Középkori baseball?

[:hu]150623-stoolbal

A fenti kép nem egy ügyes kezű grafikus historizáló stílusú rajza a baseballról, hanem az 1301-ben(!) kiadott, a helyi vásárokat – azaz a szentek napjait – felsoroló Gisteli Kalendárium egyik illusztrációja.

Gistel a mai Belgiumban fekvő Nyugat-Flandria történelmi kisvárosa, a 14 oldalas évkönyv pedig egy helyi kolostorban készült Gistel és Ingelmunster lordja, III. János számára.

Baseball a XIII. században?

Az ám, radásul nemzetközileg ismert játék volt!

Ugyanis a stool ballnak nevezett játék egy angol tekercsben is felbukkan, amit III. Henrik angol király számára készítettek.

[:][:hu]

150623-europa-13

A XIII. században virágzásnak indult Flandria a közelsége miatt sokat kereskedett Angliával, és az angol gyapjúnak köszönhetően vált a középkori Európa egyik legfejletteb, legvárosiasabb országává. Ezeknek a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően terjedt el arrafelé az angol játék.

Később ugyanígy terjedt el a baseball is, matrózok és diákok játszották az első meccseket Japánban és Kubában. (Linkek a poszt végén.)

Bár a szabályairól nem sokat tudunk, azért nevezték stool ballnak (stoki-labda), mert az ütőjátékosnak egy hokedlit kellett megvédeni a ladbát dobó játékostól. Hokedli, stoki, sámli, támla nélküli szék, ami persze akkoriban fejőszéket jelentett. Fejőszék-labda, persze! Maradhat a stoki-labda? 😀

150623-stoki

A vallási ünnepeken és fesztiválokon gyakoriak voltak a játékok. Mivel a mórok importálta ősi focit addigra már jó néhány vidéken betiltotta az egyház, mert akkor is erőszakba torkoltak a meccsek – ismerős? –, ezért inkább a békésebb, ütős labdajátékok kezdtek terjedni.

Az épphogy csak a reneszánsz felé tartó, érett középkori Európában nem volt túl vicces az élet. Ha pont nem egy hódító hadjárat útját keresztezted, akkor valamelyik járvány tizedelte a népességet. Vagy egyszerre mindkettő. Bár Flandriában éppen a kereskedelem és a céhek kialakulásának aranykorát élték, szóval volt okuk néha ünnepelni.

Hogy képbe kerülj, pár dátum, amit – bárhol, bármilyen suliba is jártál, de – a fejedbe vertek: 1215: Magna Charta; 1222: Aranybulla; 1241-42: tatárjárás; 1295 és 1302: az első rendi gyűlés Angliában ill. Franciaországban. Így kábé stimmt?

No, de vissza a stoki-labdához!

150623-medievalbaseball

A játékot leginkább a tavaszünnepeken, Húsvét táján játszották, és koedukált móka volt. Olyannyira együtt játszhatták nők és férfiak, hogy a győztes jutalma a hagyományos varádics-süti mellett csók(!) volt. A tansy cake a népi orvoslás bevett gyógymódja volt giliszta, köszvény és malária ellen. Héló, akkoriban a területek nagyrésze mocsár és lápvidék volt, és nem valami egzotikus dolog volt a malária, ami ellen a luxusnyaralásod előtt kapsz oltást. És hogy mennyire halálos? A mai napig váltólázban hal meg a legtöbb ember a világon.

A csók persze ugyanoda vezetett, mint manapság. Akkoriban a “stoki-labdát játszanak” bevett eufémizmusnak számított arra, amit ma is szeretünk szemérmesen körülírni. Érted, a szénakazalban 😉

Bár a stool ball pontos szabályai nem ismertek, és ahány vidék, annyiféleképpen játszották, de maradtak ránk töredekékek, amikből nagyjából rekonstruálni lehet a menetét.

150623-stoolballfield

 

A legegyszerűbb verziójában a bázisok egy vonalban helyezkedtek el, de egészen biztosan voltak három- és négy- és mégtöbbszögű verziók is, ez ugye függött a vidéktől és a játékosok számától is. A lényege ugyanaz volt, mint a baseballnak vagy a krikettnek, amelyik csapat több futást szerez, az nyer.

És mi köze ennek a baseballhoz azon kívül, hogy ütővel és labdával játszották? 1621-ben, a frissen alapított amerikai ősvárosban, Plymouthban is játszották az angol telepesek, onnantól pedig már csak alig 220 év, hogy Cooperstownban megszülessen a kedvenc sportágunk.

Alexander Cartwrightról és az első, 1846-os baseballmeccsről itt írtunk: Boldog születésnapot baseball!

+++

Hasonló témájú írásaink:

Idegen testű múltunk: a méta

Fáraó-baseball?

Eza’za krikett

És bár a cím félrevezető, de ez a cikk japán baseball kezdeteiről szól, ill. szó esik benne az orosz labdajátékról, a laptáról is: Az orosz HOF dobójátékos

Itt pedig a kubai baseball kezdeteiről olvashatsz: Cuba Libre! (I.)

+++

Források:

Walters Museum: Leaf from The Ghistelles Calendar

The Baltimore Sun: The old, old, old ballgame

Slumberland: A medieval baseball game

[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük