Natalia Boa Vista bekísérik a dílert (Bosch) a kapitányságra

Tacopina azt emeli ki, hogy Rodriguezt nem vádolták meg.

Ahogy az elején említettem, nem térek ki a teljes Biogenesis-ügyre, csak az A-Rodot érintő szálakra. Bosch természetesen nem csak neki és a szintén eltiltott 13 másik játékosnak adott el doppingszereket, hanem sportakadémiákon pallérozódó – kiskorú! – tiniknek is. És ez a legfőbb vád ellene.

2014. augusztus 8.

A-Rodot tényleg kivágták a Yankee-rajzfilmből. Kijön a trélere a Henry & Me c. animációs filmnek, amiben egy 11 éves, rákos kisfiú (R. Gere) álmaiban Yankees-mezben baseballozik a legnagyobb sztárokkal. A filmben megjelenik Babe Ruth, Yogi Berra, Mickey Mantle, Reggie Jackson, Hank Steinbrenner, Giradi, CC, Tex és megannyi nagy, régi és jelenlegi jenki-legenda. A-Rod jeleneteit Hideki Matsuira cserélték.

2014. augusztus 13.

A klubtulajdonosok nyári találkozóra jönnek össze Baltimore-ban, hogy új ligafőbiztost válasszanak a visszavonuló Bud Selig helyére.

Hal Steinbrenner, Yanks-tulaj számít rá, hogy A-Rod 2015 tavaszán visszatér a csapatba.

2014. augusztus 14.

Papírforma eredmény születik: Rob Manfred lesz az új ligafőbiztos.

2014. augusztus 16.

A-Rodot edzeni látják a Miami Egyetemi róla elnevezett pályáján.

2014. augusztus 26.

Az elmúlt 25 év fizetéseinek alakulása, szaggatott kékkel A-Rodé.

150515-salaries

2014. szeptember 9.

Cikkezni kezdenek róla, hogyan kellene kezelnie a Yankeesnek az A-Rod-helyzetet, és mire számíthatnak tőle a pályán.

2014. szeptember 15.

Megjelenik az első könyv a Biogenesis-botrányról: Blood Sport: Alex Rodriguez, Biogenesis, and the Quest to End Baseball’s Steroid Era címmel (ld. júl. 1.)

2014. szeptember 24.

Bud Selig szerint csak a csapaton múlik, hogy játszik-e A-Rod jövőre.

2014. szeptember 26.

Az ESPN Derek Jetert búcsúztató cikkében Rodriguez hosszan beszél régi barátságukról, egészen a főiskolás évektől kezdve tavalyig bezárólag. Természetesen a valaha volt egyik legnagyobb játékosnak nevezi. Még nem gratulált a Kapitánynak, mert személyesen szeretné megtenni, ám egyelőre nem megy a Yankee Stadium közelébe.

2014. szeptember 27.

A Yanks GM Cashman elárulja, hogy tíz napja beszélt A-Roddal a visszatéréséről. A slugger nem akar karibi téli ligában játszani, inkább egyedül készül, és tavasszal csatlakozik majd a floridai felkészülésükhöz.

Girardi edző kizártnak tartja, hogy A-Rod legyen az új csapatkapitány.

2014. szeptember 28.

A Yankees lejátssza a szezon utolsó meccsét, Bostonban 9:5-re verik a Red Soxot. Derek Jeter RBI szinglivel búcsúzik. A Fenway közönsége felállva tapsolja.

A-Rod posztjain – a hármason: Chase Headley, kijelölt ütőként: Jeter

A Yanks 84-78-cal, 12 meccsel az Orioles mögött végez az AL East második helyén. Zsinórban második évben nem jutnak a rájátszásba.

Ezzel hivatalosan is letelik Alex Rodriguez 162 meccses eltiltása.

2014. szeptember 29.

Girardi előbb szeretné látni játszani A-Rodot, mielőtt komolyan számolna vele a hármas bázison.

2014. szeptember 30.

Rodriguez feltűnik New Yorkban, a Waldorf Astoria szállóban egy jótékonysági rendezvényen. Nem találkozik a csapattal.

2014. október 1.

A Yanks-tulaj Hal Steinbrenner csalódottságát fejezi ki a zsinórban második évben kihagyott rájátszás miatt, és komoly erősítésnek nevezi A-Rodot a jövő évre.

Csak hogy értsd: a főnök megunta, hogy két évig semmit sem érő második-harmadik-negyedik helyekért fizeti a súlyos százmilliókat, A-Rodnak minden meg van bocsátva. Stimmt? Igaaaa-zodj!

Elindul Jeter médiaoldala, a The Player’s Tribune. A Twitteren kérdezhetnek tőle a rajongók, kap egy csomó A-Roddal kapcsolatos kérdést is – egyikre sem válaszol.

szerk. a Player’s Tribune-t rendszeresen szemlézzük a Facebook-oldalunkon, az egyik legjobb dolog, ami az utóbbi években a sportsajtóban történt.

2014. október 3.

Az ehíresült kirohanós interjút – ld. ’13. nov. 20. – készítő Francesa #FORG1V3 pólókampányt indít régi barátjáért. (Bocsáss meg a 13-asnak! A-Rod mezszáma a 13-as.)

150515-forg1v3

Lavabo inter innocentes manus ejus

2014. október 6.

A Yanks 1B Teixeira bízik benne, hogy nagy visszatérés lesz A-Rodé. (Ha képben vagy, most nagyon mosolyogsz. Légpisztollyal sasmadárra, mi?)

Bosch-t a 100 ezer dolláros óvadéka ellenére leültetik, mert pozitív kokaintesztet produkál. (ld. ’13. nov. 27-i vád 😉

2014. október 10.

Cashman GM meglebegteti, hogy A-Rodot néha az egyes bázisra állítják jövőre.

2014. október 17.

Tacopina már nem A-Rod ügyvédje, megvásárolja az FC Bolognát, és Olaszországba költözik. Közben mindenféle zűrös ügyei vannak ex-kliensekkel, össze-vissza perlik egymást.

2014. október 30.

A már visszavonult Yankees-legenda, closer Mariano Rivera szerint A-Rod nem lesz rossz hatással a csapatra. Letöltötte a büntetését, és a Yankees hasznára lesz az eltökéltsége.

Tíz kínzó kérdés Alex Rodriguezzel kapcsolatban: mi lesz, mi lesz, mi lesz, mi lesz, mi lesz, mi lesz, mi lesz, mi lesz, mi lesz és mi lesz?

2014. november 3.

Túl szép, túl csendes és túl jó minden – robban a bomba.

Kiderül, hogy Alex Rodriguez közel egymillió dollárral vásárolta meg unokatestvére, Yuri Sucart hallgatását.

150516-yuri

Kuzin, dől a fa…

Ő volt az, akit a 2009-es “gyónásánál” bemártott, és akit örökre eltiltottak a profi baseball közeléből. Ennek ellenére A-Rod egészen 2012-ig a fizetési listáján tartotta – évi 45-100 ezer dollárt fizetett neki. Majd amikor 2013 tavaszán az perelni akarta (ld. ’13. márc. 15.), megállapodtak, és június elején 700 ezerrel, majd további három részletben még 200 ezer dollárral megvásárolta a hallgatását. (ld. ’13. nov. 5.) Ezen felül egy ötvenezres csekket, évi 75 ezer dolláros fizetéssel öt évre munkát és egy luxus kulipinyót ígért neki.

Hogy derült ez ki? Sucartot november elején letartóztatta a DEA, a szövetségi droghatóság, és ott nincs lacafaca, az nem liganyomozás. Szövetségi nyomozásban eskü alatt hazudni bűncselekmény, és Sucart részletes vallomását bankszámlakivonatok és titkos szerződések is alátámasztották.

Alex Rodriguez innentől kezdve potenciális tanú saját unokatestvére ellen egy szövetségi bűnügyben.

2014. november 5.

Bevág a tanga, szorul a hurok…

A-Rod mindent bevall.

De nem ám ekkor. Kiderül, hogy még január 29-én találkozott DEA-ügynökökkel, és immunitásért cserébe részletes beismerő vallomást tett nekik. Igen, ő dobta fel az unokatestvérét is. Másodszor. Ez a kemény, nem a Rozsomák…

A liga összes vádja igaz volt:

Havi 12 ezer dollárért – mindig kizárólag készpénzben – éveken át tesztoszteron-készítményeket és egyéb illegális teljesítmény-növelő hormonszereket vásárolt Anthony Boschtól. 2010-től 2012 végéig szedte a “gumicukorkákat”, és injekciózták neki a vitamin- és emberi növekedési hormonkoktélokat (aka HGH). Bosch kitanította, hogyan verje át a doppingvizsgálatokat – olyan sikeresen, hogy a 2012-es AL-ligadöntőben, a Tigers elleni szériájuk alatt negatív mintát produkált. És igen, Yuri Sucart volt az összekötőjük, ő mutatta be őket egymásnak. Bosch egyik “referenciamunkája” Manny being Manny Ramirez volt.

A-Rod a vallomásáért cserébe teljes bűnügyi mentességet kapott.

150516-confess

Mit tettem, én szegény fejem! Megettem a műegerem!
Hogy lehettem ilyen csacska? – szólt, és megdöglött a macska.

A fejlemény hurrikánként söpör végig a médián:

A YES Network – NYY tévécsatorna  – riportere, Michael Kay kilenc perces kirohanást intéz az A-Rodot mindig is védő, a csatornát az eltiltási ügy miatt elhagyó Francesa ellen. Ld. #FORG1V3

Egy cikk felteszi a jogos kérdést, játszott-e valaha is tisztán Rodriguez? Vajon azért nyúl állandóan doppingszerekhez, mert nem bízik eléggé magában, hogy tisztán is képes lett volna elérni a Hall of Fame-be illő teljesítményt?

Aminek persze most már sanyi, az elmúlt pár év tapasztalatai is azt mutatják, hogy nem csak a biztosan PED-használó  “csillagozottakat”, de a gyanúba keveredetteket sem választják be Cooperstown halhatatlanjai közé.

Az index.hu röviden beszámol az ügy állásáról: Mindenről kitálalt a doppingoló baseballsztár

szerk. Ha eddig figyelmesen olvastál, nem lesz benne újdonság.

2014. november 6.

150518-south-park

A The New York Times cikke érdekes felsorolást közöl:

 • 2005: Jason Giambi bevallja, hogy HGH-t szedett. A Yanks lenyelte a békát, a szurkolók megbocsátottak.
 • 2008: Andy Pettitte bevallja, hogy HGH-t szedett. A Yanks lenyelte a békát, a szurkolók megbocsátottak.
 • 2014: Alex Rodriguez bevallja, hogy HGH-t szedett. A Yanks lenyeli-e a békát, és a szurkolók megbocsátanak-e?

Mit tehet a Yankees? Megéri nekik ez az egész? Mit várhatnak Rodrigueztől? (Idén megkaptuk rá a választ.)

+++

És megérkezik a városba a vándorcirkusz:

Yuri Sucart felesége, Carmen borítja a bilit: A-Rod maga az ördög, aki legszívesebben a pénzével hál.

Rodriguez a kuzinját, Yurit 7/24 rabszolgaként tartotta, és rendszeresen niggerezte.

Alex egy arrogáns seggfej, aki a padlóra vizelt, hogy megjelölje a területét.

Amikor egy – a véglegesnél jóval olcsóbb – “hallgatási” ajánlatát visszautasították, A-Rod a medence melletti kövezetre pisált, és megfenyegette, hogy tönkreteszi őket, mert a pénze úgyis megvan hozzá, és az ügyvédje már alig várja, hogy rájuk szabadítsa. (ld. Tacopina bármelyik fotója 😉

Yuri súlyosan megbetegedett, és ágynak dőlt az augusztus elejei letartóztatása után.

150516-sucart

„Én láttam az ördögöt. Láttam. Szemtől szemben láttam.”

Egy cikk portrét rajzol a teljesen kiüresedett lelkű A-Rodról, akinek egyetlen motivációja a pénz és a még több pénz.

2014. november 11.

Az újabb botrány óta először szólal meg a Yankees csapatvezetése. Cashman GM próbál nem túl sokat foglalkozni a kérdéssel, de nem is tudja figyelmen kívül hagyni. Értsd: pörsenés a farán az egész. Girardi edző viszont napi kapcsolatban áll vele, és figyelemmel kíséri a felkészülését. Részéről megpróbál majd nem a negatívumokra koncentrálni, hanem a jövő évi, reményei szerint A-Roddal közös sikerekre.

2014. november 12.

Tony Bosch másodszorra is (drog)elvonóra menne.

2014. november 14.

A már visszavonult Andy Pettitte tanácsa A-Rodnak, a régi csapattársnak és barátnak: Álljon ki a nyilvánosság elé, és beszéljen őszintén!

2014. november 15.

A bíró figyelmezteti Rodriguezt, hogy ideje lenne azzal a perrel is foglalkoznia, amit az egykori ügyvédje akasztott a nyakába a ki nem fizetett 380 ezer dollár miatt. (ld. júl. 1.)

2014. november 17.

Megkötik a baseball- és a sporttörténelem legnagyobb összegű szerződését: Stanton 13 év/325 millió dollárért ír alá a Marlinshoz. Ezzel A-Rodé már “csak” a harmadik legzsírosabb szerződés.

150516-stanton

„Me and Charlie at the bar runnin up a high bill”

Mivel Stanton szerződésében az első 6 év/108M$ után van kiszállási lehetőség, ezért általános vélemény, hogy az utolsó hét évet úgyis valamelyik nagy és gazdag klub – Dodgers, Red Sox, Yankees – fogja neki kifizetni.

2014. november 19.

Randy Levine NYY-elnök “Oh, köszönöm, Istenem!” felkiáltással fogadja a hírt. Miért jó hír ez a Yankeesnek? Mert kicsit eltereli a figyelmet az A-Rod körüli cirkuszról, és kimosakodhatnak a legnagyobb pénzköltők kétes híréből is.

2014. november 20.

A csapatulajdonosok kansasi találkozóján egyhangúan öt éves terminust adnak a nyáron kiválasztott új ligafőbiztosnak, a január 25-én hivatalba lépő Rob Manfrednek.

2014. december 1.

A liga nyilvánosságra hozza a 2014-es doppingellenőrzések eredményeit. A 12 pozitív mintából nyolcat a figyelemhiányosoknak osztogatott amfetitamin-származék Adderallal produkáltak, ketten más stimulánssal, ketten pedig gyúrósdroggal buktak. A HGH kiment a divatból.

BLM SHIRE BARR SETTLEMENT F A USA MA

The “Get Ahead” Drug

2014. december 4.

Big Papi elárulja, hogy egy éve nem beszélt A-Roddal, mert nagyon feldühítette Tacopina sunyi vádaskodása. (ld. jan. 14.) A régi barátságnak vége.

2014. december 6.

Cashman GM nem tudja, mire számítson Rodrigueztől: 39 évesen vajon milyen formában fog visszatérni? Mindenestre rászabadítja az erőnléti edzőjüket, hogy faragjon egy kicsit a slugger kihagyás közben felszedett túlsúlyából.

2014. december 8.

Kiderül, hogy nem ígértek teljes bűnügyi mentességet a szövetségi nyomozók. Így ha a nyomozás során felmerülne, hogy A-Rod a terjesztésben is részt vett – Sucarton keresztül áttételesen is –, akkor nem csak további 80 meccses eltiltás várhat rá, hanem bírósági per is.

2014. december 13.

A-Rod 10 év/275 milliós szerződésének hetedik évfordulója.

2014. december 16.

A general manager döntésre jut: a jövő évi tervekben Chase Headley a hármason, Alex Rodriguez a kijelölt ütő.

2014. december 29.

David Ortiz a szokásos jótékonysági golfversenyéről üzeni, nem érdekli többé A-Rod, és számítson a játékosok haragjára, amiért nekiment a szakszervezetnek is. A versenyen szintén résztvevő, egykori csapattárs Gary Sheffield szerint Jeter nélkül sokkal nehezebb dolga lesz Rodrigueznek, a Kapitány sokszor korrigálta a hülyeségeit, és azért nem fair doppingolni, mert a tiszta játékosok elől lopják el a díjakat és a dicsfényt.

szerk. Tru dat.

2014. december 30.

Jorge “Ugi” Velazquez – A-Rod és Sucart régi ismerőse – 30 hónap kótert kap a Biogenesis-hálózatban betöltött összekötő-terjesztő szerepéért.

150514-2015

2015. január 1.

Jól indul Rodriguez éve: beperli az ex-felesége bátyja. A sógor az ingatlanfejlesztési bizniszen kapott össze Alexxel.

2015. január 4.

A-Rod fényképeket tesz fel az ütőedzéséről Instagramjára.

2015. január 7.

A-Rod fényképet tesz fel az Instagramjára, ahogy a hármason védekezést gyakorolja.

2015. január 9.

A Biogenesis-ügyet tárgyaló miami-i bíróság felszólítja a ligát, hogy valljanak róla, mennyit fizettek Bosch jogi képviseletéért, ill. adják ki a náluk lévő dokumentumokat.

2015. január 15.

Rodriguez teljes erőbedobással edz a visszatérésre: „Készen állok.

2015. január 16.

Bosch társa, Carlos Acevedo 3 és fél év börtön kap.

2015. január 20.

A-Rod a bíróság előtt elismeri, hogy Desiree Perez tanácsára nem fizetett, az őt 380 ezer dolláros, elmaradt számla miatt perelő jogásznak. (ld. ’14. máj. 14. és júl. 15.)

2015. január 21.

Kiderül, hogy A-Rod Barry Bonds* edzőközpontjában készül fel.

Ha nincs meg ki Barry Bonds*, olvasd el az egyik régebbi írásunkat: 500. Barry, a Bomlasztó Bombázó

szerk. Amikor Bonds* – egyértelműen HGH-n – megdöntötte Hank Aaron HR-örökrekordját, akkor rengeteget írtunk róla: Bonds címkéjű posztjaink

2007 All Star Weekend

„Coming in the club with that fresh shit on, with something crazy on my arm, ha ha hum, and here’s another hit, Barry Bonds”

Akárcsak Rodriguezzel, Barry Bonds*-szal kapcsolatban is ugyanúgy felmerült a kérdés: hogy ha doppingszerek nélkül is a baseballtörténet egyik legnagyobb ütője lehetett volna, miért nyúlt tiltott szerekhez? A válasz ugyanaz, mint A-Rodnál: ő nem az egyik, hanem A legnagyobb ütő akart lenni. Igaz, hogy övé a HR-örökrekord (762), de sem a csillagocska nem fog soha lekerülni a neve mellől, sem a Hall of Fame-be nem fogják beszavazni.

A san franciscói edzőközpont egyébként nem titkos doppinglabor, ex-játékosok felügyelete alatt rengeteg játékos készült ott télen, pl. Panda, Morse, Crawford. A poén csak Bonds* és A-Rod miatt ült.

2015. január 24.

Források szerint Rodriguez titokban – egy az egyben, ügyvédek nélkül – találkozik az új ligafőbiztossal, azzal a Rob Manfreddel, aki végig főszerepet vállalt az elmeszelésében.

A-Rod ekkor már ugye senkit nem perel, rég visszavonta mindhárom keresetét. (MLB, MLBPA, doki)

Alex felvenné a kapcsolatot a csapatvezetéssel is, de a Yanks GM Cashman lehűti, a tavaszi felkészülésig nem beszélnek vele.

2015. január 26.

A csapat bejelenti, hogy nem fogja kifizetni A-Rod hatmilliós HR-bónuszát, ha utoléri Willie Mays-t az örökranglista negyedik helyén. Az indok: az egyéves eltiltása, amivel szerződést szegett, így jogukban állni megtagadni a bónuszok kifizetését.

Összesen 30 milliós bónusz járna neki, hat-hatmillió minden egyes lépcsőért: 660, 714, 755, 762, 763

2015. január 27.

A játékos-szakszervezet hajlandó segíteséget nyújtani A-Rodnak, ha jogi úton akarná a letiltott bónuszai kifizetésére kötelezni a csapatot.

2015. január 31.

Girardi edző elismeri, hógy jóban vannak, de előbb szeretné látni Rodriguez fizikai állapotát, mielőtt eldönti, hogy melyik poszton számol vele az idei terveiben: 1B, 3B, DH

150518-a-rod-girardi

Alex, nincs több töltött káposzta, nincs több csülökpörkölt!

2015. február 3.

A-Rod szakít barátnőjével, Torrie Wilsonnal. Három évig jártak. A blogon írtunk a kezdetekről: Alex Rodriguez és a csajok

Az ok természetesen egy új nő.

2015. február 6.

Az új ligafőbiztos szerint a Hall of Fame-szavazóknak nem kellene bizonyítékok nélkül, csupán sejtésekre alapozva megtagadniuk a doppinggyanúba keveredett játékosok beszavazását. (sic, sic, sic…)

2015. február 8.

GM Cashman időpontot ad Alexnek, hajlandó fogadni a játékost.

Barry Bonds* elárulja egy interjújában, hogy nagyon vicces fickónak találta A-Rodot a téli edzéseik során, és Alex közölte vele, hogy: „A rekordodat akarom.” Bonds* jót röhög rajta, és közli vele, hogy: „Oké, de ahhoz még rengeteget kell edzened.”

Megvan még a 800 home runos cél? (ld. jan. 12.)

2015. február 10.

Alex Rodriguez találkozik a csapatvezetéssel, és bocsánatot kér tőlük az elmúlt néhány évért. A zárt ajtók mögötti találkozó résztvevői: Hal Steinbrenner, tulaj; Randy Levine, elnök; Brian Cashman, alelnök, general manager; Jean Afterman, alelnök, GM-asszisztens; Alex Rodriguez és Jim Sharp, A-Rod ügyvédje

A másfél órás megbeszélésen tisztáznak minden kérdést, köztük a bónuszainak letiltását, és a vezetők arra akarják rávenni, hogy a Spring Training kezdetén álljon ki a nyilvánosság elé is bocsánatot kérni.

2015. február 13.

A csapat felajánlja a Yankee Stadiumot, mint helyszínt a nyilvános bocsánatkérésre. El akarják kerülni, hogy a floridai Spring Training megint tele legyen újságírókkal. Tapasztalatból beszélnek, lásd 2009. A szurkolóik viszont megérdemlik, hogy A-Rod előttük szórjon hamut a fejére.

2015. február 16.

Rodriguez felhívja Chase Headley-t, és bemutakozik neki. Headley-t előző nyáron cseréltek be Solarte-ért San Diegóból, és télen hosszabbítottak vele 4 év/52M$-ért. Headley a Yankees hármasa, A-Rod pedig bemutatkozik neki, mint a Yankees volt hármasa. Headley jó néven veszi a hívást.

2015. február 17-19.

A Biogenesis-tulaj Anthony Bosch, aki saját bevallása szerint saját maga injekciózta A-Rodot, négy év letöltendőt kap.

150518-a-rod-levele

Alex Rodriguez kézzel írott levelet tesz közzé, amiben teljes és kizárólagos felelősséget vállal a tetteiért.

szerk. A levél a Scribden olvasható és le is tölthető.

Ahogy arra a The New York Times cikke felhívja a figyelmünket, A-Rod 2009-ben ezekkel a szavakkal zárta akkori sajtótájékoztatóját: „Csak annyit kérek mindenkitől, hogy a mai naptól kezdve ítéljék meg tetteimet. Csak ennyit kérhetek.” (A 2009-es vallomás teljes szövege: Transcript of A-Rod’s news conference)

Ajajaj… Ezek után nem csoda, hogy senki nem veszi komolyan a saját kezűleg írt levelet.

Ráadásul később kiderül, hogy egykori csapattársa és “jó barátja” Jeter visszautasította, hogy a The Player’s Tribune-ön tegye közzé bármilyen bocsánatkérését is.

Yuri Sucart felesége hazugságnak nevezi az egészet, és arra figyelmezteti, hogy a férje bírósági tárgyalásán mindenre fény fog derülni.

Egyesek a Breaking Bad c. sorozat Mike Ehrmantraut nevű szxrkeverőjének tanácsát sejtik a háttérben.

Egy komikus Morgan Freeman – és két, nálunk kevésbé ismert sportriporter – hangját utánozva olvassa fel a levelet:

https://www.youtube.com/watch?v=Wgmfx7MRU8E

A Wall Street Journal grafológussal vizsgáltatja meg a kézírását: az írásképe nőies, a hatalmas “I”-jai (én) óriási egóról árulkodnak, a M-jei öntudatosságról, erős akaratú, független személyiség.

Az NJ.com portál is felkér három szakértőt: társasági, karizmatikus ember, aki törődik, és sokat ad mások véleményére;nagy odafigyeléssel, jó előre eltervezve írta a levelet; az egyszerű aláírással az őszinteségét próbálta kifejezni.

Egy, a bocsánatkéréseket tanulmányozó szociológus szerint három hibát követett el: észszerű választásként állította be, és betekintést engedett az indítékaiba; defenzív és önsajnáló volt – azaz vernyákolt; és a harmadik: a levél végén elrejtve jelenik meg csak a dopping (PED) szó – azaz sunyít.

Más szakértők szerint az legalább okos döntés volt részéről, hogy nem ment be a tévébe siránkozni, mint pl. Lance Armstrong Oprához(!!!).

szerk. Persze, mert ezt 2009-ben már eljátszotta, ld. a cikk elején a négy részes videó.

A szurkolók véleménye nem túl hízelgő, egyesek szerint szemtől szemben kellene kiállnia, nem leveleket írkálnia, mások szerint nudli porcukorral, és a többség szerint hiteltelen és üres gesztus.

Egy Yanks-drukker válaszlevelet ír neki, csalónak nevezi őt és a hasonlóan sunnyogó doppingolókat: „Nem vagyunk hülyék.”

150518-hey-ho

„La-di da-di, free John Gotti A-Rod, the King of New York, man, the King of New York”

Az ESPN magazin rettentő hosszú írást közöl a visszatérésre készülő Alex Rodriguezről. Összefoglalom:

 • az eltiltása alatt marketinget tanult, hogy sikeresebbé tegye az üzleti vállalkozásait
  szerk. ez suttyó lesz, de a The Wire első évadaiból Stringer Bell megvan?
 • a nagy nekiveselkedés ellenére karóval (F) végez a záróvizsgán
 • Magic Johnsontól és más milliárdosoktól is tanult fogásokat
 • saját maga rombolta le önnön mítoszát
 • főbűne mind közül az első: a kevélység
 • a két lánya a legfontosabb számára, elvált feleségével is miattuk tart fenn normális kapcsolatot
 • tíz éves volt, amikor az apja elhagyta a családot
 • a kilencvenes évek végén megkereste, és kivitte pár meccsére
 • az örege egy hónappal azután halt meg, hogy A-Rodot eltiltották (’14. febr. 11.)
 • a többi nagyjából annak az összefoglalása, amiről eddig én is írtam

Ha érdekel egy hosszú és érzelemdús portré A-Rodról, mindenképpen érdemes elolvasni az egészet, de figyedoda, ugyanolyan hosszú, mint ez itt 😀 És van egy nem is kicsit szerecsenmosdatás hangulata is, nem úgy mint ennek itt 😀

2015. február 20.

Girardi már alig várja, hogy lássa A-Rodot játék közben, hogy végre tudja, mihez kezdhet vele. Megjegyzi, hogy ez az egész doppingcirkusz elkeseríti, mert régen ez nem fertőzte a játékot. De A-Rod bocsánatot kért, és a csapatvezetés számol vele, mert letöltötte a büntetését.

2015. február 23.

150519-a-rod-cartoon

Rodriguez megérkezik Tampába, a Yankees tavaszi, felkészülési táborába. Mindenki bizakodó, és szeretnének túlleni a botrányon. A-Rod ismét mea culpázik. Találkozik a hármas-vetélytárs Headley-vel, és tanácsokat osztogat az új shortstopnak, a Jeter pótlására télen Arizonából igazolt Didi Gregoriusnak. Az új csapattársak szerint minden megbocsátva, ha teljesít.

2015. február 25.

A-Rod a táborban találkozik a csapatorvossal, akit anno beperelt. Átmegy a fizikai állapot-felmérőjén.

David Ortiz nyomatékosítja, a régi barátságnak vége.

A Biogenesis vegyésze, Paulo Berejuk 18 hónap sittet kap.

2015. február 26.

Ellsbury régi rajongójaként izgatott, hogy A-Roddal játszhat. (Az eltiltása után igazolták.)

Rodriguez úgy jellemzi az élményt, hogy részt vehet az edzéseken, mintha Disneylandbe utazhatna.

2015. február 27.

A-Rodot tesztelik az egyesen.

2015. március 2.

Rodriguez nem ér el ütést a ütőgéppel tartott próbameccsen.

2015. március 3.

A-Rod bevallja, ideges, és nem tudja, mit várhat magától, nem tudja, közel két év kihagyás után felkészült-e eléggé a szezonra.

Bocsánatot kér attól a Hootontól, akinek a dopping-megelőző alapítványának egyik előadója volt. (ld. ’14. jan. 13.)

2015. március 4.

Alex Rodriguez 505 nap kihagyás után ismét játszik, egy szinglivel nyit az első Spring Training meccsükön – 1-2, BB. Kikapnak a Philliestől 3:1-re.

150518-singlex

2015. március 5.

A télen Pittsburghbe boltolt kecsör Cervelli a tavaszi meccsük előtt csupa szépet és jót mond a Yankeesben eltöltött éveiről. A-Rod? Nem beszélt vele, de nem is fúj rá, hogy feldobta. A Yanks 2:1-re győz, egyikük sem játszik.

2015. március 8.

A Nationals elleni meccsükön A-Rod egy duplát üt, és ragyogó védekezéssel tér vissza a hármas bázisra, ahol 2927 éles meccsen játszott már.

2015. március 11.

A Boston elleni meccsükön megüti az első tavaszi home runját. A csapat Twitterén nem írnak róla az összefoglalójukban.

2015. március 14.

Bevallja, hogy érzi a korát, lelassult, és már nem is fog se gyorsabban lendíteni, se gyorsabban futni.

2015. március 15.

Jeff Pentland, a Yankees új ütőedzője le van nyűgözve A-Rodtól.

2015. március 20.

Yuri Sucart állítólag bűnösnek fogja vallani magát az ellene felhozott vádakban. A tárgyalása április 6-án kezdődik. Az MLB szezonnyitó napján.

2015. március 22.

Joe Torre, a Yankees legendás, HoF edzője (4x gyűrű) már mint a liga ügyvezető alelnöke beszél A-Roddal.

2015. március 26.

Az egész télen visszafogottan nyilatkozó GM Cashman is elismeri, hogy Rodriguez nagyszerű formában van ahhoz, hogy a csapat állandó kijelölt ütője legyen. (full-time DH)

2015. március 28.

Girardi edző továbbra is számol A-Roddal, mint beugrós egyessel, ha a sérülések miatt úgy hozná a sors.

A liga Rodriguezt – érthető okokból – kicsit többször fogja doppingellenőrzésnek alávetni, mint a nagy átlagot. Pont ugyanannyiszor, mint az összes többi, egyszer már eltiltott játékost.

2015. március 31.

150520-confid

Az ESPN megkérdez 117 játékost pár dologról – ki nyeri a World Seriest, kik a legjobb játékos, stb. Két, idevágó kérdés:

 • A játékosok hány százaléka használ doppingszereket? a válaszok átlaga: 10%
 • Örülnek-e A-Rod visszatérésének? Igen: 41%; Nem: 29%; Nem érdekel: 30%
 • egy AL dobó szerint azzal, hogy nekiment a szakszervezetnek, sokukat elidegenítette, de lássuk, mit mutat a pályán!
 • (az illusztráció a 2014-es felmérésből való)

2015. április 2.

Hank Steinbrenner tulajdonos is meg van elégedve A-Roddal, és biztos benne, ogy komoly erősítést jelent a csapatnak.

2015. április 4.

Véget ér a Spring Training. Alex Rodriguez tavaszi statjai: 19G, 12-45, 22TB, 6R, 3HR, 4RBI, 8BB, 13K, .267/.377/.489

A szezonban várható mérföldkövek, amiket A-Rod nagy valószínűséggel el fog érni: (zárójelben az akkori statjai) 660+ home run (654HR); 3000 hit (2939H); 2000 beütött pont (1969RBI); 2000 run (1919R)

 +++

Egy héten belül három – dominikai – dobó bukik meg stanozolollal. (Később még kettő.) Komolyabb lett a doppingvizsgálat, vagy tényleg jön vissza a klasszikus gyurmadopping, az anabolikus szteroid? Következő epizódunkból megtudhatják, Pamela vajon csak álmodta ez egészet, és Bobby nem is halt meg?

2015. április 6.

Az idei szezon nyitónapja. A Yankees 6:1-re kikap a Torontótól.

Alex Rodriguez kijelölt ütő: 1-2, 1BB

Yankees

All we are saying is give PED a chance!

A Yankees Stadium legendás drukkercsoportja, a Bleacher Creatures meleg fogadtatásban részesíti.

Haverja, a riporter Francesa A-Rod családtagjai közt ülve nézi a meccset. Elmondása szerint “véletlenül“.

+++

Az egyik legnagyobb kubai sztár, az Industriales 3B Yulieski Gourriel elárulja, hogy A-Rod az egyik kedvenc játékosa, és bár szeretne vele játszani, hazaszeretetből nem pattan meg.

2015. április 7.

Rob Manfred ligafőbiztost sokkolja az anabolikus szetroidok visszatérése. A 2007-es Balco-botrány után a liga szorosabban együttműködik a WADA amerikai részlegével, így sokkal szigorúbbak lettek az ellenőrzések, mint akár csak 10 évvel ezelőtt.

2015. április 9.

A-Rod a szezon harmadik meccsén – 573 nap után – megüti az első home runját: no.655

2015. április 12.

Barry Bonds* drukkol barátjának, alig várja, hogy Alex megüsse a 660-ikat, és utolérje Willie Mayst. A-Rod megköszöni a támogatását.

2015. április 13.

A Yankees heti várható mérföldkő-listáján Rodriguez neve melett nem szerepel a HR-rekord. A csapat már január végén közölte, hogy fityisz, nem fizetnek. (ld. jan. 26.)

2015. április 15.

HR no.656

Rodriguez még mindig lóg az őt perlő ügyvédnek.

2015. április 17.

A-Rod két home runt üt a Tampának, mindkettőt Karnsról. HR no.657 & 658 Már csak kettőre Willie Maystől. A második home runja a szezon addigi leghosszabja (471 ft), és ez az 1924. runja, amivel megelőzi Jetert a R-örökranglistán, mától A-Rod a kilencedik.

2015. április 18.

Egy játékos-megfigyelő szerint Rodriguez már nem erőből oldja meg az ütéshez állásait, hanem türelmes lett, és kivárja a megfelelő labdát.

A-Rod elveszít egy rekordot, már nem ő a valaha volt legfiatalabb játékos, aki elérte a 100 home run, 100 bázislopás határt. Az új rekorder Mike Trout.

2015. április 21.

Willie Mayst nem különösebben foglalkoztatja, hogy A-Rod utoléri őt a HR-örökrangsorban: „A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket.”

2015. április 22.

A-Rod kiröhögi a riportert, amikor az megkérdezi, hogy viseli a fújolást. „15 éve búúznak, haver, nem tudom te hol voltál, ez egy 15 éve folyamatosan zúgó búúú.”

Girardi edző szerint a dugoutban sincs különösebb tervük az esetleges 660. HR ünneplésére.

2015. április 23.

Egy New York-i kongresszusi képviselő, Peter King szerint egyáltalán nem kellene ünnepelni A-Rod home runjait.

2015. április 25.

Rodriguezt lenyűgözi a Mets-ász Matt Harvey: „Pont olyan jó, ahogy reklámozták. Semmi kétség.”

Nyugi, A-Rod az elmúlt másfél-két évben feltűnt összes játékosra rácsodálkozik. Vagy akik ellen még nem játszhatott – AL, NL, érted.

2015. április 26.

A Subway Series utolsó meccsén A-Rod megüti a 659. home runját.

Egy Willie Mays-drukker egész oldalas újsághirdetésben hívja fel a liga figyelmét, hogy A-Rod ugyanolyan csaló, mint Bonds* volt.

2015. április 27.

 A Yanks-riporter Michael Kay már készül a 660. közvetítésére, ugyan nem lesz olyan eksztatikus, mint az eltiltás nélkül lett volna.

2015. április 28.

A csapattársak elárulják, hogy ők egymás között azért ünnepelni fognak, ha maga a csapat nem is fog.

Közben a Yanks megkéri Rodriguezt, hogy foglalkozzon az új SS Didi Gregorius-szal. Segítsen neki feldolgozni a rá nehezedő – a phoenixinél kicsit komolyabb – nyomást, és lássa el tanácsokkal védekezésben. (A-Rod karrierje korai éveiben shortstopot játszott.)

2015. április 29.

A-Rod egy jótékonysági rendezvényen beleszalad Derek Jeter modell barátnőjébe.

szerk. Ha nem lenne meg az SI Swimsuit címlaplány munkássága, íme: Hannah Davis swimsuit photos

2015 BTIG Commissions for Charity Day

„Óóóóóóóóóóó, nyögött fel megint, s reszkető, elfojtott jajszava ezúttal végigfodrozott az egész helyiségen.”

2015. április 30.

Véget ér április, A-Rod statjai: 20G, 16-69, 13R, 5HR, 13RBI, 15BB, 23K, .232/.369 /.507

A-Rod izgatott, hogy a Red Sox elleni szériájukon a Fenwayben ütheti meg a történelmi home runt.

szerk. Rodriguez és Boston kapcsolatáról kiváló kollégám, DS írt a minap egy cikket a Jenkik Haza! Háza c. blogjára: Amikor a történet főgonosza az ősi nemezis főhadiszállásán arat győzelmet történelmi jelentőségű ütéssel

2015. május 1.

150508-6-million-hr

HR no.660 (ld. cikk eleje)

A-Rod azért tudja, hol a helye: Semmi hasonlóság nincs köztem és közte. ”Willie Mays, he’s the greatest baseball player of all time.”

Egy cikkben azért megemlítik, hogy Willie Mays az amfetamin-korszakban játszott, és akkoriban közszájon forgott, hogy nagy kedvelője volt a “red juice” nevű folyékony spurinak. De erre majd visszatérünk egy következő epizódban. Megszabadul-e Isaura Leoncio zsarnokságából?

A The New York Times infógrafikát közöl a HR-örökrangsor első öt helyezettje home runjai számának alakulásáról a koruk előrehaladtával. Jól látszik rajta, hogy Rodrigueznek betett az eltiltás, az ő íve ott megtörik.

150519-hr-alltimelist

2015. május 2.

A BoSox-drukker Mike Shuster, aki lekapta a 660. HR-labdát, nem adja azt vissza. Se A-Rodnak, se a Yanksnek, de még a Red Sox ajánlatát is visszautasította, akik Big Papi relikviákra cserélték volna. Ezen Ortiz bepipul, mert a megkérdezése nélkül csereberéltek volna, és ugye ő már nagyon nincs jóban Alex-szel.

A Hosszabbítás.hu-n is megjelenik a hír: A-Rod : Home Run #660!

2015. május 3.

A csapat ismét nyomatékosítja, hogy nem fognak HR-bónuszokat fizetni. (ld. jan. 26.) Ők a szerződés szerint járnak el, márpedig A-Rod szerződést szegett az eltiltásával.

Rodriguez azt nyilatkozza, hogy számára nem a pénz a fontos, hanem hogy végre újra játszhat. A hatmilliós bónusz pedig “családi ügy”, nem tartozik a nyilvánosságra. Megtanulta a leckét, a régi énje már a múlté.

A játékos-szakszervezet elnöke, Tony Clark felajánlja a segítségüket, ha mégis harcolna a pénzéért. Ugyanis a citált szerződésben nincs szó szerint leírva, hogy milyen esetekben tagadhatja meg a csapat a fizetést. Egyes cikkek szerint az ügy mindenképpen választottbíró előtt fog kikötni.

2015. május 6.

Willie Mays 84. születésnapja.

2015. május 7.

A-Rod megüti a 661. home runját. Immár ő áll egyedül az örökranglista negyedik helyén. (Előtte Babe Ruth 714, Hank Aaron 755 és Barry Bonds* 762)

A csapat továbbra sem fizet, A-Rod pedig így nyilatkozik: „Senki nem tartozik nekem semmivel. Hálás vagyok érte, hogy játszhatok, szeretném megköszönni mindenkinek a lehetőséget.

„Egy évvel ezelőtt nem is álmodozhatttam arról, hogy a lineup közepén segítek a csapatnak meccseket nyerni.”

2015. május 8.

A-Rod néhány csapattársával együtt részt vesz egy jótékonysági dobálgatáson-ütögetésen egy autista gyerekekkel foglalkozó iskolában.

Hank Aaron (755) szerint A-Rod a nyomába se érhet Willie Mays nagyságának. (Ők ketten játszottak egymás ellen.)

Egy írás azt részletezi, hogyan fog A-Rod eljutni a 763 home runig. (A listavezető Bonds*nak 762 van.)

Egy volt szakszervezeti vezető szerint ők és a liga adták a tippeket a Yanksnek, hogyan kerüljék ki a bónusz kifizetését.

2015. május 9.

A liga cáfolja, hogy – a szakszervezettel együtt – tanácsokat adtak volna a Yankeesnek.

2015. május 11.

HR no.662

Mellékszál: a mentora, Barry Bonds* perre készül a liga ellen, mert szerinte a csapatokkal összejátszva kényszerítették visszavonulásra. A 2007-es, HR-rekorddöntő éve után egyetlen csapattól sem kapott ajánlatot a következő szezonra. (Ugyanez a sors vár A-Rodra is?)

2015. május 13.

Az egykori csapattárs, a már visszavonult Yankee-legenda, kecsör Jorge Posada szerint a doppingoló játékosoknak – A-Rod, Clemens – nem szabad a Hall of Fame-be kerülniük, nem érdemlik meg. (A 2003-as MVP-választáson Posada harmadik lett – az akkor saját későbbi bevallása szerint doppingoló – A-Rod és Delgado mögött. Ezek szerint ez ennyire fájó tüske neki.)

Rodriguez nem veszi fel a kesztyűt: a mindig őszinte emberre, jó csapattársra és a közösen elnyert 2009-es bajnoki címre emlékszik vele kapcsolatban.

150520-a-rod-posada

Kár, hogy az az év (is) a gyónásoddal kezdődött. (A-Rod & Posada, ’09)

A baseballtól örökre eltiltott, és újdonsült tévékommentátor Pete Rose szerint nincs semmi ünnepelni való abban, ha valaki egy listán negyedik lesz. Szerinte az olyan, mint egy elvesztett World Seriest ünnepelni 😀 😀 😀

2015. május 14.

HR no.663

Posada bocsánatot kér az elhamarkodott kijelentéséért, A-Rod elfogadja.

Az elmaradt kifizetésekért pereskedő ügyvédi iroda felhívja rá a bíróság figyelmét, hogy A-Rod bizonyíték erejű iratokat rejteget.

2015. május 16.

HR no.664

2015. május 18.

A-Rod megvallja, hogy az egyik kedvenc játékosa – a pályán és a pályán kívül – a Nats fiatal titánja, Bryce Harper.

2015. május 20.

A Yanks-tulaj Hal Steinbrenner ismét nagyszerű erősítésnek nevezi Rodriguezt.

A-Rod idei statisztikái: 38G, 10HR, 22RBI, .246/.346/.554

+++

Ha idáig eljutottál, max riszpekt.

+++

Ha kutyagumiba lépsz az utcán, az büdös. Ennek a sztorinak minden egyes eleme sokkal, de sokkal büdösebb. Semmi sem fekete vagy fehér, ez inkább a libafoszöld ötven árnyalata. Boschtól, Sucarttól, A-Rodtól a Yanks csapatvezetésén át a jelenlegi ligaelnökig, Rob Manfredig mindenki tökig benne volt és van. Valószínűleg tisztázták A-Roddal, ha még egyszer bukik, a gatyáját is leperlik róla, és a nevét is eltörlik. Egy évi kilenc(!) milliárd(!!) dollárt termelő üzlet jó(?) hírnevét veszélyezteti a hülyeségeivel. És azon túl, hogy a hatalmas egója meg az arany Rolexe csilogása elvakított mindenkit, valószínűleg egy egyszerű srác, aki nem az elméleti fizika tanszék, hanem a baseball miatt ment a Miami Egyetemre. A többi jött magától, pénz, nők, csillogás, nagyon sok pénz, nagyon sok nő, nagyon sok csillogás, 800 home runos cél, doppingszerek. Oké, megbánta, volt ideje gondolkodni rajta, új embert látunk a pályán. De akkor miért nem számoljuk a statjait idéntől? Van 10 home runja. Vagy majd nullázzuk a harmadik bukta után?

Nem csak A-Rod doppingol(t): a játékosok véleménye (ld. márc. 31.) és a WADA becslése szerint az élsportolók 10%-a él illegális teljesítményfokozókkal. A 10% már csak azért is vicces szám, mert ennyien szedik külön ligaengedéllyel az új sztárszert, az amúgy tiltólistás Adderallt. Ez a 40-es keretekből négy játékost jelent. A cikkben említett Victor Conte (BALCO) szerint a baseballjátékosok 50%-a doppingol. Azaz minden második.

És azt vettétek ugye, hogy az eltiltása letelte után a tulaj adta ki a jobbra átot? Ha már nem tudták felmondani a szerződését, mert jogilag lehetetlen volt, és az ő zsebéből húzzák ki a hátralévő 61 milliót, akkor használják ki a játékát, amennyire csak tudják. És Cashman állt be – az orrát befogva – utolsónak a sorba. Hogy a ligának kellett egy igazi nagyvad bűnbak, érthető, már nem a nyolcvanas évek Bash Brothers poszterkorszakát éljük, szigorodott a doppingregula. Hogy A-Rod megelőzte Willie Mayst? Na puff, a HR-örökranglista első tíz játékosából négy csillagozott. De hogy Babe Ruthot (714) utolérje, azt szerintem egy Yanks-drukker sem kívánhatja. Azt minden baseballdrukker szégyenként élné meg. És hé, Bambino B’more-ban született, a Red Soxban debütált, szóval nem csak a tiétek 😉

150519-hr-top-10

Ez nem olyan szuper hollywoodi sztori a jenkiknek sem, mint a tavalyi szezon vége volt.

De hol a tanulság?

+++

Kyle: Mit tanultunk ebből ma, srácok?

Kenny: Mmmmpffff-mmfffphh-mmfpph.

Stan: A-Rod generációja egyik legnagyobb játékosa, de csaló. Kétszer vallotta be, hogy doppingolt, és mindkétszer feldobta az unokatestvérét, hogy a saját bőrét mentse.

Eric: Ja, köcsög vamzer.

Mr. Mackey: A drog az rossz, értem?

Kula bácsi: Boldog karácsonyt, gyerekek!

+++

Hasonló témájú posztjainkat a dopping címe alatt találod: /tag/dopping

+++

Végezetül: ha kicsit is otthon vagy az arcmimika és testbeszéd értő olvasásában – ld. Hazudj, ha tudsz c. sorozat –, akkor A-Rod 2009-es sajtótájékoztatója minden eddig leírt mondatomnál beszédesebb:

https://www.youtube.com/watch?v=kwLszCGc8Vg[:]

22 thoughts on “Baseball & dopping I. rész – A-Roid HR 660+

 1. roboter Post author

  @stero: A csávó kétszer vallotta be, hogy minden gyanú igaz volt. És nem a ligameghallgatáson, hanem a szövetségi ügynököknek. Vélt mentességért cserébe. Ráadásul kétszer is feldobta az az embert, aki valószínűleg nem a saját feje után intézte a szereket. Vagy ha az unokatesó éppen nem baseballsztár, hanem öntödei vasmunkás, azt is rádumálja a HGH-ra, mert ő olyan kis huncut? A-Rod egy sunyi spicli. Nem azt mondta, hogy bocs, hibáztam (upsz, már megint), hanem bekente kátránnyal Sucartot, és megszórta libatollal.

  Könyörgöm, legyetek Yanks-drukkerek, – a ti bajotok 😀 –, de nem véletlenül soroltam a cikkben, hogy kik az igazi sztárjaitok. Cashman nyilatkozatai? A fejüket verik a falba, hogy milyen patkánynak adtak anno gigaszerződést. A-Rod bukott ember, ennyi. Lehetett volna az egyik legnagyobb játékos, de az neki nem volt elég. Posada véleménye? Jeter kihátrálása mögüle? Istenítsétek az igazi sztárjaitokat, van mire büszkének lenni. A-Rod nem tartozik közéjük.

  Nem volt prekoncepcióm, de a három hétben mindent elolvastam az egészről, kerekebb a kép. És azt sem mondom, hogy a liga patyolattiszta. De még mindig jobb irány ez, mint ami 20 évvel ezelőtt folyt.

 2. roboter Post author

  Ja, és mivel te régóta követed a sztorikat, biztos emlékszel a BALCO-botrányra: Raffy, Sosa visszavonultak lapítva. Akik meg elmentek bíróságra, ott már nem volt kecmec, eskü alatt kellett bevallaniuk, hogy doppingoltak. És az milyen, hogy Bonds nyolc év után találja ki, hogy őt megalázták? Örüljön neki, hogy nem szedték akkor ízekre. Nyugi, sorra veszem, mennyire volt egyértelmű, hogy HGH-zott. Csak akkor még azt hitték, ha ő lelép, vége a cirkusznak. Aztán 8 évvel később összehaverkodnak A-Roddal, és most perelne? Trú arc ő is.

 3. CsibaT

  Köszi a cikket, bár tényleg elég hosszúra sikeredett. A boszorkányüldözős dologgal egyet értek, a liga egyszerűen példát akart statuálni, s fitogtatni az erejét (pl most ugyanezt csinálja az NFL a Patriots-cal). Bár attól még a csalás az csalás, s nem lehet kifogás h mindenki doppingol, mindenki csinálja. De akárhogy is, attól még jenki s ha nagy nehezen is, de megbocsátottam neki. Az viszont tény, h emiatt a régi nagyokhoz (főleg emberileg) soha nem érhet fel. Lou Gehrig a legnagyobb!

 4. roboter Post author

  Egyet nem értek – vagyis dehogynem, ego -, ha beáll sorba, és az elején bűnbánóan belemegy az 50-100 meccsbe, most rég Babe Ruth nyomában járna. A boszorkányüldözéssel meg azért nem értek egyet, mert BŰNÖS volt. Nem kamu indokokkal meszelték el, nem szegény ártatlan sluggert hurcolták meg, hanem a KÉT ÉVIG FOLYAMATOSAN hazudó spiclit. És tudjátok mi a vicc? Az egész sztoriban Cashman lett a legszimpatikusabb. Eddig nem sokat tudtam róla, de az összes nyilatkozata tök korrekt volt. És ő pl. nem bocsátott meg 😉
  És remélem tiszta, hogy nem a Yanks-játékost cinkeltem, nem a doppingolót cinkeltem, hiszen sokan doppingolnak, hanem a spiclit. Betyárbecsület is van a világon.

 5. CsibaT

  Ebben mondjuk igazad van, h mindent elkövetett (tisztességtelen eszközöket is felhasználva), h megússza a dolgokat. Gyomorforgató módon hátba támadta a rokonját, szakszervezetet, s a csapatot/csapatorvost. Viszont azt is hozzá kell tenni, h a liga is partner volt ebben, ők se játszottak tisztán…
  Egy szó mint száz, nem egy Walter Payton, hanem egy s*ggfej, de kedvenc csapatom játékosa, s amíg így van, addig szorítani fogok neki, h a pályán minél jobb eredményeket érjen el.
  Ez a kérdés engem is foglalkoztat, h vajon mennyi homár van még benne… Utolérheti-e Bambinót vagy akár még Bonds rekordjára is esélyes?? Hm….

 6. CsibaT

  Azért évi 25-30 HR-re még jó lehet, s egyáltalán nem biztos, h ’17-ben abbahagyja… Szóval necces lehet még…
  S ha úgy értetted, h tisztán van 10 darab home runja, akkor az már most 10-zel több, mint amennyi Barry Bonds-nak van 😀

  1. roboter Post author

   A Yanks akkor fogja kifizetni minden bónuszát, ha megáll 713-nál, és aznap visszavonul 😀

 7. CsibaT

  Amúgy viccet félretéve, mindenkinek az lenne a legjobb, ha ezek után megmaradna Babe Ruth árnyékában…
  vagy ha mégis megelőzné, akkor már meg se álljon 763-ig xD ahogy a pókerben mondják all in, mindent vagy semmit 😀

 8. roboter Post author

  Pár gondolat még:

  A liga legnagyobb problémája egyébként vele, hogy amíg ő egy letűnt (letűnőnek tűnő) korszak utolsó, kihalásra ítélt dinaszourusza, addig jönnek az új arcok, akiket (egyelőre) simán előtérbe lehet tolni, példaképként lehet állítani a gyerekek elé: Trout, Harper, McCutch, hogy csak a legeslegnagyobb neveket említsem.

  Mert ez az egyik legaktuálisabb topik, hogy egyre kevesebb gyerek baseballozik. Márpedig annak a sportnak lesznek elkötelezett (értsd: pénzt költő) szurkolói, amit gyerekkorukban játszanak. A-Rod ebbe, az évek óta előtérbe tolt prioritásba tojt bele egy mérteset. Próbálnak odafigyelni a jó hírükre, próbálják az elöregedő drukkerbázisuk átlagélet lejjebb tolni. Ld. a tavaly felkapott kiscsaj, Mo’ne Davis. Nem véletlenül pörgették meg országszerte. 13 éves, fekete kiscsaj, abszolút jó példa, kiket akarnak megfogni.

  És hogy tisztességtelen eszközökkel játszottak egy tisztességtelen játékban? A Miami New Times egy elismert oknyomozó újság, és az ESPN-t sem lehet kamuval vádolni. 100% volt, hogy megint lebuktatták A-Rodot. És az a Yanks csapatvezetés összes nyilatkozatán is érezhető, hogy 2009 után betelt a pohár. A cikk legelején írtam, hogy azonnal hitt az infónak mindenki. A csapatvezetés is. Biztosra mentek vele szemben. Mit csinálhattak volna? Hagyják futni?

  A rossz tanácsadók (Tacopina, Perez) lökték a még mélyebb kútba, nem a liga. Ha az elején vall, és leüli a 100 napot, tavaly már játszott volna majdnem egész évben! (mínusz tavasz)

 9. CsibaT

  Letűnt korszak… Ezt enyhe túlzásnak érzem, hiszen pont idén tavasszal sorra bukta le játékosok tiltott szerek használata miatt. Merem állítani, h az új nemzedék nem 1-2 neves tagja is ugyanúgy szed vmit, amire szintén csak pályafutásuk zenitjén túl fog “véletlenül” fény derülni…
  Amúgy abban igazad van, h szükség van fiatal példamutató sztárokra, de a nép ugyanúgy igényel rossz fiúkat. Ha csak megnézed a magyar real-barca divatszurkolókat, nem csak saját csapatukért szurkolnak, de a nagy rivális ellen is, s azok meccseit is figyelemmel követik. S ahogy a közösségi hálókat figyelem, Amerikában se másabbak az emberek 🙂
  Ahogy mondani szokják a rossz reklám is reklám. pl ennyit cikkeznek baseballról magyarul s szlovákul(SzK-ban élek) még nem tapasztaltam, s ez A-Rodnak volt “köszönhető”
  A dopping minden sportban jelen van. Nem ez a baseball fő rákfenéje, hanem a vontatottság, meccshossz, stb. Sztem európai szemmel nagy fannak számítok, de egy teljes meccs végignézése nekem is kihhívás. Én is amellett vagyok pörgősebbé kellene tenni.
  A tisztességtelen módszernek az mlb bizonyíték beszerzési módszerét tituláltam. Egy rendes, hivatalos bíróság előtt az ilyen lopott dokumentumokat fel se lehetne használni…
  S igen, A-Rod tényleg nagyon “szerencsésen” válogatta össze a tanácsadóit

 10. roboter Post author

  Azért használtam a letűnt korszak kifejezést, mert pont azért buktak, mert szigorúbbak lettek a doppingvizsgálatok. És az idén bukott játékosok egytől-egyig kisligások, nem szupersztárok. Majd kitérek rá, hogy miért jellemzőbb a kisligásoknál a durvább szteroidos doppingolás, a rövid lényeg, hogy nagyon akarnak. Minden áron a májerbe, ez a cél. 20 éve nem huszadrangú AAA-cseredobók cuccoltak, hanem pl. a videón is betett Sosa vs McGwire HR-verseny reflektorfényben sütkérező szupersztárjai. Ennek van vége.

  A rossz reklám is reklámban nem értek egyet, a mi kis piacaink nem léteznek az egész számára, szóval, hogy pl. az index címlapra mi kerül ki, pont nem számít. Nincs rászorulva egy 9 milliárdos biznisz, hogy minden mindenhol A-Rodról szóljon. Ld. előző kommentemben: Mo’ne Davis. Vagy Trout, és az új arcok, Stanton, Harper, stb.

  Az MLB számára akkor léteznénk, ld. Európa többi része, ha komolyan vehető bajnokságunk lenne: holland, spanyol, olasz, német, francia. Oda küldenek sztárokat turnézni, meg edzőket tréningeket tartani, az piac. Mi ebből a szempontból huszadrangú, egzotikus senkik vagyunk. Ld. azt a 20-25 embert, akit te is fel tudsz sorolni név szerint, akik tényleg napi szinten követik az MLB-t. Látjuk a statokban, hogy kb. 25-40 ember olvassa a napi beszámolókat. Törpe kisebbség ez, nem piac. És nem nekünk kéne ennek növelésén dolgozni, mert dolgozunk 😀 – hanem a szövetségnek, de azt inkább ne feszegessük hova sikerült leküzdeni a hazai bajnokságot.

  A meccsidő pörgetésén meg rajta vannak, ld. új szabályok. És ne egy mindig szuperlassú BoSox-Yanksből indulj ki a meccsidő ekézésénél 😀 😀 😀 😀

 11. roboter Post author

  @CsibaT: A rossz fiús részre pedig:
  Szerintem az MLB-nek (vagy akárkinek) a CJ Wilson-szerű rosszfiúkra van szüksége, akinek autóversenyistállója van, és a csapat leparancsolja a versenymotorjáról.
  https://www.facebook.com/PlayBallBaseballBlog/posts/392460257601292
  A májer játékosok (a cikkben is idézett felmérésben) őt említik egyik legvagányabb társuknak, akiről szeretnek olvasni, mert mindig történik körülötte valami.
  Vagy pl. Harvey, aki úgy cserélgeti a modell barátnőit, mint mi az alsógatyánkat.
  https://www.facebook.com/PlayBallBaseballBlog/posts/387987278048590
  https://www.facebook.com/PlayBallBaseballBlog/posts/338896869624298
  https://www.facebook.com/PlayBallBaseballBlog/posts/389476637899654
  Vagány rosszfiúkra van szükségük, nem bűnözőkre. mert akárhogy szépítjük, A-Rod sötétben bújkáló doppinghuszár. És még mindig állítom, hogy sunyi spicli. Az pedig nem rosszfiúskodás, hanem utolsó szxrság.

 12. CsibaT

  Szigorodtak az ellenőrzések, de azért még köszönő viszonyban sincs (semelyik major sport) WADA szigorához képest. S ha megnézzük az úszósportot, atlétikát, kerékpárt ott a gyanú a legnagyobb körül is, csak általában bizonyítékok nincsenek. Nem hiába mondják, h a doppingolók egy lépéssel az ellenőrök előtt járnak. Sztem ezért is főleg kisligás játékosokat kaptak el, mert nekik nincs rá vagy nincs kapcsolatuk, h a legjobb, legújabb új cuccokat beszerezzék… vagy nézzük csak meg A-Rodot, Lance Amstrongot soha nem kapták el őket, a teszteken sose buktak, mert megvolt az ismeretség+legújabb “technika”, csak nem lehet mindent a szőnyeg alá seperni s reménykedni, h senki se nyitja ki a száját…
  s igen A-Rod egy csaló, spicli, emberileg egy gané… csapkodhatnák, írhatnák Cashman-nek, h a 13-as nem méltó a Yanks mezére, de attól még ugyanúgy pályára fog lépni, s még évekig a kedvenc csapatomat fogja erősíteni… ahhoz túlságosan szeretem ezt a csapatot, h emiatt hátat fordítanák nekik, tehát mint szurkolónak nem maradt más, mint hogy keserű szájízzel, de elfogadom a szitut, megbocsájtok neki (attól még marad bennem tüske), s szorítok neki, h a pályán teljesítményével előrébb vigye a “sötét birodalmat”.

 13. roboter Post author

  😀 Nyugi, én sem utáltam meg Raffyt 😀 A doppingos részt meg majd folytatom a többi részben, kimeríthetetlen téma, de előbb csapongok egyet, és fenyőgyantázok 😀

 14. CsibaT

  Csak szapuld a Rockies-t, aztán majd Eric Cartman meglátogat, nem lesz az olyan vicces 😀 😀
  Amúgy ez is érdekes téma, ez a fenyőgyanta ill. egyéb hasonló illegális trükkök xD
  De egyszer arról is szívesen olvasnák magyarul is, h miért alakult ki ez a kettősség, mármint h az AL-ben van DH, az NL-ben pedig nincs. Meg amúgy is, úgy vettem észre, h az AL-ben nyitottabbak az újításokra, pl tudtommal 162 meccs számot is itt vezették be előbb, s az NL-ben csak 1 évre rá. (nem tudom, h ezt a témát feldolgoztátok-e már)

 15. roboter Post author

  Kösz a tippeket. Évek alatt kb. ötven cikkötlet maradt draftban, hozzájuk veszem, amiket feldobtál. Szépen sorra fognak kerülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük